Anttilan keväthuumaus (Taube/Palle) pyyhki omaperäisen jäljittelemättömällä, luontevan vapautuneella tulkinnalla  suomalaisen viihdetaiteen pöydän puhtaaksi menneitten vuosikymmenten suomalaistaiteilijoiden totutuista tulkintaversioista - oi miten vallattoman rento ja vapaa lavakarisma voi virkistää kuulijan ja tartuttaa tunnelmaansa!

Halidilihalidilidillallei, tuulet ja tuiskut ne huoleni vei sekä ylimääräisenä kuultu Silakka-apajalla (Lavi/Ahvenainen) olivat jo sellaista huumoria ja huimaa musiikin  sekä laulun vauhtilentoa, että meidän kokijoiden silmistä naurunkyyneleet vierivät valtoimenaan.

456439.jpg

Lahtelaisittain

Valtteri Tuominen on sukujuuriltaan lahtelaislähtöisiä Tuomisia.

Kun itselläni on myös vähäisiä kokemuksia 1950-luvun taitteen iltamista pienenä lapsitähtenä, niiden ohjelmansuorittajana, niin tähän pari kokemustani. Juuri edesmennyt Niilo-veljeni oli avustajana Alfred Tannerin elämästä tehdyssä elokuvassa Orpopojan valssi (pääosassa kupletti-laulaja-näyttelijä Sakari Halonen), jonka muutamat kohtaukset filmattiin Lahden nykyisen Karjalankadun, silloisen Kauppakadun varrella, Mäkisen veljesten rakennusyhtiön rakennustyömaalla* 1948-49, käväisin yhtä filmauskohtausta katsomassa.

Itse esiinnyin samoihin aikoihin pariinkin kertaan kuulun lahtelaisen kuplettitaiteilija Tupa-Uunon kanssa paikkakunnan iltamissa. Tupa-Uuno (Uuno Tupasela)** asui samalla Lahden Pyhättömänmäen Pitkälläkadulla kuin me Virtasetkin, miltei naapurissa.

 

 1301819534_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Mamman lellipoika ja harmonikkamestari -kaltaiselle, tasokkaalle, valoisalle retrokulttuurille on mediahakuisessa yhteiskunnassamme ja sen yksilöä syrjivässä järjestelmässä huutava sosiaalinen tilaus.

Uusi aikakausi, ihmismieltä hyväilevän, täysrehevän satiirin ja mieltäylentävän serenadin - kupletin - renessanssi on vihdoinkin palannut Suomen viihdetaivaalle.

 http://fi.wikipedia.org/wiki/Kupletti

 http://tarmon.vuodatus.net/blog/1971685/kevaan-teatterihuipulla/

 *http://fi.wikipedia.org/wiki/J._Alfred_Tanner

 

** Jätkänhumppa (Melander/Tupasela) ym. sanoituksia