Kewsaren%20uud.vaat..jpg

 

Suomen teatteritaivaan tämänhetkistä täydellisintä viihdyttämisnautintoa - koko kansan lasten nuorten ja vanhojen viisasta ja opettavaista sydämestä lähtevää hymyä ja naurua - Red Nose Companyn Keisarin uudet vaatteet tulvii jokaisella tulkintasekunnillaan.

Pienelläkin suun, silmänlihaksen, päänkäännön, käden, jalan, kehon, yhteisilmaisun sadasosasekunnin ajoitusliikkeellä tämä verraton klovnikaksikko Mike ja Zin taikoo meidät jännittävän tarinan juoneen ja sen käänteille sydämestämme nauramaan.

Esitys kaappaa mukaansa kahden taipuisan, loistokkaan klovnin hurmaavana teatterileikkinä - kaikesta teatteritaiteeseen pesiytyneestä rekvisiittaroskasta, lavasteista, valotrikeistä, pysähtyneisyydestä sekä perinteisestä pakkohauskuttamisen hurjavauhtisesta sähläyksestä ja kaksimielisyyksistä puhdistettuna - levollisesti hengittävänä klassisena tarinana, mutta ah niin riemastuttavalla klovnerialla tähditettynä ajankohtaisena tositarinana hallitsijoistamme (ja meistä heidän alamaisinaan).

Siis satu Keisarista, joka oli täysin myyty uusille hienoille vaatteille ja vaihtoi vaatetustaan viidesti päivässä esitellen keisarilliselta parvekkeeltaan mahtavien fanfaarien soidessa koko kansalle uudet vaatekertansa. Vaan niinkuin aina - petosveijareita yhteiskunnat on näkyvästi ja näkymättömästi täynnä. Astuupa kuvaan italialaisveijaripari Henkka ja Maukka, jotka ovat luoneet todellisen aikamme täysin mullistavan vaatetuskonseptin: keksineet kankaan, jonkalaista Keisari ei taatusti ole ennen vaateparteensa saanut. Kangas on pehmeää, kaunisväristä, ihoa myötäilevän taipuisaa ja kaiken kukkuraksi sillä on kummallinen taika: ihminen, joka on tyhmä ja kykenemätön hoitamaan virkaansa ei saattanut lainkaan nähdä koko kangasta ja siitä valmistettuja vaatteita.

Veijarit päättävät pistää rahoiksi ja tarjota ainutlaatuisuuden Keisarille. Niinpä ennen Keisarin vastaanotolle pääsyä yleisö saa seurata, miten veijarien kangaspuissa kangas ja vaatekappalehepenet valmistuvat. Yleisö saa myös harvinaista sormituntumaa kankaaseen, kosketella ihmeellistä kangasta käsin suuren kangaspakan lähtiessä kiertämään eturivistä takariviin saakka ja jokainen salin yli 300-päisestä katsojasta saa luvan leikata siitä pienen tilkun itselleen muistoksi. Ja ennen kuin kankaankeksijät pääsevät Keisarin vastaanotolle ainutlaatuisine pukuluomuksineen, monet Keisarin keisarilliset virkamiehet kuten keisarillinen torvensoittajafanfaarisäveltäjä, keisarillinen kanalanhoitaja aina keisarilliseen kaniensynnytyssairaalan osastonhoitajaan saakka esittäytyvät kansalle omassa osaavuudessaan. Tärkein, Keisarin vaatetuksesta vastaava ylin Hoviherra haluaa ennen Keisaria vielä varmistaa kankaan kelpoisuuden. Hän paljastuukin tarkastustilaisuudessa tyhmäksi, koska ei näe mitään kangasta. Niinpä Keisari joutuu antamaan hänelle moninkertaiset potkut tyhmyydestä ja epäpätevyydestä. Ja kun kansa näkee Keisarin parvekkeella seuraavan kerran, hänellä on täysin uusi, näkymättömästä kankaasta valmistettu asu päällään, vain pienten alushousujen ja paljaan takamuksen erottuessa yksityiskohtina. Ja ah miten hän onkaan tyytyväinen ainutlaatuiseen vaatekertaansa. Niin, ja veijarit nostivat hyvät palkkionsa ja muuttivat pian seuraavaan maahan - Ruotsiin - jatkamaan bisnestään.

 

Vanha klassikkotarina elää sisällön spontaanein improvisoinnein rinnastaen monta polveilevaa juontansa Suomenmaan sosiaalisen vaurauden puheenaiheisiin niiden päivänpolttaviin rajapyykkeihin törmäillen, kitaroin, huilumelodikoin, fanfaaritorvin, herkin musiikkivinjetein ja tunnelmallisin lauluduoin Abbasta Queeniin nykyaikaamme sijoittuen. Esitys kärjistää naurumme tikahtumaan ihmisen kaikkinaiseen ylhäältä saneltuun pintakoreiluun ja hallintokoneistomme näennäisviisauteen ja vapauttaa meidät luottamaan omaan ajatteluumme, sisäänrakentuneeseen oikeudenmukaisuuteemme.

Red%20Nose.jpg

Tuskinpa milloinkaan ennen olen kokenut yhtäaikaista lasten ja aikuisten oikeamielisyyden riemua niin osallistuvana, kommentoivana vuoroin kuiskauksen hiljaisuudeksi hiljentyneenä vuoroin valtoimenaan ääneen asiaan reagoivana kuin tässä teatterin huippuesityksessä. En liioin ole ennen nähnyt kahden valloittavan klovnitaiturin niin taitavasti osaavan ottaa yleisönsä ja sen kommentit mukaan esitykseensä niillä kokonaistarinaa varioiden ja uuteen lumoavaan nauruhehkuun ja jännittävyysmaksimiin räiskytellen. Yhdessä tunnissa on syntynyt esittäjien ja yleisön ainutkertainen suuri komediallinen teatteri-illuusio.

 

H.C. Andersen Keisarin uudet vaatteet

Ohjaus, dramatisointi, taiteellinen suunnittelu Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama
Valosuunnittelu Kalle Paasonen (Aleksanterin teatteri) tai vaihtuva kiertuevalomies
Pukukonsultti
Arja Könönen / Play it Again Sam
Musiikki Abba, Avicii, Beatles, Elvis, Queen ja Sia (muutokset mahdollisia)

Näyttämöllä  Mike (Tuukka Vasama) ja Zin (Timo Ruuskanen) /

Valokuvat Tero Ahonen

Tuotanto Red Nose Company Niina Bergius, Tinni Torikka

 

Ensiesitys Aleksanterin Teatterissa 17.9.2017

http://www.rednose.fi/yhteystiedot/

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2016/03/punainen-viiva-naurun-voimalla

 

Lis%C3%A4liite.jpg