Lahden kaupunginvaltuuston kokoonpano puolueittain vuoden 2012 kuntavaaleissa

Vaalit%202012.jpg

Tässä viimeisessä Kuntavaalien 2017 Vaihda päättäjät 3 -jutussa teen ensin vaaliennustukseni.

 

 

 

LAhen vaakuna.jpg

 

Ennustuksessani uudesta kesäkuussa aloittavasta Lahden kaupunginvaltuustosta vertaan sitä lailliseen 59-jäseniseen neljä vuotta sitten kunnallisvaaleissa valittuun Lahden kaupunginvaltuustoon ja maustan nastolalaisten ehdokkaiden ja äänestäjien maaseuturakkaudella:

 

 

Menestyjät

 

- Uusin kasvoin Vihreät saavat 5 paikkaa (2 lisää) valtuustoomme. Puolueen ehdokkaiden enemmistö on ihailtavan nuorekas ja Lahdessa kansalaisten käsityksissä lähestytään Helsinkiä, jossa jo nyt Vihreät on suurin urbaani puolue, sivistynyt, tulevaisuutta aidosti ajatteleva. Ennusteen toteutuminen edellyttää nuorten äänestäjien aktiivisuutta.

 

- Keskusta saa lisää voimaa nastolalaisista aidoista maalaisliittolaisista ja valtuustoon 5 paikkaa (3 lisää) - vanhoista lahtelaisedustajista ainakin toinen häipyy keskustan valtuustopaikalta.

 

- Kristilliset säilyttävät 4 paikkaansa, mutta henkilöt vaihtuvat siunatun onnistuneesti. Puolue on jumittunut perinteisiin arvoihinsa, eikä heitä käännytetä maallisiin asioihin Lahdessa saati Nastolassa.

 

- Pro Lahti saa 2 paikkaa. Ryhmittymälle on suurta sympatiaa lahtelaisilmastossa ja äänivyöryä tulossa lahtelaisuuden puolustamisessa, kuntalaisten äänen huomioimisessa. Ryhmittymän tuloksen epävarmuutta varjostaa sen kellokkaiden suhde oikeisto-vasemmisto -akselilla ja suhteellisen pieni ja tuore kokoonpano, mutta poliittisessa sähäkkyydessä sillä on voimaa vaikka muille jakaa. Vaalimenestys riippuu ratkaisevasti siitä, miten äänestäjillä on riittänyt aktiivisuutta seurata kuntapolitiikkamme arkea viime vuosina.

 

 

Häviäjät

 

- Perussuomalaisten valtuustovahvuudeksi jää 5 (vähennystä 4). Valtakunnallisesti puolueen yksinvaltiaan puheenjohtajan luopuessa tehtävästään hänen mukanaan liekehtivä idearoihu sammuu pelkäksi nuotion hiillokseksi. Lahtelaiselle äärimmäisen konservatiiviselle karjalapalautukselle ja puolueen periaatteelliseen koulukurin karttakeppiseen järjestämiseen yhtymiselle ei löydy realistista vastakaikua tässä ajassa.Tässä ryhmittymässä lahtelaisedustuksen keskeiset henkilöt pitävät valtuustopaikkansa.

 

- Vasemmistoliitto saa 4 paikkaa (vähennystä 1). Duunarit ovat häipyneet kaupungista, reppufirmat vievät palkkapussinsa ja äänestysoikeutensa muihin kuntiin eikä istuvasta valtuustosta vasemmistollinen sivistysajatus vieläkään nosta riittävästi kulttuurista päätään äänestäjien koettavaksi.Varsinaiset kommunistit omana ehdokaslistanaan eivät saa tarvittavaa äänimäärää ehdokkaittensa läpimenemiseksi.

 

Pieniksi häviäjiksi voi kutsua vaalien tulosta suurpuolueiden - demareiden ja kokoomuksen - kohdalla. Molemmista puolueista yhden paikan vie Lahteen liitetyt keskustapuoluelaiset.

 

- Demarit saavat 17 paikkaa (vähennystä 1). Demareiden yleiseen valtakunnalliseen menestystrendiin kuuluisi parin lisäpaikan oikeutus, mutta Lahdessa on esteenä lahtelaisdemareiden kunnallispoliittinen kokoomuksen myötäily, puoluepomojen yhteinen korruptoitunut itseriittoinen henkilökultti, jolla on ollut tuhoisat seuraukset kaupunkimme asuinympäristön, työllisyyden ja varhaiskasvatuksen järjestämiskysymyksissä ja keskeisissä koulutusratkaisuissa. Nuoren, ajattelevan äänestäjävoiman esiinmarssia odotan, mutta epäilen sen tukehtuvan demareiden eläkeläisenemmistöiseen ehdokasasetteluun.

