Masola%201.jpg

 

Lahden radio- ja tv-museo Mastola on virkistävä elämys. Sen avarat tilat erilaisine interaktiivisine toimintoineen ovat tulvillaan hauskaa, yllättävää ja nostalgisen kiinnostavaa suomalaiskotien vuosikymmenten kotiviihteen historiaa sekä myös täysin modernia nykytekniikkaa ja sen kokeilemisen mahdollistavaa käytäntöä.

 

Mastola6.jpg

 

Museon yläkerran laajoissa tiloissa saamme tuntea historiallista havinaa lähetysaseman käyttöhuoneen muhkeassa työtilassa ja toisella puolen laajaa salia itse kokeilla tehdä televisio-ohjelman: käsikirjoittaa sen, valita taustakuvan esitykselle ja roolipukuihin pukeutuen filmata ja editoida ohjelman sekä viedä valmistamamme työn mukanamme kotona katseltavaksi, muistoksi käynnistämme.

 

Suomen Yleisradion perustamisen jälkeen vuonna 1926 Helsingin yleisradioaseman teho ei riittänyt, vaan tarvittiin voimakas radioasema. Maan ensimmäinen suurasema rakennettiin Lahteen kaupungin keskeisen sijainnin vuoksi. Kaupungin yleiseksi tunnusmerkiksi muodostuneet 150 m korkeat teräsristikkomastot pystytettiin syksyllä 1927 ja yleisradioasema vihittiin Lahdessa käyttöön 22.4.1928.

 

Myös erityisesti itsenäisyytemme ajan lahtelaishistoria painottuu Lahden radioaseman merkitykseen koko maamme tiedonvälittämisen kannalta kerroksen monissa dokumenteissa, tekniikan laitteistoissa sekä tietoiskuissa. Tarkkaa tietoa haluavat saavat selville koko lahtelaisradioaseman henkilökunnan vuosien varrelta ja heidän tehtävänsä, yhteiskuvasta heidät tunnistaakin.

 

Saamme täällä myös havainnollisen kuvan radiomastojemme rakentamisesta ja niiden korkeudesta muihin lahtelaisrakennuksiin sekä Suomen ja Euroopan korkeimpiin torneihin verrattuina.

 

Mastola7.jpg

 

Museon alakerta on vertaansa vailla oleva esineaarteistojen ja lähimenneisyyden radio- ja tv-kehityksen täydellinen, kaikkia ikäryhmiä kiehtova kokonaisuus. Pureudumme radion ja television suomalaishistoriaan, esineistöön, henkilöihin, kehitykseen ja menneiden aikojen ohjelmiin. Myös maamme virallinen kaksikielisyys näkyy selvästi julisteessa.

 

Mastola%206.jpg

 

Virkistykseksi koko tutustumiselle on luotu virtuaalinen, jokaiseen sukuun kuuluva aina pölöttävä täti-hahmo, joka (Satu Säävälä) komediallisena ilmestyksenä pyrkii johtamaan ajatuksiamme milloin mihinkin museon yksityiskohtaan, niihin kierroksellamme pysähtyessämme. Myös tässä kuvassa kaksikielisyys on esillä. Sen sijaan Mastola-museon tekstit ovat vain suomeksi ja englanniksi.

 

Mastola9.jpg

 

Perheen pienimmille on mm. tv-ajan Pikkukakkonen, todellinen historiallinen satumaailma eri aikakausilta nautittavana.

 

Mastola10.jpg

 

Voimme kokeilla astua kotien eri vuosikymmenien olohuoneisiin ja askel askeleelta niiden koko interiööri sohvakalusteineen ja viestimineen vaihtuu vuosikymmenten mukaan: lämminhenkistä lähihistoriaa monta vuosikymmentä.

 

Mastola8.jpg

 

Lukuisat erilaiset radio- ja tv-ohjelmat voimme virittää kuunneltavaksemme tai katseltavaksemme laajasta valikoimasta menneiltä ajoilta ja vaikkapa istuutua tuntikausiksi niitä seurailemaan ja muistelemaan tai nuorempi polvi ensi kertaa ajan kulkua ihmettelemään sekä kokien ymmärtämään.

 

Kaikkiaan käynti palkitsee niin monella tavalla, että uusi käynti on tarpeen satojen yksityiskohtien jäädessä pakostakin sivuun ensi-ihastuksiemme lumotessa meidät yksityiskohtiin moniksi tuokioiksi. Museon henkilökunta opastaa käyttölaitteissa nöyrän kohteliaasti ja saa takkuilevatkin kapistukset meille toimimaan. Kannattaa aina noudattaa sananlaskua kysyvä ei…..

 

Mastolassa on monenlaista audiovisuaalista tuotetta, ohjelmaa ja nauhaa. Yhden linkin lainasimme museosta jatkaaksemme kotona käyntimuisteluamme,  tässä se on myös lukijalle avattavana:

https://tarinasoitin.fi/kuvaliikkeelle

 

Tänne uudestaan ja pian, oli pikkuryhmämme iloinen hihkaisu poistuessamme ensikäynniltämme kenties Suomen yht'aikaa historiaamme havainnollistavimmasta ja samalla nykyaikaisimmasta museosta.

 

 

 

 

 

Mastola11.jpg

Radio- ja tv-museon tehtävänä on kerätä, tallentaa, tutkia ja pitää näytteillä radio- ja tv-toimintaan liittyvää esineistöä ja perinnettä. Museo toimii alan valtakunnallisena museona. Museon kokoelmiin kuuluu yli 18 000 esinettä, n. 5 000 valokuvaa, n. 10 000 kirjaa ja lehteä, laaja radioamatöörien QSL-korttikokoelma, AV-aineistoa sekä arkistoja.

Lahden Radio-ja tv -museo Mastola kuuluu yhdeksän suomalaisen Trafiikkimuseon muodostamaan sarjaan. Mastolan esinekokoelman pääryhmät ovat radio- ja tv-vastaanottimet, lähetystoimintaan liittyvä esineistö, studiotekninen esineistö, radioamatööri- ja DX-kuuntelulaitteet, kodin äänentallennuslaitteet, radioputket sekä puhelinlaitteistot.

Yhteisöjen ja henkilöiden arkistokokonaisuuksien lisäksi kerätään kytkentäkaavoja sekä käsiarkistomateriaalia kuten vanhoja radiomainoslehtisiä ja käyttöohjeita. Lisäksi kokoelmaan kuuluu alan kirjoja ja lehtiä sekä valokuvia.

http://www.lahdenmuseot.fi/museot/fi/radio-ja-tv-museo

 

 

Lis%C3%A4liite.jpg