Kuvahaun tulos: kansallisteatteri"

Lahen uutisia on saanut nauttia helsinkiläisteattereista, erityisesti Suomen Kansallisteatterin ensi-illoista säännönmukaisesti lähemmäs kahtenakymmenenä kuluneena vuotena.

Lahtelaisena kriitikkona minulla on ollut etuoikeus ja ylpeys nähdä Kansallisteatterin lavoilla täällä Lahdessa syntyneitä tai teatterin ensiaskeleensa ottaneita teatteritaiteilijoita.

Pääsyyllinen tähän lahtelaisylpeyteen on Lahden kansanopiston maankuulu Teatteritaiteen linja, jossa merkittävimmät suomalaiset nykynäyttelijät ovat ottaneet alkuaskeleet kokeilla teatteria ammatikseen hyvässä, tiiviissä kokopäiväisessä, ammattilaisten johtamassa opetuksessa. **

Tuon lahtelaismerkittävyyden todistaa parhaiten Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho, joka hänkin on ottanut täältä lähtöaskeleensa Lahden kansanopiston teatterithalian kautta.**

 

Kansallisteatterin näyttelijöiden ensembleen kiinnitetään Inke Koskinen, Pyry Nikkilä, Wenla Reimaluoto ja Otto Rokka.

 

Inke Koskinen                                                  Wenla Reimaluoto **

 Kuva:  Karri Harju                                            Kuva: Laura Malmivaara

 

    
     Otto Rokka     **                                 Pyry Nikkilä

     Kuva: Kirsi Helstelä                                                      Kuva: Karoliina Masalin

 

Kansallisteatterin kahta avointa näyttelijän paikkaa tavoitteli lähes 300 hakijaa ja taso oli erittäin korkea. Osa hakijoista kutsuttiin toukokuussa koe-esiintymiseen, jonka perusteella teatterin nimeämä valintaraati teki päätöksen. Näyttelijöitä kiinnitetään kahden sijaan neljä. Uusien näyttelijöiden kahden vuoden määräaikaiset työsuhteet alkavat loppuvuodesta 2023 ja kevätkaudella 2024.

”Kansallisteatteri on monella tapaa uuden ja hienon alun edessä. Taiteellinen porukkamme vahvistuu viidellä uudella huipputekijällä, Pienen näyttämön mittava peruskorjaus valmistuu ja tulevan syksyn ohjelmisto on vahva. Taiteellisuuteen nojaavan Kansallisteatterin tulevaisuus näyttää valoisalta," Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho sanoo.  

 

Kristian Smeds ohjaajaksi

Ohjaaja Kristian Smeds on kiinnitetty Kansallisteatteriin ohjaajaksi sekä kansainvälisten suhteiden koordinoijaksi ajalle 2024–2030. Smedsin ensimmäinen uuden kiinnityksen aikana syntyvä ohjaus nähdään Suurella näyttämöllä syksyllä 2024.


Kristian Smeds
Kuva: Stefan Bremer

Smeds on Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä ohjaajia ja hänen ohjaustöitään on nähty muun muassa Belgiassa, Saksassa, Virossa ja Liettuassa. Hänelle on ensimmäisenä pohjoismaalaisena ohjaajana myönnetty XII European Theatre Prize for New Theatrical Realities -palkinto vuonna 2011. Smeds saavutti kansainvälisesti merkittävän virstanpylvään Belgian kuninkaalliseen flaamilaiseen kansallisteatteriin kirjoittamallaan ja ohjaamallaan Mental Finland -näytelmä, jota kantaesityksen jälkeen esitettiin useassa maassa. Smeds on toiminut Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijätaiteen professorina vuosina 2018–2022.

Oma kokemukseni ja monentuhannen suomalaisen merkittävä kokemus oli hänen Linnan Tuntemattoman sotilaan uustuleminen loppuunmyydyin katsomoin, jopa Eduskunnan erkoisnäytäntö, Kansallisteatterin salin joka kolkkaan asemoituna raikkaana teatteritapauksena.

 

Lisätiedot:

Pääjohtaja Mika Myllyaho
Sähköpostiosoite [email protected]

 

 

** Otto Rokka:

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2012/01/huimaavan-upea-musikaali-lahden-broadwaylla

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/05/suomen-loistavimmat-teatterifestarit

 

** Wenla Reimaluoto:

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2016/05/hyvaa-matkaa