Kaikki%20sanootahdon1.jpg

Lahden Uuden Kesäteatterin tämänkesäinen musiikkiherkuttelu lunastaa paikkansa suomalaisen kesän viihdekartalla aiheensa suomalaisuudella, esittäjiensä musikaalisella taitavuudella, silmälle nautinnollisella tunnelmia luovalla kekseliäällä puvustuksella ja lavastuksella sekä keskeisten roolitöidensä valoisalla, hulluttelevan valloittavalla heittäytymisellä.

 

Klassinen asetelma äidin ja tyttären välisestä ihmissuhteesta on Outi Keskevaarin tekstin ydinteema, jonka muuntaminen nautittavaksi komediaksi on huima ja jo monin kohdin toimiva, aistittava kirjailijan ja esityksen tavoite. Juonen yltäkylläisesti monipolvinen tilannesekamelska vaatii vielä toimiakseen muutaman sujuvan läpimenon, tekstimäärän karsinnan ja tilannekomiikan kohtausten skarppauksen sekä parin roolityön karaktääritarkennuksen: nyt esityksen juoniselkäranka on vielä turhan kankeaa komediaksi ja katsoja odottaa liian usein seuraavaa musiikkinumeroa kuin puhetulvaan turtuneena.

 

Tämä teatterilaji on näyttelijätyönä enimmillään harmitonta viihdettä, jossa taitavimmat näyttelijät loihtivat luontaisilla hurmuritaidoillaan kepposenkevyen juonipunoksenkin kelpo viihdykkeeksi.

Kaikki%20sanoo%20tahdon%205.jpg

Annamaria Karhulahti hurmaa jälleen komediallisena taiturittarena, kaikki pienetkin huumoridetaljit tekstityngistä meille namiherkkuina tarjoillen. Hänen tulkitsemansa äitiluomus on niin kertakaikkisen uskottava ja herkullinen, hyvää mieltä katsomoon levittävä henkilöitymä, että yksin hänen luomansa Tuulikki Van Kemp -hahmon kokeminen on jo esityksen katsomisen väärti. Eikä Juha Pihasen subrettista Aulista tai terävästi eksoottista muotiguru Jean Petiteä voisi enää erittelevämmin ja eläytyneemmin tulkita kuin Pihanen luontaisella näyttelijähabituksellaan tekee. Komediallisen näyttämöhulluttelun sinetöi Miiko Toiviaisen yliviritetyn farssillinen karrikointi lääkäristä, ja hän onnistuu myös hieman keinotekoisessa tyylitellyssä Albert-sulhasessaan välittämään mainiosti ihmisen kuivakiskoisuuden. Mikael Saari luo yhden esityksen kulmakivistä ailahtelevana, tuntevana Laurina, joka tutkailee rakkauden olemusta kahden kohteensa kautta. Anni Kajos näyttelee tavallisen ihmisen morsianhahmonsa sopivan arkisesti.

 

Paritusinainen suomalaisen viihdemusiikin ja häätunnelmamusiikin eri aikakausiemme lauluvalikoima viimeisen sadan vuoden ajalta tähän päivään kasvaa koko esityksen vastuttamattomaksi tulkinnalliseksi anniksi.

Musiikillisesti Annamaria Karhulahden kauniin puhdas, bassosta korkealle sopraanoon saakka yltävä ääni ja sensuelli ilmaisu on musiikkiteatterin harvinaista, suurta, vaikuttavaa atmosfääriä. Mikael Saari on esityksen toinen sädehtivä tähti musiikillisessa valmiudessaan ja spontaanissa karismassaan: laulu soi sielusta saakka huumaavan kauniisti ja tunteikkaasti, kertakaikkisen komeasti.

Asko Turkia, Niklas Hagmark ja Sirkku Hilanko -yhtyeen herkät, hauskat, rytmisesti monimuotoiset sovitukset täydentävät ja varioivat pianon, sellon ja viulun värein säestäen ja kuoro-osuuksissakin tunnelmoiden musiikkikokonaisuuden nautittavaksi.

 

Ohjauksen (Laura Peltoniemi) musiikkiteatteriherkuksi kohoaa musiikillinen soidintaistelu morsiamesta: siinä musiikin voima ja merkitys dialogina kasvaa suorastaan jännittävään tunnelmaleikkiin sulhaskandidaattien repiessä morsianta kahtaalle, koko esittäjäensemblen tulkitessa upeasointista ja rytmillisesti tehoavaa musiikillista yhden sanan ja tuhansien sävelten liikunnallista dramatiikkaa.

 

Tämä esitys pitää nähdä vielä toisen kerran, sen kevyen uljaan esiripun haluan avautuvan ja tarjoilevan esityksen nähtyä paljon kypsempänä. Tekijät sen osaavat ja me katsojat ansaitsemme.

 

Lahden Uusi Kesäteatteri   Kaikki sanoo Tahdon

Rooleissa Anni Kajos, Miiko Toiviainen, Mikael Saari, Annamaria Karhulahti, Juha Pihanen  Orkesteri Asko Turkia, Niklas Hagmark, Sirkku Hilanko  Ohjaaja/Koreografi Laura Peltoniemi   Käsikirjoittaja Outi Keskevaari   Tuottajat Juha Pihanen, Mikko Matias Peltoniemi   Tuotantoassistentti&tarpeisto Johanna Järvinen   Valosuunnittelija Mikko Skyttä   Valot Joonas Myrsky   Äänisuunnittelija Tommi Raitala   Taiteellinen avustaja Sonja Soininen   Puvustaja Heli Salomaa   Lavastaja Sari Paljakka

Arvio kirjoitettu 9.6.2015 kutsuvierasesityksestä

https://fi-fi.facebook.com/Lahdenuusikesateatteri

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2015/06/kaikki-sanoo-tahdon