LAhen vaakuna.jpg

 

 

 

Tänään rautakaupan ovella jo varsin varttunut lahtelaismies tuli vastaan kahden purkin kanssa. Hän kertoi olevansa muurahaisten holokausti-asialla. Muurahaiset ovat tänä kesänä vallanneet omakotitalojen piharakennelmien hiekat, murskepinnat ja kivetykset niin, ettei ihminen enää hallitsemalleen tonttitilkulle mahdu ilman vastatoimia. Näin joka puolella kaupunkia - toisessa purkissa veteen sekoitettavaa, toisessa pölyävää punaista ja valkoista - sisällissodan tapaan - Lahden pihat värittyvät ratkaisemaan suhteellisuuden muurahaisten ja ihmisten välillä.

 

N%C3%A4k%C3%B6alatasanne.jpg

 

Lahden kaunein ja komein, maksuttomin näköalapaikka ja autotasanne Lahden Metelinmäen harjalla Mustankalliontiellä on vuodesta toiseen ollut myös mahtumisen mittarina. Samaan aikaan kun Euroopan greencitypääkaupungin vierailijat, kaupungin turistit ja me kaupunkilaiset yritämme mahduttaa einesroskamme yhteen ainoaan riittämättömän pieneen roskapönttöön, aikeemme ja sitkeätkin yrityksemme raukeavat pienuuden ja suuruuden yhteensopimattomuuteen.

 

Kaupungin jo lähes nukkuessa myös varikset yhtyvät mahtumisongelman ratkaisijoiksi. Samalla asialla ovat lopuksi useamman kerran toimineet suorantoiminnan kansalaiset ja ratkaisseet koko suuruus-pienuus-ongelman helposti: tönäisseet koko roskapöntön vierimään alas kivijyrkännettä kauniin suurenmoisen suuren Lahti-äidin syliin.

 

 

 

 

Lahti%20py%C3%B6r%C3%A4ilykaupunki.jpg

 

Lahden valtuusto on 59 valitun henkilönsä voimin laittanut polkupyörät katuverkkojensa, polkujensa, puistojensa ja vapaa-ajanviettokenttiensä pääkohteiksi. Niinpä yli kolmasosa kuntalaisistamme - yli 65-vuotiaat ovat riemuiten kiiruhtaneet rientämään kuka tukisukin, tekonivelin, kuka inva-ajoneuvoin, kuka vain pystyssä pysyäkseen ajokkiaan taluttaen kävellen, kuka omahoitajien, kuka vain netistä vaatimattomilla taidoillaan virtuaalisesti yrittäen liikuntakyvyttömänä kotikolossaan osallistua nurkumatta tämän suurenmoisen, vihreiden idealistien kaupunginvaltuuston päätöksen toteuttamiseen.

 

Lehmusreitti.jpg

Harvinainen koko Lahtea kiertävä maastoon merkitty kävelyreitistö "Lehmuspolku" soraisine ja kivisine kiipeilykoettelemuksineen, kasviharvinaisuuksineen, historiallisine paikkakohtaisuuksineen muuttuu pyöräilyreitiksi ja saa nyt aiheineen ja nähtävyksineen vilistä pysähtymättä ohi tässä pyörällä menossa. Vauhdin hurma korvaa kaiken suhteellisuudentajun - lahtelaispäätöksissäkin.

 

 

 

 

Lassi%20Kilponen.jpg

Lassi Kilponen

 

Juuri alkuunsa pääsevä koulun työvuosi saa jälleen muutamaa sataa pienemmän uuden oppilasjoukon kasvatettavakseen. Silti kasvatettavien kehykset, koulubyrokratia, jatkaa vankistumistaan. Keksittyjen Lahden aluehallintoviranomaisten sankka joukko pyörittelee nettejään ja ohjelmiaan kiivaasti maksimoidaksen oppilasryhmiä ja koulurakennuksia mahdollisimman kookkaiksi, sillä koulunpidon teho määrätään tänään pelkän taloudellisuuden pohjalta. Paljon opetettavia, vähän opettajia ja kas talousmeno suhteellistuu edulliseksi. Lahti-kaupungin opetustyöt alkavat olla tätä perusteluluokkaa koulumaailmassa, kun parhaillaan tämän suhteellisuustajun ymmärtämiseksi rakennetaan sitä Suomen oppilasmäärältään suurinta lukiota yhdistämällä pieni ja suuri.

 

Ja koko perusopetuksen päällikkö lupaa medioissa, ettei yhtään lasta jätetä heitteille tai hoitamatta. Tämän hän on luvannut joka vuosi jo kymmenvuotisessa viranhoidossaan. Jatkuvasti hänen lupauksensa ovat myös jääneet täyttymättä.

 

Puheiden ja tekojen suhteellisuus eivät tunnu meille lahtelaisille osuvan.

 

Lis%C3%A4liite.jpg