Syreeni.jpg

 

Kesän tuoksuista tänään on kirinyt voimakkaimmaksi sireenit täällä Pyhättömänmäellä. Aina vuodesta toiseen tämän muutaman sadan asukkaan kesän herääminen sujuu määrätyssä tuoksujärjestyksessä. Sireenit ovat perinteisiä mäen pihojen koristuksia. Myös pörriäiset ovat nyt omenankukkien huumaamia ja kukat surinamusiikin kiitollisessa kausikonsertissa.

 

Tänään varhaisaamun tunteina kiersin mäen ja ihmeekseni löysin paratiisimaista kukkaisloistoa kaikkialta, joka pihalta. Jopa oman lähes luonnontilaisen pihan kukkaloisto oli runsas, rauhoittava ja suorastaan nautinnollinen.

 

 

Tulppaani%20B.jpgOrapihlaja%20B%C3%961.jpg

  Omenapuuab.jpgKielo%20c.jpg

Siperian%20hernepensas%20B%C3%96.jpgVuohe3nkilpi%20B.jpg

Lipstikka%20vit6.jpgM%C3%A4nty%20C1.jpg

Laemmikki%20a.jpgMansiikka%20B.jpg

 

 

 

 

Ristikkoa%20bCdef.jpg

 

Laadin pienen kukkaisristikon. Siinä on osattava täyttää pystysuorat rivit oikeilla - kasvi - kukka - mauste - viheraita - puu -nimillä. Jokaiseen pystysuoraan sanaan on annettu yksi kirjain avuksi sanan oikealle kohdalle. Kun saat pystysuorat sarakkeet täytetyksi, muodostuu yhdelle vaakasuoralle riville harvinaisen kukkakasvin heimonimi. Tämä luontoharvinaisuus vielä lapsuudessani nosti asuinmäkemme kauneusherkkyyden ikimuistettavaksi. Vieläkin tämän kukan olinpaikan tiedän, mutten kerro. Kasvi on rauhoitettu ja ehti olla ajattelemattomien kulkijoiden hävityksen kohteena. Täytettyäsi ristikon kukalle löytyy myös toinen useimmin käytetty, kukan varsinainen virallinen nimi.

 

Kirjoita nämä harvinaisen kukan kaksi nimitystä sähköpostiin.

 

 

lahenuutisia@luukku.com

 

 

Laita mukaan nimesi ja sähköpostiosoitteesi. Kolmelle oikein vastanneelle arvotaan kukkakimppu näistä Pyhättömäenmäen kukista ja toimitetaan perille tänne Lahteen.

Vastausaikaa on sunnuntaihin 14.6.2020 klo 15.00 asti.

 

Valkoinen%20syreeni.jpg

 

Vihjekuvissa on ylimääräinen kukkalaji kompana. Ristikon täyttäminen nettipainettuun ruudukkoon on haasteellista (jäljennä, kopioi tms).

 

Huumaavaa sireenin ja syreenin tuoksua sekä kesämieltä kaikille!

 

Lis%C3%A4liite.jpg