 

- Kokoomuksen 17 (vähennystä 1) valtuustopaikat on suurella rahalla, vapaamuurarien edustuksellisuudella sekä rakennusliikkeiden sanavallan monopolilla sinetöity. Kokoomusryhmä on kuluneen valtuustokauden aikana elänyt kolmesta eroamisesta ja ilmeinen paluu takaisin valtuustoryhmän ehdokasriviin sekä nastolalainen aatteellinen oikeistolaisuus nostaa tulevaa vaalitulosta lähemmäs viime vaaleja, jonne Lahden kokoomus ei kuitenkaan yllä.

 

                        Vaalien 2012 tulokset               Vaalien 2017 ennuste

VIHREÄT                                3                              5

KESKUSTA                             2                              5

KRISTILLISET                        4                              4

PRO LAHTI                            -                                2

PERUSSUOMALAISET         9                               5

VASEMMISTOLIITTO             5                               4

DEMARIT                              18                             17

KOKOOMUS                         18                             17

                                  59                                   59

 

 

Kyn%C3%A4%20alas.jpg

Lisään päivittäin vielä vaalipäivän 9.4.17 aamuun saakka tämän vuodatuksen sivujen jatkeeksi perusteluja ennustukselleni: Lahden kunnalliselämän tapahtumien seuraamuksista, viimeisen 20.3.17 valtuustokokouksen puhujapöntöistä lausutusta ja muista tekijöistä, jotka ovat johtaneet nykyisen kaupunginvaltuustomme sellaiseen tilaan, että pidämme valtuuston täydellistä vaihtamista tärkeimpänä meille äänestäjille annettuna tehtävänä.

 

Kuuntele ja katsele vielä kerran tämän linkin sisältö:

 

https://youtu.be/68eNEUijSvk?t=12030

 

 

Edellä olevan ennusteen todennäköisyys selviää ylihuomenna.

Sitävastoin on selvää, mitä kaupunginvaltuutettumme puhuivat viimeisessä 20.3.17 kokouksessa ja miten he ovat hoitaneet asioitamme kaupunginvaltuuston jäseninä.

 

Sibujenerotteluviiva.jpg

8.4.2017

Valtuuston%20%20kokous.jpg

Kuva kaupunginvaltuuston kokouksesta 20.3.2017

Ensimmäinen esimerkki  on lainaus äänestyksestä, joka puhuu omaa kieltänsä valtuuston yksittäisten jäsenten ajattelukyvyn kahlitsemisesta ennalta sovittuun kaavaan ja samalla järjenkäytön kieltämisestä..

Kun Paavolan kampusaluetta (§ 31) käsiteltiin, Panu Heinonen halusi, että kaikki selvitykset rakennusten ja tilojen kunnosta on tehty ennen päätöksentekoa, siksi hän teki päätösesityksen:

"Teen päätösesityksen asian palauttamiseksi siten, että valtuustolla on päätöksensä tueksi hankesuunnitelma sisäilmatutkimuksineen ja kustannusarvioineen päätöstä tehtäessä."

 

Tätä, järkevintä ja ainoaa oikeaa eli asian palauttamisesitystä äänestyksessä kannatti vain 16 kaupunginvaltuutettua.

Pyk%C3%A4l%C3%A4%2031.jpg

 

Äänestystaulujen numeroista selviää, ketkä ovat painaneet tässä äänestyksessä punaista vaihtoehtoa eli asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi. Nimet on hyvä panna mieleen, mikäli he ovat ehdokkaina näissä vaaleissa, numeroiden takana ovat seuraavat kaupunginvaltuutetut:

Kataja Matti, Mäntylä Aleksi, Hakala Seppo, Vartiainen Onerva, Kaapro Seppo, Jokinen Marjo, Ristola Hannu, Kautto Vuokko, Möykky Tarmo, Carrol Paul, Louhelainen Ville, Kotala Raimo, Heinonen Panu, Tuomi Maaarit, Viitanen Juha, Aaltonen Kalle

 

Kun tällä ymmärryksen tasolla päätöksiä jouduttiin äänestämään moneen kertaan yön pikkutunneille saakka, demokratia ja järki tuntuivat katoavan valtuustosalista.

