images?q=tbn:ANd9GcSEV6VVXrbUEcCA2SVnwLF

Lahen uutisia pyrkii ymmärryksensä mukaan näin presidentinvaaliemme kynnyksellä kohtaamaan tänne Lahteen poikkeavia presidenttiehdokkaita, kuuntelemaan ja tunnustelemaan heidän todellista persoonallista sanomaansa ja erottelemaan siitä pois puoluepoliittisen tendenssin. Perussuomalaisten Timo Soini oli vuorossa eilen.

,

Hieman meidän oli vaikea päästä Lahden pääkirjastoon eilen iltapäivällä, sillä sen avarat aulatilat täytti ääriään myöten suomalainen kahvikansa mielijuomaansa presidenttiehdokas Timo Soinin laskuun hörppien. Vielä vaikeampaa oli onnistua ahtautumaan kirjaston auditorioon, joka kansoittui jytkynomaisesti jokaista kahtasataa tuoliaan myöten hetkessä ja monetkymmenet tilaisuuteen rientäneet lahtelaiset saivat jäädä ovien ulkopuolelle, enintään aulan kovaäänisten juurelle tilaisuuden tapahtumia korva-aistein hahmottamaan. Valtaosa salin kuulijoista oli kunnioitettavan iäkästä väkeä.

 

Lämmittelyohjelmaa

Soinia odotellessa tilaisuuden tunnelmaa yrittivät lämmitellä lähinnä Hämeen vaalipiirin perussuomalaiset kansanedustajat Anne Louhelainen ja Ismo Soukola sekä puolueen nuorisojärjestön puheenjohtaja Simon Elo.


 

Anne Louhelaisen ajatus oli kertoa ensimmäistä edustajakauttaan työskentelevänä kansanedustajana omia tuntemuksiaan eduskuntatyöstä. Hänen  tapansa puhua vikkelästi, usein lauseen päättyvä sana kerraten, kaikki asiat yhteen puuroiseen pötköön nidottuina, tuntui vaikeasti seurattavalta. Ismo Soukolan puhe oli selkeämpää ja keskittyi paljolti militaristisiin ja yhteiskuntajärjestyksellisiin teemoihin. Sitä vastoin puolueen nuorisojärjestön 26-vuotiaan Simon Elon teräväkärkinen kieli ja kärsimättömän leiskuva poliittinen palo antavat lupauksen tulevasta uudesta agitaattori-puntarpäästä perussuomalaiseen politiikkaan.

 

Kansanomainen Soini

 

Timo Soini ei turhia kainostele eikä muodollisesti pokkuroi, vaan ottaa yleisönsä jo heti kättelyssä harkitulla, näyttävällä ja kreisihumoristisella " hyvää päivää, herra tasavallan presidentti" - sisääntulollaan. Hän hallitsee puhetaidon kaikki elementit: puhe on kuuluvaa, värikästä, impulsiivista, räiskyvää. Eleet niukkoja, mutta merkitseviä, katsekontakti yleisöön yrjökallismaisen vetoavaa, tänä paperistapuhumisen aikakautena suorastaan poikkeuksellisen vakuuttavaa, ihailtavaa. Hän ei konsepteja tarvitse. Vain raumalaisforssalainen siittä sana särähtää liian usein kolmevarttisen puheenvuoron monissa ajatus- asiakoukeroissa lahtelaiskielikorvaan maisterisjätkän turhaan vieraannuttaen. Keskustelijana hänellä on tyypillisen hyvän peluripoliitikon puhetaito, hän osaa yleisötilaisuudessa hieman häiritsevän pikkuvauvan itkunkin kääntää positiiviseksi: "Ääntä tulee tuoltakin, nyt tarvitaan sinunkin ääntäsi, jokaisen täällä istujan ääntä näissä vaaleissa". Kansaan menevän markkinameiningin tapaan hän keveillä sutkautuksillaan taitavasti käyttää koko kuulijakansan hullaannuttavaa huumorinlahjaansa.

Ehkä kiinnostavimpiin vaalitilaisuuden asiakokonaisuuksiin kuului Soinin ajattelurakennelma suomalaisesta poliittisesta pelikentästä. Sen punaisen, kolmekymmentävuotisen vasemmistolaispresidenttiyden hän totesi näissä presidenttivaaleissa nyt auttamattomasti päättyvän, mutta maalaili samalla synkkiä näkymiä yhä lujittuvalle oikeistopolitiikkasuoralle: istuva kokoomuslainen hallitus kokoomuspääministeri Kataisineen, kohta vaihtuvan Eu-komissaari Rehnin tilalle kaavailtu kokoomuslainen Stubb ja vaikkei vielä kirkossa kuulutettukaan, niin presidentiksi on buukattu kokoomuksen Niinistö.

 

Uusin luonnehdinta leppymättömästi EU-vastaisen Soinin ajatuksenjuoksussa oli finanssiteollisuuden valtiot ja kansat murjova voima ja päätösvalta. Finanssiteollisuudeksi Soini yksinkertaisti velan ja sen koron, niiden yhdistelmän, jota eivät hallitse mitkään valtiot tai demokraattiset päätöskoneistot, vaan suurpankit. Näin Kreikan ansaitsematon muiden valtioiden syytämä raha tai myös juuri nyt Ranskan omakäytöksinen rahatulli näyttävät, että finanssiteollisuus alkaa röyhkeästi hallita koko maailmaa.

 Timo Soinin kansanomaisuus presidenttinä on kekkosmaisen maanläheistä - tällaiselle poliitikolle on byrokratisoituneessa yhteiskunnassamme aina kysyntää. Soinin ajatushahmotelmat poliittisesta nykytilanteesta ovat havainnollisen ymmärrettäviä. Mutta mitä Soini antaa presidenttinä nykytilanteen parantamiseksi? Arvojohtajana paljon selvästi oikeistolaisia koti-isänmaafraaseja. Talousajattelijana todellisia vaihtoehtoja?

 Yli kolmenkymmenen vuoden opettajakokemuksellani annan presidenttiehdokas Timo Soinille  Lahden vierailustaan 10.1.2012  arvosanan 9-.

  http://tarmon.vuodatus.net/blog/2883744/puoluenokkien-puhetaito/

 

 PS

Ennakkoäänestys alkaa tänään.

 Ennakkoäänestys kotimaassa 11.-17.1.2012