Amor%20Fati-Tampere%202018.jpg

Kuva Petri Virtanen

Tampereen Pakkahuoneen julkean paljastavalla, steriilillä painiareenalla toteutuu yksi fyysisimmistä, rajuimmista, rohkeimmista, rakastettavimmista ajatuspaineista kautta koko suomalaisen modernin teatteri-ilmaisun. Siellä realisoituu loistava, elämänsuolaisen kirvelevä, haastavan ajatuksellinen, hienohilpeisen älykäs dialogiteksti veroisekseen, sumeilemattoman fyysiseksi, järkälemäisen heittäytyväksi, kaikkensa antavaksi, unohtumattomaksi Samuli Niittymäen näyttelijäntyöksi - yhdeksi Tampereen 50. Teatterikesän merkkitapaukseksi.

Maasta sinä olet ja maaksi sinun pitää jälleen tuleman kalpenee pelkäksi raamatulliseksi fraasivalheeksi tässä väkevän rajussa, brutaalissa näyttelijätyödemonstraatiossa, jossa tekijöiden voimat ja henki on vain pieni kuolematon suure ajatuksen ja saven jatkuvassa, ikuisesti muokkautuvassa kuolemattomassa maailmankaikkeudessa.

Savi houkuttaa elämänkriisiin, toimettomuuden ja tarpeettomuuden olotilaan kymmeniksi vuosiksi ajautunutta päähenkilöä, Brad Pittiä. Hän on löytänyt kriisissään jatkuvan voimamittelönsä, joka pitää hänet päivittäin elossa, hengissä, toiminnassa, elämänreunassa. Saven hän vuoroin työstää, vuoroin hellii, uppoutuu sen olomuotoihin, toisinaan kivikovaan, toisinaan vellimäisen notkeaan kaksisataakiloiseen massaan sielunsa ja koko ruumiinsa, lihastensa, ajatuksensa täyteydellä. Hän tuntee tarvetta yhtyä sen kanssa. Hän haluaa maatua siihen.

Ohjaus ja koko yhteisnäytteleminen on replikoinniltaan tarkka-ajoituksellista, hiuksenherkkää, tekstiin taitavasti piilotetun välimerkkitasoisen huumorin kasvattaessa koko ajan lämpöä esityksen torsoon raakuuteen - sen aidon uskottavaksi inhimillistäen. Musiikki, tehosteet, valot ja rytmi täydentävät kokonaisuuden.

 

Amor Fati

Teksti Anna-Mari Karvonen & Anni Puolakka yhdessä Samuli Niittymäen, Tatu Nenosen ja GQ magazinen kanssa  Ohjaus Anna-Mari Karvonen & Anni Puolakka  Lavastus- ja valosuunnittelu Heikki Paasonen  Äänisuunnittelu Tatu Nenonen  Taiteellinen neuvonanto Vironniemen päiväkodin viskarit

Rooleissa Samuli Niittymäki, Anni Puolakka, Tatu Nenonen, Anna-Mari Karvonen

 

https://www.teatterikesa.fi/ohjelmisto/paaohjelmisto/amor-fati/

 

Lis%C3%A4liite.jpg