Eduskunta-normal.jpg

Kansanedustajaehdokkaamme ovat alkaneet lukuisasti näkyä vähäisten lahtelaislehtiemme mielipideosastoilla. Missä he ovat neljä vuotta vaikuttamistaan ja erinomaisuuttaan piilotelleet? Lahti-kaupunki tosin on miltei kynitty uudelleen ehdolle asettuvista nykyisistä kansanedustajistamme - vain Mika Kari on enää jäljellä: olemme Lahdessa määrällisesti maan pohjalukemissa. Entä laadullisesti?

Paikalliset vaikuttajamme eivät nykyisissä kunnallisissa luottamustoimissaan ole tajunneet, että heidän tekemiään lahtelaispäätöksiä vasten heidän tekonsa ja tekemättömyytensä punnitaan myös tulevissa eduskuntavaaleissa.

Ketkä meistä lahtelaisista tulevat äänestämään ehdokasta, joka on kaupunkiimme hyväksynyt kalliin toriparkki-turhuuden, Ranta-Kartanon kauniin Vesijärvimaiseman tuhoamisen, joukkoliikenteen epäonnistuneen toteutuksen aikatauluineen matkakeskuksineen, kaikki koulutilamme kauppatavaraksi, korkeakoulujärjestelmämme vapaamuurarivetoisen Isku-tehtaan jäänteiden omistajien bisnekseksi ja veronmaksajille kalliiksi toimitiloiksi. Puhumattakaan terveydenhoitomme tasa-arvottomasta toteuttamisesta ja sen raastavan pitkistä lääkärinvastaanottomahdollisuus-jonoista. Huolemme on kansalaisoikeuksien ja demokratian supistumisesta täällä Lahdessamme.

Lahden Kokoomus onneksi osasi ajoissa perata rumentuneen rivistönsä. Sen rähinöivä, lahtelaisen arvokkaan rakennusperinnön hävittänyt ja edelleen menneisyytemme tuhoamiseen asianajajatyössään paneutunut valtuustoryhmän puheenjohtaja vaihdettiin ennen joulua. Hyvä kokoomukselle, puolueen lahtelaiskuvalle ja ryhdikkyydelle!

Mutta mutta. Eikö Ilkka Viljanen muista, mihin hänen edellinen edustajakautensa jatkuminen pysähtyi - ainakin uhoon pistää lailla valitttaminen maksulliseksi. Nyt hän jälleen (ESS 7.2.2015) erehtyy tarjoamaan samanlaista, perustuslakiemme suomien vaikuttamismahdollisuuksien kaventamista. Vain rahalla ja paksulla lompakollako voisi saada mielipiteensä ja kannanottonsa kuuluviin? Viljanen ei taida tietää, että jo nyt valittaminen maksaa sievoisen summan, niin suuren, ettei pieni tavallinen lahtelainen siihen kykene: vapaaehtoistyönä tehtyjen valitusten liitteet, pelkät kaupungin asiakirjat, päätökset ja valituksen käsittely hallinto-oikeuksissa maksaa useita satoja euroja!

Missä ehdolle asettuneet nuoret naiset ovat? Vain yksi, Elisa Lientola lienee terveajatuksinen vaihtoehto - hänen läpimenoaan haittaa pienen puolueen, vasemmistoliiton, ehdokkuus. Demareiden naisehdokkaat ovat jo vuosia kaupunkimme puoluemyllyssä ryvettyneitä ja merkittyjä, puoluevirkoina kaupungissamme palkittuja, kokoomuksen naiset toistaiseksi joko kuluneita monissa vaaleissa läpiyrittäneitä tai vielä persoonattomia jokapaikan höyliä ainakin kirjallisissa mielipidekannanotoissaan.

Keskustapuolueen lahtelaisväki, kristilliset, jopa perussuomalaiset ovat meille joko entisissä asenteellisissa kannanotoissaan arvaamattomia tai uudet ehdokkaat kovin tuntematonta ehdokasainesta. Vihreälle liikkeelle olisi kaiken vihreän ja arvokkaan nykyisyyden ja menneisyyden tuhoavassa Lahdessamme tilaus, jos vain joku puolueen aktiiveista puolueensa periaatteita edes itse noudattaisi.

Demareiden Eero Vainiolla ja Ville Skinnarilla tuntuu oma raikas noste olevan korkealla - äänestäjät saavat heistä vielä nyt hieman epäselvän, pyrkyrin ja pyyteettömän lähimmäisen välissä häilyvän edustajaehdokkaan kuvan.

Lahtelaisilla on realistinen mahdollisuus saada neljäkin kansanedustajaehdokasta läpi, jos ei edellisten eduskuntavaalien  tapaan selviä läpimenoja kukaan ehdokasasettelulla hämeenlinnalaisten hyväksi torpedoi (kuten Jari Salonen Lahden Viljasen hämeenlinnalais-nakkilalaisella Viljasella).

Tulevissa eduskuntavaaleissa kaupungissamme mitataan terveydenhoidon, koululaitoksemme, omaishoitomme ja vammaiskuljetustemme aito lahtelainen ihmisarvo - kulttuuri sekä laadukas ja rehellinen kaavoitus kaupungistamme on jo hävitetty. Valtakunnan tasolla puolueilla on enää vain ohuiden kosmeettisten kehysten ulkopoliittinen arvo tässä isänmaamme valitsija-valtapelissä.

 

 

Tämä artikkeli  julkaistiin Lahen uutisia -vuodatuksessa jo sunnuntaina 22.2.2015.