 

 

 

Sibujenerotteluviiva.jpg

9.4.2017

 

Toisessa esimerkissäni käyn vielä läpi kahden suurimman puolueen ensimmäisten puheenvuoronkäyttäjien valtuustopuheenvuorot.

 

Kuntien omistus Lahden ammattikorkeakoulussa ja LUT-konserniin liittyminen § 37.

 

Ensimmäinen puheenvuoro

Juha Rostedt, ylioppilas, toimitusjohtaja. Lahden kaupunginhallituksen päätoiminen puheenjohtaja 5000 euron kuukausipalkka, veronmaksajien kustantama oma työhuone, vapaamuurari.

Puheenvuorossaan hän edustaa paitsi Lahden kaupunginhallitusta myös erityisesti Nastolan ja Lahden yhdistymishallituksen puheenjohtajuutta.(Kok)

 

” Lahden ammattikorkeakoulun omistajakunnat ja Lappeenrannan tekninen yliopisto ovat neuvotelleet todellakin yhdistymisestä ja olemme neuvotelleet ammattikorkeakoulun osakkeiden myynnistä Lappeenrannan yliopistolle. Tämä neuvottelu on sujunut tässä kuukausien aikana äärimmäisen hyvin. Kaupunki asetti tietynlaisia tavoitteita tälle meidän neuvotteluille, keskinäisiä tavoitteita ja olemme saavuttaneet ne tavoitteet varsin hyvin. Lahden kaupungissa oman elämäni aikana on aina harmiteltu sitä, että Lahti jää niin monessa jälkeen, kun meillä ei ole omaa yliopistoa. Tämä on varmasti aika tuttua aika monellekin. Nyt meillä on se mahdollisuus saada oma yliopisto Lahteen. Toteutuessaan tämä neuvottelutulos ja kauppa tarkoittaa sitä, että meillä on tulevaisuudessa vuoden 2018 alusta oma yliopisto, periaatteella yksi yliopisto, kaksi kampusta. Lahdessa ja Lappeenrannassa. Se sisältää myös sen, että nimi tulee muuttumaan. Me emme vielä tiedä, mikä se on, mutta sieltä poistuu se Lappeenranta nimenä. Toivottavasti tulee sellainen hyvä ja vetävä nimi. Meidän kannattaa olla tästä ylpeitä ja toivotaan, että tää päätökset menee maaliin myös muissa omistajakunnissa. Me voidaan olla siitä ylpeitä, että meille on tulossa oma yliopisto ja varmasti tapahtuu myös niin, että se vetovoima, minkä tämä yliopisto aiheuttaa tähän kaupunkiin, tuo meille uutta työtä, uusia työpaikkoja, yrittäjyyttä mutta myöskin aikaan vetovoimaa sinne yliopiston puolelle ja tarkoittaa sitä, että yliopisto lähtee täällä Lahdessa kasvamaan.”

 

Rostedtin vilpittömäntuntuinen lahtelaisylpeyden hykertelevä lietsonta ja tyytyväisyys omasta aikaansaannoksestaan, aidosta yliopistostatuksesta, on ennenaikaista ja pelkkää Rostedtin kuvitelmaa. Niihin on helppo saada muutkin asiantuntemattomat lankeamaan, sillä itsekin ihailen Rostedtin sujuvaa, papereista vapaata, miellyttävää puhetaitoa. Lukemalla Rostedtin ylistämien päätösasiakirjojen sopimukset ja liiteasiakirjat huolella, saa selkeän ja yksiselitteisen kuvan asiasta: Rostedtin hehkuttelu yliopistostatuksella jää täysin perusteettomaksi.

