Pnkkio%20%C3%B6.jpg

 

 

Pinokkio on kesän hauskin ja mielikuvituksellisin kesäteatteriesitys suomalaisessa suvessa. Sen huumorintäysi esityskokonaisuus ja oivaltavan viisaasti leikkivä näyttelijätaituruus vauhdittavat klassisen tarinan: fantasiaa, heittäytyvää näyttelemistä, lämpöä ja sadullista jännittävyyttä esitys on monitasoisesti tulvillaan.

Pinokkio-esitys paljastuu kokonaisotteeltaan teatteriksi, josta riittää sisältöä myös meille järkevästi tosikoille aikuisille nauraa makeasti tarinan oppimisen viisaudelle sekä tietenkin itsellemme sen veijarillisten juonimutkien ja tyyppiensä hullaannuttavan aitojen luonnehdintojen mukana.

 

Ryhmäpaine-teatteriryhmän ilmaisussa on pitkälle jo monen kesän yhteistyössä syntynyttä hioutunutta tyylikkyyttä, teatterillista sykettä ja draamatajua - sekä mutkatonta, innostavaa ja luontevaa yleisön mukaanottamistaitoa. Jo esitykseen tullessa kirmailee teatterin pihaa ympäri vauhdilla iloinen hahmo huudellen pitkin maantietä tuleville katsojille paikkoja vielä löytyvän. Sama pihan täyttämä, mutta hallittu vauhti jatkuu läpi koko esityksen koreografian. Itse esityksessäkin muutamat kohtaukset sujuvat ilman yleisölle tyrkytystä, spontaanein pinkaisuin pensaisiin tai yleisön sekaan piiloutuen mielenkiintoa vain laajentaen ja nostattaen.

Näin dramaturgian ja ohjauksen selkeys, tuoreen nuorekas ilme saa näyttelijätyöstä esittäjätyyppien riemuisasti irrottelevan ja todentuntuisen tyypittelykokonaisuuden, jonka kanssa meillä oli hauskaa ja yllätyksellisen jännittävää olla mukana tarinassa. Näyttelijätyön raikkaus vaikkapa kaniparihahmoina tai kanijoukkueina osoitti myös naamiointi- ja puvustustaitojen loistavaa tarkkasilmäisyyttä ja vaikuttavuutta esityksen genreen: ilman tuota taitoa esityksen kymmenet eri mielikuvitushahmot aina Pinokkion mielettömän onnistunutta nenää myöten tuskin olisivat niin mainioiksi värittyneet seitsemän näyttelijän voimin.

 

Pinkkidd.jpg

Kissa, Pinokkio ja Kettu

 

Suvi Rantanen (Pinokkio) ihmiseksi kasvullaan sympatisoi koko tarinan meille uskottavuudellaan, aitoudellaan. Muiden näyttelijöiden monien osien pikapoimintaotokset saavat katsojista omat ihailijansa, tässä omat valintani: Joonas Lehikoisen (Kettu) ja Titus Torniaisen (Kissa) kaltaista juonittelevaa veijarihuiputtajarosvoparia nautittavampaa ei ylitä mikään höpsöhauskuudessa, tai Emma Mattilan (Haltiatar ja Harlekiini) uskottavassa kertojanotteessa, Ola Blickin (nukketaiteilija Magniafoco tai Lampunsydän) muuntautumistaidossa, Ali Ahovaaran (isä Gepetto) sydäntäsärkevässä eläytymiskyvyssä ja Roosa Lindemanin (Sirkka-omatunto) sadullisessa opetuksessa.

 

Pinokkio%20e.jpg

Sirkka

 

Musiikki soi sopivan uusimuotoisesti, hillitysti ja luontaisesti laulettavasti kaunista sadullista sävelkieltään. Lavastuksena seuratalon kumpuileva piha ja pensaikot, tarpeistona liikkuva ja viehättävä nukketeatterilaitteisto menneiltä vuosisadoilta toivat tarinaan sekä luonnon että aikaperspektiivin, oikea purjejolla pyörineen sekä koko tapahtumaestradin täyttävä liikkuva vedenalainen kalamaailma rikasta ja toimivan kekseliästä teatteriskenografiaa kaikki.

 

Tällaista hyvällä maulla, sulattavalla sydänlämmöllä tehtyä, pyyteetöntä kesäteatteria sai kokea harvinaisessa esitysmiljöössä, suomalaisessa Unesco-maailmanperintökohteessa Verlassa - väliin ukonilman, salamoiden sekä rankkasateen tuodessa ylimääräisen väliajan ja luonnon mahtavan lisäefektin tarinalle.

Ryhmäpaineen esitys nousee yhdessä esityspaikkansa ainutlaatuisuuden kanssa Suomen avoimen taivaan kesän 2017 lastenkulttuuritapaukseksi.

 

 

TYÖRYHMÄ:

Ohjaus: Saara Karjalainen
Dramatisointi: Terho Aalto
Musiikki: Inka Niemi
Koreografia: Suvi Toivonen
Puvustus: Jutta Pantsu & Roosa Lindeman
Tarpeisto: Jutta Pantsu
Lavastus: Ola Blick & työryhmä
Graafinen ilme: Saara Tuominen
Tuotanto: Ryhmäpaine ry

Rooleissa: Ali Ahovaara, Ola Blick, Joonas Lehikoinen, Roosa Lindeman, Emma Mattila, Suvi Rantanen ja Titus Torniainen

http://www.verla.fi/fi/info/ajankohtaista/ajankohtaistauutissivu/body0=663

https://www.facebook.com/ryhmapaine/

Esitysarvio kirjoitttu 18.7.2017 -esityksestä.

Lis%C3%A4liite.jpg