Tiesitkö, että Lahden taidemuseon hoivissa - varastoissa ja nurkissa - uinuu suuri määrä suomalaisen taiteen harvoin esillä olleita taiteen kulta-aarteita.

 

Wiipurin%20keitele.jpgAkseli Gallen-Kallela  Keitele, 1905

 

Pelkästään tämän Akseli Gallen-Kallelan Keitele-teoksen kokeminen on museokäynnin arvoinen: komeankaunis, suomalaisista suomalaisin, hauraan riitteinen, valoisa järvenkansimaisema on toteutettu unohtumattoman taitavalla näkemyksellä ja tekniikalla - teos on yksi suomalaisen maalaustaiteen omaperäisimmistä mestariluomuksista ja ainutlaatuisimpia koko maailman kuvataiteessa. Keitelettä Gallen-Kallela maalasi kaikkiaan kolme samanlaista pienin vivahde-eroin. Ne ovat suosittuja Euroopan taidemuseoiden näyttelyvaihdossa. Niinpä Lahden Keitele-maalaus on matkannut vuosien varrella jo monessa eurooppalaisessa maassa suomalaisen maalaustaiteen kultakauden ainutlaatuisena todisteena.

 

Wiipurin%20taiteet2.jpgEero Lehikoinen  Kevättalvea, 1936

Wiipurin%20%20taideaarteet1.jpgJohannes Takanen  Venus ja Amor, 1875, marmori

Wiipurintaide4.jpgJussi Mäntynen  Ilves keväthangella, 1935, musta graniitti

Wiipurin%20taideaarteet.jpg,Eero Järnefelt Syysmaisema Kolilta, 1910

Eero Järnefeltin suurikokoinen maalaus (385x296 cm) täyttää kiinteästi Lahden historiallisen museon yläaulan laajan seinän. Tämäkin teos on aikoinaan kuulunut Viipurin taidemuseon kokoelmiin.

Wrilht1.jpgFerdinand von Wright  Huuhkaja hyökkää jäniksen kimppuun, 1860 

von%20wrightj%20j%C3%A4niksen%20k%C3%A4pKaksi jäniksen käpälää ja pari häntävillan tupsua maassa, 2017

Päivää ennen näyttelyyn tuloamme kohtasi meitä pohjoishämäläisen mökkimme metsässä tällainen näky. Ferdinand von Wrightin vuonna 1860 maalaaman teoksen realismi todisti kokemamme luonnon kiertokulkutunnelmat jo 157 vuotta sitten.

 

"Lahtea voidaan syystä pitää Viipurin kaupungin pääperillisenä. Lahti sai 1940-luvun lopulla karjalaisilta tuntuvan lisän väkilukuunsa. Nuoren kaupungin nopea talouskasvu oli suureksi osaksi karjalaisten ja viipurilaisten aktiivisen liiketoiminnan tulosta. Myös osa Viipurin taide-elämästä sai uuden kasvualustan Lahdessa, erityisesti musiikki mutta myös kuvataiteet."

Lahden taidemuseon kokoelmissa on lähes kahdeksankymmentä entisen Viipurin Taidemuseon ja Lahden taidemuseon Viipurisäätiön arvoteosta - noin sata viipurilaistyötä on Hämeenlinnan taidemuseon huomassa.

Lahden museon taidevarastoista nyt Historiallisen museon 2. kerroksen huoneeseen 12 ehkä turhan tukkoisesti esiintuodut vanhojen mestareiden teokset ovat aivan liian harvinaista kulttuuritarjontaa  - miksi emme useammin pääse noita Lahden taideaarteita ihastelemaan taidemuseossamme!

Napolinlahdelta Keiteleelle - Viipurin taidemuseon aarteita Lahdessa  8.3.-3.5.2017

http://www.lahdenmuseot.fi/museot/fi/historiallinen-museo/nayttelyt/huone-12/