tiistai, 6. heinäkuu 2021

Eino Leinon päivänä 2021

Kirjailijakokous%20yleis%C3%B6.jpg

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2019/06/lahden-kansainvalinen-kirjailijakokous-liwre-2019

Lahdessa on vain harvoin kansainvälisiä kulttuuritapahtumia. Urkuviikko lienee niistä lahtikeskeisin, joka toinen vuosi järjestettävä Lahden kansainvälinen kirjailijakokous maineikkain ja aidosti kansainvälisin.

Kirjailijakokouksen järjestää nykyisin yhdistys, jonka jäsenet ovat Einon Leinon Seura, Lahden kaupunki ja Taiteen edistämiskeskus. Joka toinen vuosi toteutuvaan tapahtumaan on osallistunut useita sittemmin kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittaneita kirjailijoita. Ymmärrettävästi monipäiväinen kansainvälinen kokous jää tänä vuonna koronan vuoksi väliin ja siirtyy vuodella.

17. ja 18. kesäkuuta 2022 järjestettävä kirjailijakokous on järjestyksessään 30:s. Juhlavuoden kunniaksi tapahtumaan on tarkoitus kutsua entistä enemmän ulkomaisia kirjailijoita, joita on viime kerroilla ollut parikymmentä. Kirjailijakokouksen ideana on aina ollut yleisölle vapaat luentotilaisuudet ja matineat, nykyisin myös niihin liittyvät luentojen tulkkaukset kansainvälisille kielille ja suomeksi.

Ensimmäinen kirjailijakokous järjestettiin kesällä 1963. Kokouspaikkana toimi pitkään Mukkulan kartano, sittemmin kokoonnuttiin monissa eri paikoissa Lahdessa ja Lahden naapurikunnissa, toissa vuonna tapahtuma oli sisätiloissa Lahden kansanopistolla.

 

Tänään Eino Leinon, runon ja suven päivänä on kesäinen Suomi heräämässä pandemiapakkounestaan kansamme hellimään kansankulttuuriin - kesäteatteritarjontaan. Myös tämä julkaisu tulee olemaan runsaan viikon aikana monen ensi-illan kauan odotetussa tapahtumassa mukana.

Kesäteatterissa toteutuu tuo Eino Leinon runo, suuri viisaus sadan vuoden takaa Helsinki-nälkäiselle Lahden kunnalliselämälle, sen näennäiskulttuurille ja kaikille meille, jotka pidämme itseämme niin perin kultturelleina.

 

KYLTTYYRI

”Kyltyyri! Kyltyyri! Kyltyyri!”
Tuo huuto on Suomessa syyri,
Mut mikä se on se kyltyyri?
Kas, siinäpä pulma on jyyri.

Se on yhdelle ooppera-kyyri,
taas toiselle Tukholma-tyyri,
Duncan, Forssellin figyyri
tai Parisin polityyri.

Tuhatkarvainen on kyltyyri –
se on Kiinassa Kiinaan myyri –
mut Suomessa Suomen kyltyyri
tuon kaiken on karrikatyyri.

Eino Leino

 

Krassi.jpg

 

Kommentit

Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Ladataan...
  • Kommentoi

    Kommentointi avautuu jokaisen artikkelin alla olevasta puhekuplakuviosta.
    Toivon runsaasti kommentteja vuodatuksiini. Kirjoittajan on liitettävä kommenttiin toimiva sähköpostiosoitteensa mahdollista yhteydenottoa varten (sähköpostiosoitetta ei julkaista). Näin taataan sananvapauslain 4. pykälän vastuukysymykset kommentin sisällöstä sekä kirjoittajan lähdesuoja.

    Toimituksen sähköposti: lahenuutisia[at]luukku.com