Felixkrohnsali.jpg

Kuva Pekka Miettinen

 

Lahden musiikki- ja draamainstituutin elinpäivät kumisevat kuolinsointujaan. Viimeinen kevät ja sitten maineikas, tuottelias ja hyvin työllistyviin ammatteihin valmistanut opiskelulinja on haudattu. Yleensä kuolema ikääntyessä on ymmärrettävä, toivottu ja lohdullinen asia, mutta elinvoimansa tuntoisen kuollessa ei ihmismieli kuolemaa ymmärrä eikä hyväksy. Jäähyväisillan 18.3.2016 ohjelmaksi olikin valittu juuri kuolemisen suurta tunnettua klassista musiikkia.

 

Ehkä siksi surun tuomin voimin Musiikki- ja draamainstituutin sinfoninen orkesteri soitti Franz Bendan Huilukonsertto e-mollin harvinaisen puhtaasti ja tarkasti sekä paneutuneesti, sielunsa täydeltä musiikkiin uppoutuen. Pitkäaikainen huilunsoiton lehtori Rainer Risberg huilukonsertin solistina ja Esa Heikkilä kapellimestarina tuntui Konserttitalon Sirenien luoma komea akustiikka taas toistavan soinnin ja koko musiikin upeasti. Täydellisesti.

 

 

Suuriin kuolemiin on komeanmakaaberia soittaa Jean Sibeliuksen Valse Tristeä. Niin nytkin. Teos soi niin valtavan tunteikkaasti, matalien jousien legato laajasti, kauniisti kuolemasta viestien, mielialat herkistäen.

 

Entä sitten viimeisen teoksen, Joseph Haydnin Jäähyväissinfonia, fis molli , jonka jo säveltäjän kirjoittama pelkkä esitysdramatiikka ei jättänyt enää tuumailuille tilaa: soittaja toisensa jälkeen poistui Konserttitalon lavalta. Näin meidät unohdetaan, näin käy soiton ja musiikin kautta aikain. Näin tänään Suomen Lahdessa.

 

ORKESTERI

1.viulu Annukka Nevalainen-Lius (km), Sirkku Hilanko, Emma Kaakko, Lotta Lundsten, Noora Nietosvuori

2.viulu Tiina Kivijärvi (äj), Aija Kanervio, Heidi Knuters, Stella Kullström, Sara Mäkelä, Siru-Lina Ollula, Reetta Pitkä

Alttoviulu Anette Grevberg, Heidi Kajasto, Pauliina Okkonen, Juhani Palola

Sello Niklas Hagmark, Johanna Hopiavuori, Jaakko Kulo, Jenny Muhonen, Olli-Pekka Paakkonen, Katriina Salminen

Kontrabasso Joel Hulkkonen, Matti Jaro

Ilmari Niemi, lyömäsoittimet Saara Takala, cembalo

Puhaltajat Wilma Jääskeläinen,huilu  Elias Trygg,huilu  Sini Repo-Hagmark,oboe  Anna Niemi,klarinetti  Juhani Kärkäs,fagotti Tiitus Karinen,käyrätorvi  Eero Larvus,käyrätorvi

 

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2015/12/viimeinen-valisoitto

PS Artikkeli on tarkoituksellisesti siirretty ilmestymään Pitkäperjantaina.