1303241902_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Puolueen puheenjohtajien puhetaitovertailun verrattain selkeät tulokset vaikuttivat uuden hallitusohjelman tiedottajajoukkoon: kaksi viimeiselle sijalle jäänyttä karsiutui ja poliittinen omapäisyys syrjäytti viidennelle sijalle tulleen puoluejohtajan.

http://tarmon.vuodatus.net/blog/2883744/puoluenokkien-puhetaito/

 

Olemme näinä päivinä saaneet mediasta tietää, että maalle on syntynyt uusi, pientä ihmistä, erityisesti köyhintä suomalaista ja hänen elinmahdollisuuksiaan kunnioittava hallitusohjelma.

Kuuden puolueen johtajien iloisilla, osin hiestä rasvankiiltävillä, mutta tyytyväisillä naamoilla ja hykertelevillä suilla minullekin vakuutettiin, että juuri tuo minun puolueeni on tyytyväinen tulevan hallituksen tavoiteohjelman sisältöön. Juuri minun puolueeni pitää ohjelmassa tärkeänä sitä ja juuri minun äänestämäni puolue on jo vaaleissa vaatinut tuota.

Olen hämilläni. Miten on mahdollista, että kaksi suurpuoluetta täysin vastakkaisilla aatenäkemyksillään (kokoomus ja demarit), kaksi pienpuoluetta toisiansa jo vuosisadan vastakkaisista mielipidekäsiteperiaatteistaan koti-uskonto-isänmaa sättineinä (kristilliset ja vasemmistoliitto) ja vielä modernein puolueista (vihreät) ydinaseettoman, vihreän Suomen airuena - nuo kaikki puolueet ilmoittavat toisen kotimaisen kielipuolueen (ruotsalainen kansanpuolue) sinetöimänä päätavoitteittensa toteutuvan hallitusohjelmassa. Jokainen hallituspuolue on nyt vakuuttamassa olevansa minun asiallani - siis oikeassa.

He ja ne valistavat minua. Tämä hallitusohjelma on kompromissi: pitkän tiedotusistunnon jälkeen meidän sivistymättömämpienkin on oivallettava, että tuleva hallitus tuo jokaisen suomalaisen takaisin kadoksissa olleeseen sivistysvaltioon, siis Suomeen.

Tulevan hallituksen taloudenpito säästää leikkaamalla kaikkiaan 1250 miljoonalla veroeurollamme valtion menoja. Miljoonia säästetään näin: kuntien valtionosuuksia 631, sairausvakuutusten lääkekorvauksia 113, ammattikoulutusjärjestelmästä 87, lukioista 30, yliopistoista 85, oppisopimuskoulutuksesta 21, vanhojen hissien korjausrahoista 15, korjausavustuksista 10, vuorotteluvapaakorvauksista 7,5, nuorisotyöstä 6

Edellä oleva euromiljoonien luettelopätkä ei oikein vaikuta hallitusohjelman olevan sen pienen, tavallisen ihmisen asialla. Suuri nenäni haistaa näin metsäpalovaaran aikana käryn ja savunhajua. Ei taida koko Suomimetsä näkyäkään puilta. Olisiko sittenkin – hallitustunnustelijat sanovat nimenomaan tekevänsä ohjelmaansa tarvittaessa tarkistuksia – kysymyksessä seuraavien vaalien presidenttijuoni: palkansaajien asialla ennenkin häärineelle Sauli Niinistölle on tällä tavalla pohjustettu ja varmistettu todellinen koko köyhänkansan enemmistön valtatie ajella esteittä presidentinlinnaan.