Halko%207.jpg

 

Lahtelaisen Teatteri Vanha Jukon kokeilulaboratorion töitä odottaa aina yhdistyneellä epävarmuuden ja onnistumismahdollisuuden mielenkiinnolla. Kokeileva teatteriajatus on Lahden taideilmapiirissä harvinaisuutta ja siksi rohkeus kokeilla luo toiveikkuutta onnistua. Jukon kokeilut on nimetty Haloiksi ja ne syntyvät tekijöiden omista ideoista vain viikon harjoittelun tuloksena sekä esitetään yhden ainoan kerran harjoitteluviikon päätteeksi yleisölle. Työ on siis taatusti tuore tuote.

 

Tähän mennessä yhteensä kuusi täysin erilaista Halkoa ovat osoittaneet, että joskus onnistuminen palkitsee tekijät ja yleisön, mutta paristi yleisö on saanut kokea täysin epäonnistunutta mukataidetta ja vaatinut sinänsä edullista 5 euron lippuhintaa tunnin esityksestä takaisin, teatterin kuitenkaan suostumatta vaatimukseen.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2015/11/ei-enaa-toiste

 

HALKO #7 toteutui Taidekollektiivi Liiketilan ja Teatteri Vanha Jukon taiteilijoiden virkistäväideaisena yhteistyönä. Teoksen alku lupaili suggestiivisesti katsojan vangitsevaa esitystä, liikekieltä, jossa katsojan ajatus tuntui suorastaan rauhoittuvan taitavasti sulautuvan näyttämökuvan ohuin köysin verhoamassa mielenmaisemassa ja liikekielensä ajatellussa, kuin tarinaa itsessämme synnyttävässä yllättävyydessä. Vähitellen liikkeeseen liittyi köysistä liikkeen tuottamia ääniä, yksittäisiä säveliä, tuulen tai kenties tiedostamattomien luonnonvoimien äänimaailmaa, valomaisemien muutoksia, tanssijoidensa liikkeitä korostaen, myötäillen, kokonaisuutta ryhmittäen. Kaunista ja ennenkokematonta!

 

Kun mukaan liittyi pian monotoninen lausunta, koko ajan taustalle syntyvä heijastettu teksti, maneerinen varjoliikunta ja viimeiseksi pisaraksi yksi-yhteen yksinlaulu, tunnelma hajosi elementtien yltäkylläisyyteen ja epämääräisyyden kakofoniaan. Taiteen kokeileva rohkeus latistui tavanomaisuuden kompromissiksi.

 

Teatteripajassa 25.2.2017 Meri-Tuuli Risberg, Elina Koskelainen, Reetta Kinnari, Marion Robinson, Linda Wallgren, Maria Nissi, Minja Koski, Jaana Sauro, Janne Louhelainen, Mirella Laihanen, Simo Saukkola.

 

http://teatterivanhajuko.fi/

http://www.liiketilakollektiivi.fi/