Vanhustenviikon (7.-14.10.18) täysosuma oli Red Nose Companyn ”Keisarin uudet vaatteet” -esitykset yleisölle, joka koostui vanhuksista ja lapsista. Paremmin, sydämellisemmin ei teatteri enää voisi tarkoitustaan -mielialamme nostattamista ja suurien tunteittemme houkuttelua piiloistaan - enää toteuttaa.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/10/veijareita

 

Babylon.jpg

 

Minna Puolannon klovneriateos on sitä vastoin yhteiskuntakriittinen esitys, tosin melko lailla samoilla teatteri-ilmaisun keinoilla. Hänen ja Hanna Sepän luoma klovneria, teos vallasta, naisen asemasta lähihistorian suurten tapahtumien läpi nähtynä on kahden naisklovnin harvinaisuutta - aikuisille. Esityksen kärki on purevaa, muoto huvittavaa ja tulos ajatteluttavaa. Tutut klovnifalsettiset äänialueet rajaavat todellisuuden tässäkin esityksessä epätodellisuuden rajoille saakka ja vaikuttavat suoraan ajatuksiimme - vieraannuttaen meidät realismista, silti käynnistäen vallankäytön mekanismien mielettömyydet ajatuksissamme.

 

Jotakin liian henkilökohtaista Minna Puolannon tekstissä on niille katsojille, jotka todella itse tai läheispiirinsä kanssa ovat vakavassa sairausahdistuksessa, kuten akuuteissa sytostaatti- tai muissa pakollisissa elämänkurimusjaksoissa - niillä ei olisi pitänyt teatteriklovnienkaan leikkiä.

 

Alkuperäinen esitys oli viisivarttinen tiivis teos, nyt nähty ilmeisesti saanut esityskertojen mukana lisärönsyjä niin, että loppua kohden se läheni pituudeltaan kahta tuntia ja tuntui jo jännitteettömältä. Hauskan idean - monen eri näytelmän loppukohtausvaihtoehdon - tarjoilu ei enää asiana saati huumorinakaan toiminut. Ohjaajan käsi auttaisi esityksen takaisin ryhtiinsä.

 

Minna Puolannon ronski heittäytyminen ja oivaltava näyttämöhallinta ihastutti spontaanihenkisellä toimivuudellaan. Hanna Sepän inhimillisyys, hahmon ulkonainen pienuus ja sisäinen suuruus nousi esityksen suurenmoiseksi anniksi, puhuttelevaksi, hienosyisen sielukkaaksi sydämen klovneriaksi.

 

BABYLON

Käsikirjoitus ja esitysdramaturgia Minna Puolanto, Marielle Eklund-Vasama ja muu työryhmä
Ohjaus Marielle Eklund-Vasama
Näyttämöllä Minna Puolanto ja Hanna Seppä
Valo- ja äänisuunnittelu Juha Tuisku
Pukusuunnittelu Virve Balk
Valokuvat Mark Sergeev
Tuotanto Red Nose Company/Minna Puolanto, Niina Bergius, Tinni Torikka ja Santtu Vilhunen 

 

Arvio esityksestä Kanneltalossa 9.10.2018

 

http://www.rednose.fi/ohjelma/babylon-vallankahvassa/