 

"LUT jatkaa tiedeyliopistona tehden akateemista, korkeatasoista tutkimusta ja antaen tutkimukseen perustuvaa ylintä koulutusta yliopistolain mukaisesti. LAMK puolestaan antaa ammattikorkeakoululain mukaisesti työelämälähtöistä koulutusta sekä tekee soveltavaa tki-toimintaa ja taiteellista toimintaa. Konsernilla on tarkoitus olla yliopistokampukset Lappeenrannassa ja Lahdessa. Mikäli LAMK liittyy mukaan LUT-konserniin, konsernissa on yhteensä noin 13 000 opiskelijaa, 1500 henkilökunnan jäsentä ja noin 140 miljoonan euron liikevaihto. "

 

Vastoin Rostedtin luuloa yliopiston syntymisestä Lahteen sopimuksessa tulee selväksi, miten Lappeenrannan Teknillinen yliopisto LUT toimii yliopistolain mukaan ja Lahden ammattikorkeakoulu LAMK ammattikorkeakoululain mukaan.  LUT on konsernin yliopistotasoinen emoyhtiö ja LAMK sen ammattikorkeakoulutasoinen tytäryhtiö. Se, että tekstissä puhutaan yliopistokampuksesta ei tätä lain säätämää asetelmaa muuta. Fuusiossa LAMKille jää ammattikorkeakoululain edellyttämä keskeinen työelämään suuntautuva tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimiinta (tki). Mitään Lahden omaa yliopistoa ei tässä fuusiossa synny, vaan Lappeenrannan Teknillisen yliopiston monivuotinen yliopistotoiminta Lahdessa vahvistuu, selkiytyy ja vakiintuu.

 

Rosted-Nissinena.jpg

 

Toinen puheenvuoro

Jarkko Nissinen, tradenomi, Lahden  kaupunginhallituksen 1.varapuheenjohtaja, kaupunginhallituksen jäsen, sen Elinvoima- ja työllisyysjaoston puheenjohtaja sivutoimisella kuukausipalkalla 2500€/kk (Sdp)

 

”Täälä erityisesti kaupunginhallituksen Elinvoima- ja työllisyysjaoston puheenjohtajan roolissa. Lappeenrannan teknisen yliopiston eli LUT, sen rehtori Juhis eli Juha-Matti Saksa kirjoitti muutama viikko sitten, että ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen brändit ovat tarkasteltavana, myös LUTin nimi on suurennuslasin alla. LUT-konsernin yhteydessä tarkastellaan, kuten arvoisa kaupunginhallituksen puheenjohtaja totesi, tarkistamaan konsernin nimi, mikä tulee tukemaan toiminnan uutta luonnetta. Muutama huomio tästä kokonaisuudesta, jota kaupunginhallituksen Elinkeino- ja työllisyysjaosto on työstänyt jo pitkään.

1. Jatkossa on LUT-yliopistollamme ja konsernilla kaksi yliopistokampusta. Yksi Lappeenrannassa ja toinen Lahdessa tai toisippäin. LUTin yksi vahvuus on yritysrajapinta. Kiertotalous löytyy niin LUTin strategiasta kuin Lahden kaupunkiseudun viime vuoden loppupuolella hyväksytystä kilpailukykystrategiasta. Ja hieno asia, että meillä on yhteiset strategiset kärjet jo tässä vaiheessa, liekö sitten sattumaa.

2. Jatkossa Lahessa alottaa 80 diplomi-insinööriä ja 40 kauppatieteen maisteriopiskelijaa vuodessa. Ja professoreja on noin kymmenen tutkimusryhmineen.

 

Inin%C3%B6%C3%B6reja%20ja%20tradenomeja%

trdenomeja%20jainsin%C3%B6%C3%B6rej%C3%A

Lehtileike Etelä-Suomen Sanomista 28.3.17, viikko jälkeen Nissisen puheenvuoron

 

3. Lamkin ja eteläkarjalaisen Saimia-ammattikorkeakoulun siirtyminen LUT-konserniin merkitsee nimen tarkastelua. Apuna käytetään kansainvälisiin brändeihin erikoistunutta mainostoimistoa. Rehtori Juhiksen mukaan brändi tulee olemaan päräyttävä. Lahden ammattikorkeakoulussa on omat vahvuutensa kuten Muotoiluinstituutti. Tilanne voidaan nähdä muotoilun kannalta mahdollisuutena. Muotsikan osaaminen täydentää LUT-konsernin vahvuuksia. Kuten todettu LUT työstää uutta nimeä, jossa brändiin liittyvät vahvuudet pääsisivät nykyistäkin paremmin esille. Uuden brändin ennakoidaan julkistuvan syksyllä -18. Nimenmuutos päätetään Eduskunnassa, onhan yliopiston nimet määrätty laissa. Suuntaviivoja nimeksi löytyy esimerkiksi Aalto-yliopistosta.

