JUko%202.jpg

Teatteri Vanha Jukon uutuus Ehkä kaikki menee hyvin paljastui jo ennakkoesittelyssä harvinaisen omaperäiseksi komediaherkuksi. Pienen, kokeilevan teatterin pienellä näyttelijäkunnalla toteuttama uusi-ilmeinen teatteritarjonta tuntuu jälleen merkittävän suurelta panokselta suomalaisteatterien kaupallisesti värittyneen, varmanpäälle suunnitellun ohjelmatarjonnan rinnalla.

Sen aihepiiri esi-isistämme apinoista kulkee läpi koko maailmankaikkeutemme historian keskipisteenään väkivallan oikeutuksen kyseenalaistaminen. Se on eräänlainen inhimillinen näkökulma, kuin vastakohta luonnolle, eläinkunnan yksiselitteisen vahvemman oikeuden ehdottomuuteen. Ihmisapinoilta väkivalta on periytynyt meille jokaiselle ja nykyihmisessä se on tallella sodissa, joukkosurmissa, teloituksissa aina puukkojen, veitsien ja kodin nyrkkien tasolle saakka vihapuheiksi yltäen.

 

Tekstissään Ehkä kaikki menee hyvin -näytelmä asettuu kymmenissä kohtauksissaan ihmiskunnan historian käännekohtiin, suuriin ajatustemme tulevaisuusennustajiin, tiedemiehiin sekä tietenkin maailmansotiemme syntypisteisiin. Kysymys on aina sama: miten näissä ratkaisuissa ihminen voisi välttää väkivallan. Kysymys on yhä päivänpolttavampi ydinaseiden aloituspainonappien syyhyttäessä jo yhdeksän ydinasevaltion päättäjien sormia ja suurempien tuhojen lähestyessä vääjäämättä maailmanherruuden tavoittelun voittoa.

 

Mutta että Teatteri Vanha Juko on löytänyt vielä aivan uudenlaisen näkökulman, pasifistisen komediallisen juonteen tekstilleen, se on uutta, puhuttelevaa ja kiinnostavaa tässä ajassamme - ryppyotsaisuus on kiusallista, mutta hauskuuden tenho on rajaton.

 

Juko%201.jpg  Linda%20%20Wallgren.jpg

 

Juho Gröndah on dramaturgi-uutuus, jota lehdistötilaisuudessa oli nautinto kuunnella hänen esitellessään ajatuksiaan näytelmän kokonaisuutta hahmottaessaan ja omaa komediatajuista mielikuvitustaan analysoidessaan. Suorastaan suuria odotuksia Gröndahl latasi meihin ensi viikolla ensi-iltaan tulevan näytelmätekstin syvyyksistä odottamaan.

Eikä Linda Wallgrenin ohjauskaan ole toisesta puusta tehty, yhdessä he ovat valmistaneet esityksen ja vielä kuin ryydiksi koko herkulle kirjoittaneet sen vartavasten suoraan kahdelle näyttelijälle Markus Karekallakselle ja Jarkko Mikkolalle heidän näyttelijäpersoonansa tuntien. Nyt noihin meille jo liiankin tuttuihin hahmoihin he ovat loihtineet uuden ajattelutason ja nahkan orvaskettä myöten – ainakin pieni kohtaus näytteeksi oli hykerryttävän ajatteluttavaa, hauskaa seurattavaa.

 

Teatteri Vanha Juko

Ehkä kaikki menee hyvin
Käsikirjoitus: työryhmä sekä useita kirjoittajia
Dramaturgia: Juho Gröndahl
Ohjaus: Linda Wallgren
Näyttämöllä: Markus Karekallas ja Jarkko Mikkola
Visuaalinen konsultointi: Janne Vasama
Valosuunnittelu: Simo Saukkola
Äänisuunnittelu: Janne Louhelainen

Ensi-ilta ja kantaesitys keskiviikkona 28.2.2018

http://teatterivanhajuko.fi/ehka-kaikki-menee-hyvin/

 

Lis%C3%A4liite.jpg