West%20side%20story-normal.jpg

Tony ja Maria - Markku Haussila ja Natalil Lintala

Lahden West Side Storyn pysähtyneet mustavalkonäyt, näyttelijä-laulaja valoläikässään pikimustassa kaupungin yössä, pääparin suloisen kaunis ja taivaan kirkkauteen ylös linnun lailla yltävä puhdas laulu ja luonteva näytteleminen, muutama erikseen pienen nais- ja miestanssiryhmän kertakaikkisen sujuvanhauska, nokkela, miltei shownkeveä tanssikohtaus, Lahden kaupunginteatterin suuren näyttämön massiivista, tummanpuhuvaa, metallinkylmätunnelmaista uljasta lavastusta välittävä ja muunteleva, ainutlaatuisen toimiva näyttämökoneisto sekä sen monipuolinen, idearikas käyttö - siinä päällimmäiset positiiviset vaikutelmat musikaalin toisesta lahtelaisversiosta.

Ohjaajan perusratkaisut tuntuvat sympaattisilta, kohtaukset mielenkiintoisiksi pohdituilta, teoksen sisältö mielikuvituksellisesti kuvitetulta, näyttelijäilmaisu osaavalta ja perustellulta: koko esitystä liitti yhteen paisuteltu tunnelmointi, tyylikäs kuvaelmallinen viivyttely tarinan genreä herkistäen, vaikka välillä tapahtumattomuus miltei piinasi pitkitetyllä ajankulullaan. Väliajan jälkeinen nuoruuden valoisa, irrotteleva kapinahenki aikuisia ja virkavaltaa kohtaan välittyy eläväisenä, kypsän herkullisena yhteisnäyttelemisenä - juuri tällaisella nuoruuden välittömyydellä ja vauhdilla tulkinta sykki parhaita hetkiään ja uskottavuuttaan.

Suurten tanssikohtausten, kuten jetsien ja sharksien kohtaamiset, jäävät selkiytymättömiksi, eikä yksi teoksen perusteemoista, jengien valtataistelu, koreografiselta liikekieleltään oikein kanna katsomoon asti.

 

Tekninen toteutus latistaa esityksen

West Side Story on kuitenkin ennenkaikkea hieno orkesteriteos, musiikkidraama, Romeo ja Julia -tarina oopperan ja musikaalin välistä, ajankuva 1950-luvulta, säveliltään ja soitinmaailmaltaan rikas sävelteos laulajille ja suurelle orkesterille. Katsojille West Side Storyn välittää ensisijaisesti sävellys klassisen tunnistettavine melodioineen ja sen partituuri, laajasointinen sinfoniaorkesterin monisisältöinen musiikki, jousien, puhallinsoittimien, rumpujen sävelkulkujen luoma tunteiden, tuskan ja nuoruudenilon hehku, jossa vähintään forten ja pianissimon vuorottelu liikuttaa katsojaa. Lahdessa ei. Musiikin toteutus yli kymmenhenkisen pikkuorkesterin soittaessa lavan alla on siirretty äänitekniikalla ämyreistä kuuluvaksi: se kuulostaa mielenkiinnottomalta, kuin yhdestä tuubista samanvahvuisena tuotetulta äänimössöltä, konemaiselta, sävyttömältä, nyanssittomalta ja kuoro-osuudet samaa tasapaksua, erittelemätöntä harmoniaa. Eikö Sinfonia Lahden tehtävä ole esiintyä myös juuri suurissa lahtelaismusiikkiteatteriproduktioissa - eikö juuri se kuulu tänne menojaan karsivaan Lahteen eikä pelkästään maineen perässä maailmalla kiertämään.

Näyttämöpuheen ainoa ansio on selkeä kuuluvuus katsomoon. Kokonaisvaikutelmana puhe on epäonnistunutta ja tuhoaa ratkaisevasti draaman sisältöä. Kaikki näyttelijöiden replikointi tulee sähköisen säätelyn suodattamana samantehoisena, eikä katsoja pysty hahmottamaan välillä koko esitystä: niin etunäyttämöllä kuin laajan näyttämön perukoilta tasavahvasta äänenvoimasta katsojan on mahdoton erottaa, kuka replikoi tai laulaa - puhumattakaan sävyistä ja niiden luomasta tunnelmasta, jonka etunäyttämöllä pitäisi olla aivan toinen kuin kaukana taustan tai joukkojen tapahtumissa.

Lahden West Side Story, luonnollisesta orkestraalisesta livetulkinnasta ja ihmispuheesta skalpattu tekninen versio, ei ole enää sitä teatteria, jonka vuoksi ihminen teatteritaidetta tarvitsee. Kulttuurisella Lahdella, sen Kaupunginteatterilla ja kaupunginorkesteri Sinfonia Lahdella on yhteistyölle viimeistään nyt suuri tilaus. Tällaisella tekniikalla pilattuna musiikkiteatterilta katoaa esittävän taiteen olennaisin - atmosfääri, syvyysulottuvuus ja ainutkertaisuuden viehätys.

 

Arthur Laurentis - Leonard Bernstein - Stephen Sondheim - Jerome Robbis

West Side Story

SUOMENNOS  Sami Parkkinen   OHJAUS Miika Muranen  KOREOGRAFIA Katja Koukkula ja Jussi Väänänen   KAPELLIMESTARI Antti Vauramo  LAVASTUS Minna Välimäki  PUVUT Anne Lasonpalo  VALOSUUNNITTELU Kari Laukkanen   ÄÄNISUUNNITTELU Kai Poutanen

ROOLEISSA Markku Haussila, Natalil Lintala (vier.), Tapio Aarre-Ahtio, Laura Allonen (vier.),  Hiski Grönstrand,  Laura Huhtamaa,  Kaisa Leppänen, Vallu Lukka (vier.), Riku Lehtopolku (vier.),  Liisa Loponen,  Jarkko Miettinen,  Teemu Palosaari,  Jari-Pekka Rautiainen,  Mirja Räty,  Aarre Reijula,  Kati Taitonen (vier.), Maiju Saarinen, Henna Wallin, Sebastian Wennström (vier.), Timo Välisaari , Anni Kajos, Satu Lemola,  Anna Pukkila,  Mikael Saari,  Pyry Smolander,  Anna-Sofia Tuominen,  Sami Ulmanen,  Heidi Velinen 

http://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/produktio/69/West%20Side%20Story