4. ja lopuksi. Suomessa oli Porvoon valtiopäivät. Niissä on tulkittu Suomen nousseen kansakunnaksi kansakuntien joukossa. Päätettävänä oleva pykälä toimii vastaavana isona askeleena, suorastaan jättiloikkana Lahden kaupungin matkassa yliopistokaupungiksi, valtiopäivien nimitystä odotellessa. Arvoisat valtuutetut, hyvä puheenjohtaja.

Noin neljännesvuosisadan alueellinen yhteistyö siirtyy uudelle tasolle siirtyessämme alueyksiköstä kampuskaupungiksi. Siirrymme yliopistokaupungiksi yliopistokaupunkien joukkoon.

 

Nissisen pitkä, sinnikäs  työura erilaisissa kaupunkimme työllisyyteen liittyvissä tehtävissä, toimikunnissa ja projekteissa nollautuu oheisessa ESS:n lehtileikkeessä nolosti. Hänellä ei tunnu olevan realismia edes siitä, mitä ammatteja maassa pitäisi lisätä ja mitä vähentää. Jo pitkään Lahden ammattikorkeakoulu on kouluttanut insinöörejä ja tradenomeja liudoittain suoraan työttömiksi. Nyt Nissinen vielä pröystäilee oikein yliopistollisella diplomi-insinöörien ja kauppatieteiden maisterien lahtelaiskoulutuksella. Nissisen ilmaisulle tuttu leuhkiminen ja puujalkavitsisyys eivät tässä asiassa peitä hänen asiantuntemattomuuttaan. Olisiko tulevassa kaupunginhallituksessa viimein jo nopeasti vaihdettava työllisyysasioiden korkein poliittinen johto.

 

 

Muotsikka2.jpg

Kuvassa joulukuun alussa 2016 Nissinen, Myllyvirta, McCarron, Rostedt, Kalliola (selin), Salmi, Kallioinen. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Rostedt ottaa vastaan kaupunginhalltuksen puolesta mielenosoittajilta Muotoiluinstituutin toiminnasta kertovan Aina Ajassa -kirjan MIO:n puheenjohtaja Janne Kalliolalta.

 

SUMMA SUMMARUM

Näiden kahden herran puheenvuoroja leimaava omakehu tuntuu kovin naiivilta ja lapsekkaalta ja paljastaa heidän tietämättömyytensä koko yliopistomaailmasta. Heitä on ollut helppo vetää nenästä, sillä tittelit ja instituutioiden ylätasot ovat aina kiinnostaneet näitä miehiä. Brändäys on juuri nyt näiden kahden poliitikon yhteinen, pinnallinen keino pysyä poliittisen kentän kirkkaimmassa valokeilassa. Asioita ei kuitenkaan pelkästään brändäämällä hoideta.

Olisi luullut heillä olleen palkkansa edestä paljon tärkeämpääkin tehtävää omassa pesässä. He eivät edes taida tietää, että Lahden ammattikorkeakoulun hallinnollinen, strateginen sekä ennenkaikkea opetuksellinen tila on kaoottinen. Sen tärkeä ja ansiokas yritysmaailman edustaja erosi vastalauseena huonolle johdolle. Sen opetus on epäonnistuneiden säästötoimien seurauksena pudonnut tehottomiksi suurryhmäluennoiksi ja tärkeä tki-tehtävä yskii toimimattomuuttaan. Muotoiluinstituutti potkii viimeisiään hienoissa tiloissaan yhdenkään Lahden kaupunginvaltuuston jäsenen sen toimintaedellytyksiin puuttumatta. Näiden asioiden hoitamisessa kuntoon olisi ollut Rostedtille ja Nissiselle paljon akuutimpaa ja relevanttisempaa työsarkaa ennen yliopistohaihatteluja. Ja olisi vieläkin.

 

 

Asiassa käyttivät vielä puheenvuoroja mm. Francis McCarron, Antti Holopainen, Ville Skinnari ja Onerva Vartiainen - kaikki  omalla panoksellaan ja tavallaan tunnustautuivat ajaneensa, toimineensa ja nyt kannattavansa Lahden yliopiston syntymistä. Lopuksi kokouksen puheeenjohtaja Mika Kari esitti koko valtuuston antamaan valtuustolle itselleen ja asian §37 yksituumaiselle päätökselle aplodit. Niin tapahtui.

Kyllä koko valtuuston vaihto on todella tarpeen.

 

 

Lis%C3%A4liite.jpg