Asujnjottomien%20y%C3%B6%20teltta.jpg

 

Lahden torilla ilta 17.10.19 on pimentynyt syksyn mustaksi, sataa ja tuulee viimaisesti, kirkkaat valonheittäjät häikäisevät aution torin. Sen hienolle, liukkaalle ja litimärälle kivetykselle on pystytetty suuria, sateen kestäviä telttarakennuksia ja ryhmitetty niistä kohtalaisen marketin kokoinen rakennelma. Kurkistus telttoihin vaatii silmien tottumista täyteen hämäryyteen, mutta löytää jokaisesta kymmenittäin kasvoja erottamattomia ihmishahmoja.

 

Suurimmassa teltassa arviolta puolensataa ihmistä maistelee lämmintä keittoa leipineen, kenties ensi kertaa koko päivässä lämmintä ateriaa näin nauttien. Useammassa tarjoillaan kahvia ja särvintä. Kuhina ja ihmispaljous täyttää teltat, joissa lämpimiä vaatteita ja vaatekertoja, villapaitoja, jalkineita ja taatusti ainakin lämpimät, aidot villasukat löytävät käyttäjänsä. Jokainen kävijä saa tuhdin kankaisen kassin täynnä elintarvikkeita vaikka vielä seuraavaksi päiväksikin sen ravintoa pureskeltavaksi.

Lisäksi erilaista musiikki- ja viihdeohjelmaa sekä asiantuntijoiden puheita torin esiintymislavalta kansa saa seurata koko illan klo 18-22 kurkkimalla telttarakennuksien suojasta tapahtumia.

 

Kaiken tämän ylenpalttisen järjestelyn ovat hoitaneet jälleen lahtelaiset vapaaehtoiset - yhdistykset, seurat, seurakunnat, alan koulutuslaitokset, jopa muutamat kaupalliset firmat, pari kaupungin sosiaaliyksikköä, mutta ennen kaikkea vapaaehtoisten suuri lahtelaisjoukko. Elokolo - Lahden Vuorikadulla toimiva asunnottomuuteen sekä ihmisen perustoimeentuloon ja ihmisarvoisen arjen kohentamiseen keskittynyt kansalaisyhdistys on kaiken organisoinut.

 

http://www.ehyt.fi/fi/lahden-elokolon-yst%C3%A4v%C3%A4t-ry

 

 

 

Asunnottomien yön 2019 tapahtumissa halutaan tänä vuonna nostaa esiin asunnottomat naiset. Suomessa oli vuonna 2018 asunnottomia 5500, joista yli 1 200 yksinelävää asunnotonta naista. Asunnottomien naisten todellisen määrän oletetaan olevan huomattavasti suurempi, sillä piiloasunnottomuus on yleistä erityisesti naisten keskuudessa.

Juuri naiset ovat hyvin haavoittuvassa asemassa. Heitä uhkaa esimerkiksi väkivalta ja seksuaalinen hyväksikäyttö. Nainen saattaa myös jäädä väkivaltaiseen ihmissuhteeseen pelätessään ilman asuntoa jäämistä.

 

Asunnottomuuden syyt ovat kaikkien tiedossa - rempalleen revenneet perhesuhteet, työttömyys, velkakierre, sairaus, päihteet, yksinäisyys, asiantuntija-avun puuttuminen - siinä ensimmäiset pitkästä syyluettelosta, josta lopulta syntyy täysi asunnottomuus, nykyisin toisten nurkissa yöpyminen tai puistoissa ja roskakojuissa yön viettäminen.

 

Asunnottomien%20y%C3%B6%202019%20kuva.jp

Maria Mäkynen

 

Lahden kaupungissa on enää vain yksi oma toimiala, jolle kuuluvat ihmisen jokapäiväisen elämän palvelut ja niiden ylläpitäminen. Sivistyksen palveluala huolehtii niistä ja siksi juuri sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen on tänään sytyttämässä ennen virallista kaupungin tervehdystään tulipadat loistamaan perinteisen, nyt Lahdessa jo yhdeksännentoista Asunnottomien yön 17.10. tapahtumassa, jota maailmanlaajuisesti vietetään YK:n maailman köyhien ja myös asunnottomien päivänä. Syyssateessa tulen syttyminen onnistuu tyydyttävästi tuulen viimassa ja sankan sateen tiheänsumuisessa, kolkossa ilmassa avustuskäsien suojassa.

Puheessaan Maria Mäkynen korosti mm. Lahden omaa, kunnianhimoista tavoitetta vuodelle 2025, jolloin Lahdessa ei enää ole yhtään asunnotonta. Sivistys on jokaisen ihmisarvon tunnustamista ja kunnollinen koti on sivistystä - kuuluu lahtelaisteema, jolla Aran myötävaikutuksella lisätään vuokra-asuntokantaa Lahdessa.

Vuoden 2018 päättyessä kaupungissamme oli virallisten laskujen mukaan enää 16 asunnotonta, mutta tänään jo 21 ja heistä kolme naista.

 

Lahden kaupungin noteeraama virallinen ihmisarvo saa punnituksensa näissä kolkon kylmissä ja sateisissa olosuhteissa, jotka kastelevat jokaisen meistä - asunnolliset ja asunnottomat - läpimäräksi jalkineita myöten. Allemme torin kivinen kansi peittää todellisen moraalimme - siellä valossa, lämpimässä, kymmeniä miljoonia maksaneessa pyhien lehmiemme toriparkkipyhätössä muutama auto saa nauttia valtavista, kuivista, tyhjistä tiloista kuin kaiken irvokkuuden täyttymykseksi kaupunkimme todellisesta ihmisarvostuksesta kertoen.

 

Lis%C3%A4liite.jpg