Salpausselk%C3%A4%204%20juliste.jpg

Julisteen suunnittelija  Kyösti Varis

Salpausselän satavuotiasta kisaperinnettä juhlistava julistenäyttely avattiin 9.2.2023 Malvan intiimissä kellarigalleriassa. Malvan ja Hiihtomuseon yhteistyönä valmistettu näyttely esittelee uudelleen painettuja julisteita sadan vuoden ajalta.

 

Riikka Huuskonen.jpg

Hiihtomuseoamanuenssi  Riikka Huuskonen avasi näyttelyn:

”Salpausselän kisat täyttää 100 vuotta tänä vuonna. Merkkipaalua muistetaan Lahden kaupungilla monin tavoin. On tulossa seminaareja ja historiakirja. Me hiihtomuseon puolella hypättiin aiheeseen jo viime vuonna, kun siellä avautui Lahden Hiihtoseuran 100-vuotisnäyttely. Hiihtoseura ja Salppurin kisathan kulkevat hyvin tiiviisti yhdessä. Hiihtomuseon kolmesta kerroksesta jokaisesta löytyy jotakin tietoa myös Salpausselän kisoista. Mutta viime syksynä tuli vielä jotenkin semmoinen nälkä, että halusi tehdä tällaisen näyttelyn noista kisoista. Näyttely valmistui aika nopealla aikataululla. Tähdet olivat suotuisat - meillä hiihtomuseossa oli tarve tehdä tämä näyttely ja Malvassa vapaana tämä galleria näyttelyä varten - näin sopivaan aikaan juuri kisojen alla.

Malvan julistekokoelmissa oli kaikki oikeastaan valmiina ja odotti, että tekijät tulevat ja ryhtyvät hommiin näyttelyn pystyttämiseksi. Tämä näyttely on tavallaan uudenlainen avaus myös Lahden museoille. Malva on meidän museoiden kuopus ja tämä on ensimmäinen näyttely kahden lahtelaismuseon yhteistyönä.

Esillä olevat julisteet on Malvan museokokoelmista otettu, ne on valokuvattu ja tulostettu uudelleen koivuvaneerille. Tämä näyttely katselee teoksia kahdesta näkökulmasta. Nämä ovat Malvan näkökulmasta taideteoksia ja Hiihtomuseon näkövinkkelistä enemmänkin kulttuurihistoriallisia projekteja.

Salpaussel%C3%A4n%20kisat%201.jpg

Julisteen suunnittelija Toivo Vikstedt

Näyttelyyn on valikoitu toistakymmentä julistetta, jokaiselta vuosikymmeneltä niin Salpausselän kisoista kuin pohjoismaisten hiihtolajien maailmanmestaruuskilpailuista. Ensimmäiset vierasmaalaiset osanottajat saapuivat kilpailemaan Salpausselälle vuonna 1926. Salpausselän hiihtostadionin urheilutapahtumia on jo historiansa alkumetreiltä asti markkinoitu julisteiden avulla. Ennen digiaikaa painetun median merkitys olikin erityisen suuri ja näytteillä on Salpausselän kisatapahtumista sadan vuoden ajalta. Kaikki ne kertovat eri aikakausien trendeistä, joissa yhteistä oli vauhti, voima, viihde ja kilpailu.”

 

Lahtelainen graafikko Kyösti Varis on monessa Salpausselän kisojen julisteessa ollut hyvin keskeinen suunnittelija.

Salpausselk%C3%A4%205%20Vaeris.jpg

 Julisteen suunnitttelu Pentti Pilve ja Matti Sihvonen

Yllä oleva hieno juliste muistuttaa Lahden kuuluisista suomalaisen hiihtomaineen romuttaneista vuoden 2001 dopingkisoista.

 

Näyttely on esillä kaksi kuukautta 9.2.-2.4. 2023,  sisäänpääsy Malva-museon pääsymaksulla.