Pekka%20Timonen.jpg

 

Uuden kaupunginjohtajamme Pekka Timosen ensiotteet Lahden Kaupungintalon puutarhajuhlassa 1.9. tuntuivat aluksi kovin välittömiltä, puhe mukavan luontevalta häntä kätellessämme, keskustellessamme ja silmiin katsoessamme - ero katsekontaktia vältelleeseen edeltäjäänsä oli myönteinen kokemus. Muutaman viikon ensikokemuksen jälkeen Timosen otteet herättävät enää vain pelkkää kummastusta.

 

Opettavaisinta koko lahtelaiselle kunnallisbyrokratialle on kuitenkin se, että Pekka Timonen jo pelkän parin ensimmäisen kuukauden työnsä jälkeen tarjoili meille asiantuntijana koko kaupunkimme tulevan vuoden budjetin tuloineen ja menoineen omana aikaansaannoksenaan.

 

Tästä seuraa automaattisesti ketjuvyöry. Kun aivan uusi, kaupunkiamme täysin tuntematon mies pystyy ymmärtämään sen tarpeet, ennustamaan tulevaisuuden ja tekemään keskeisen työnsä parissa kuukaudessa sekä laittamaan sen vielä kirjoihin ja kansiin - paljastuu koko kaupungin virkakoneiston ihmistyövoima saamattomaksi, tuottamattomaksi, täysin tarpeettomaksi. Timonen on vuosia aavistamamme todellisuuden nyt vahvistanut nopeudellaan ja ylivoimaisella etevämmyydellään.

 

 

Strategiasta ja statuskuumeesta

 

Timonen on aloittanut harmiksemme budjetin laatimisen loksahtamalla edeltäjiensä jumittuneisiin uriin, toistamalla kaupunkimme talousarviossa vuosille 2019-21 (pakollista) strategian tärkeyttä kuin sisällyksetöntä mantraa. Samoin hän on edeltäjältään perinyt maineen haalimisen uhon, kun Lahti jo kolmannen kerran hakee kuumeisella kiireellä Euroopan ympäristöpääkaupunki -statusta:  naurettavan lapsekasta, pinnallista, noloa ja pakkomielteistä, Lahden luonnon nykyisyystilan todellisuuden virhearviointia.

 

 

Meille lahtelaisille on jo monta vuotta ennen Timosta valjennut, että tuo strategiapaperi on tarkoituksellisesti niin ympäripyöreästi laadittu meidän veronmaksajien pettämisasiakirja, että sen sateenvarjon alla voidaan toteuttaa kaikki mitä ikinä keksitään, mitä virkamiestemme päähän tai valtuutettujen aivoituksiin pälkähtelee.

 

Olisi luullut, että ainakaan tähän asiakirjaan, jonka merkitykseen kaupunkilaiset heitä ja heidän mielipiteitään vähättelevänä ovat perin kyllästyneet, Timonen ei olisi verevänä, ideoivana johtajana missään asiassa ensitöikseen vedonnut.

 

Kaupungin viranhoitajien jatkuva uusien maksujen keksiminen, veroäyriemme kiihtyvä ohjautuminen ohi alkuperäisen tarkoituksen johtaa asukkaiden palvelujen karsimiseen (strategiakielenkäytössä asioiden uudistamiseen ja tehostamiseen). Päätöksiin vaikuttaminen on kulkeutunut kaupunginvaltuuston perustamien kohta seitsemänkymmenen tytäryhtiön salattuihin pimentoihin ja se on ollut jo monen valtuustokauden ajan strategian todellinen vuosittainen päämäärä.

 

Kun jaksaa selata tuon kaupungin 100-sivuisen talousarvion, masentuu pelkästään kymmensivuisen (22-33) strategiaosan luettuaan: sanahelinää, byrokratiafraaseja ja hokemia ilman aitoja, rehellisiä käytännön toimia meille muka tutkittuina viisauksina taas tarjoillaan.

 

 

 

Kahdesta kärkihankkeesta

 

Merkittävänä Pekka Timosen ajattelun kapeuden näen hänen käsityksissään kaupunkimme viidestä strategian kärkihankkeesta.

Otan niistä tähän pari esimerkkiä.

 

Lahti opiskelijakaupunkina -nimetyssä kärkihankkeessa Timonen rajaa opiskelijan pelkkään korkeamman ja korkeimman tason opiskeluun (missä ammattikoulut, lukiot, [oppivelvollisuuskoulu]?). Parhaimmillaankin tätä kärkihanketta selostaessaan hän toistaa jo vanhan, koetun ja vakiintuneen toiminnan vain uudelleen termitetty(innovaatio-allianssimalli, koulutusorganisaatioiden välinen kumppanuus) sanahöpinänä.

 

Satsauksesta Lasten ja nuorten hyvinvointiin Timonen on unohtanut lahtelaiset lapset, vanhemmat ja perheet.

Timosen mielestä jälkeläistemme tulevaisuutta kehitetään tilainvestoinneilla, 450 miljoonalla eurolla, tuhlaamalla ne pelkkiin kuoriin, kasvatus- ja koulutilojen korjaamiseen sekä rakentelemiseen (ja ohitiehen).

 

Perheet, jotka tämän kaupungin täyttävät ja tulevaisuudessakin asuttavat, odottavat jälkikasvulleen toisenlaista, aidosti sisällöllisesti, konkreettisesti uudistavaa, lukumääräisesti moninkertaisesti lisättyä, sivistynyttä kasvatusta ja opintietä = ohjaavan ja auttavan henkilökunnan suurta lisäystä ja muutosta nyt vallitsevaan kaaokselliseen tilanteeseen. Tästä tilasta Timonen ei selvästikään ole perillä.

 

Parahin kaupunginjohtajamme Pekka Timonen, missä on budjetissasi kaupungin tämän kärkihankkeen onnistumisen olennaisin edellytys - kaupungin todistettavasti korruptoituneen, oppilaiden ja vanhempien oikeuksia polkevan sivistyshallinnon karsiminen ja uudenlaisen, rehellisen hallintoilmapiirin luominen Lahteen?

 

Lis%C3%A4liite.jpg