Kynä ö.png

Me aikuiset muistamme hyvin tarkkaan, miten aika pienenä itse aloimme epäillä joulun lähestyessä, että olemmeko olleet niin kilttejä, että joulupukki yleensä katsoo tarpeelliseksi, saati ehtii meillä kotona poiketa jouluna. Tai miten oikein jännitimme sitä, saisimmeko kirjoittamiemme ja Joulupukille lähettämiemme toivomuksien mukaisia lahjoja.

Vielä vakavammin aprikoimme erityisesti sitä, miten aina pidimme kotona meille opetettua rehellisyyttä juuri aikuisten meille opettamana tärkeänä, ehdottomana asiana.

Vielä nytkin muistelemme erikoisesti sitä, kun meille alkoi selvitä, ettei Joulupukkia ihan oikeasti taida ollakaan, se onkin vain sepitetty taruolento. Ja miten me sitten tajusimme, että äidin ja isän meille ihan kaikki opettamat ja uskottelemat asiat eivät olekaan totta. Näin vielä nytkin muistelemme heräämistämme tähän joulupukin todellisuuteen.

Kynä b.jpg

 

Superteatterin%20joululahjakone.jpg

Siksi meidän kaikkien tosi vanhojen, vanhempien, nuorten ja lastenkin kannattaa mennä Superteatterin näytelmään toteamaan koko Joulupukin taika, hänen luottotonttujensa opastuksella juuri silloin, kun on lahjoista ja niiden mahdollisesta saamisesta kysymys. Nyt siellä lahjapajassa on modernia työn tohinaa. Siellä nimittäin tontut ja Joulupukki ovat joutuneet suureen hämminkiin juuri lahjojen toteuttamisen takia. Täksi jouluksi on keksitty oikein oikea lahjantekokone, joka näyttää monimutkaiselta vempeleeltä, hieman kuin jonkin ydinvoimalan käyttökoneiston ohjaamolaitteistolta, monikymmenisine punaisine ja vihreine painikkeineen ja säätönappuloineen. Melkoinen kapistus, joka suoltaa vain tuosta oikeasta napista painamalla lahjan kuin lahjan valmiiksi ja paketoikin sen samalla.

Vaan mitä sitten tapahtuukaan! Lahjantekokone kovassa käytössä menee juuri ennen lahjabuumia rikki, ei pysähdy, vaikka oikeaa nappia painaa se alkaa vain savuta, äännellä mitä kummallisimpia kilkatuksia, kalkatuksia ja puheenmongerrusta. Nopeasti pitää löytää asiansa osaava lahjakoneen korjaaja. Niinpä aputonttuja hälytetään paikalle eripuolilta maan erikoistonttuloista, melkoinen hässäkkä ja kiire valtaa koko tonttumaailman. Niin, että lopulta miltei kaikki ovat ihan täystonttuja!

Superteatterin%20joululahjakone%202.jpg

Väliin siinä on koko tonttulaulujoukon manattava voimaa tanssimisella sekä tutuilla, poikkeuksellisen vauhdikkailla ja rytmikkäillä joululauluilla. Väliin taas varottava erikoisia lääkinnällisiä valmisteita, joita rikkoutunut kone väkisinkin säteilee ympäristöönsä: ihan hassuksi tuo lahjojentekokone korjaamattomana tartuttaa tontut - jos minkälaista hulluttelua, tanssahtelua, väärinymmärtämisvoimaa koko lahjapaja alkaa olla täynnä - kaikkea semmoisella vauhdilla, ettemme tahdo perässä pysyä.

Tuskinpa olen missään teatterissa koskaan ennen nähnyt tai kokenut niin vallattoman hauskaa, vauhdikasta, monilta juoniltaan ja asian käänteiltään nopeiden hoksottimiemme täydellistä leimahdusrikasta seuraamista vaativaa, toimivaa, tanssivaa ja laulavaa, puhekieleltäänkin, toisinaan pohjois-savvoo, toisinaan taas mallikkaasti suomalaisiin sanontatapoihin aivan hullaannuttavasti naurattavaa nerokkaan tarinaista esitystä kuin nyt Superteatterin joulunäytelmässä. Käsikirjoitus, tehosteet, musiikki ja lavasteet ihastuttavat mielikuvituksellaan ja näyttelijätyö loistavalla yhteisnäyttelemisellä, huumaavan täsmällisesti toimivalla koreografialla ja ammattitaidolla.

Ylipostitonttu Pehr Erik Olof Andersson Svensson Tonttujen pääpostista (Anssi Hyvönen) nousee lahtelaisen näyttämötaiteen ja lastenteatterin ehdottomaksi, suvereenin aidoksi, lämminsydämiseksi, täydelliseksi huippukoomikoksi. Maria Nissi ja Tero Porali heittäytyvät tonttuisiin osiinsa ihailtavalla eläytymisellä ja sympatian ammattitaidolla, näyttelijätyön täydellisellä hurmaavuudella.

 

Vallattoman hauska ja myös aikuisille verraton tämä esitys on. Ja taitavasti juoneltaan punottu, tekstinä yliveto jouluiseksi esitykseksi niin lapsille kuin vanhoillekin. Joulupukki, joulutontut ja koko joulun salaperäinen ja yllätyksellinen henki leijuu kera makean naurumme hurmaavan puolituntisen kimaran - meihin kaikkiin, murheisiimme ja huoliimme vastapainoksi iloa jouluksi tuoden.

 

Joulutohinaa lelupajassa

​KÄSIKIRJOITUS & OHJAUS: Tero Porali
LAVALLA: Anssi Hyvönen, Maria Nissi & Tero Porali
MUSIIKKI: Tero Porali
PUVUSTUS: Emilia Porali
LAVASTUS: Emilia & Tero Porali

Näytelmän ensiesitys oli tänään perjantaina 1.12.2023 klo 10.00

Esitys kesti noin 30 minuuttia, jonka jälkeen lapset saivat kertoa joululahjatoiveensa tontuille.
Kaikki muut, 15 esitystä, on loppuunmyyty.

Mahdollisia lisäesityksiä voi tiedustella:

SUPER teatteri

045 6049 777

www.superteatteri.fi

Mariankatu 8, Lahti