Hakasalmen%20huvila.jpg

Hakasalmen huvila Helsingissä, Mannerheimintie 13b

Helsinki on maailmankaupunki, jonka ihmisillä on nykyisyys ja vuosisatojen kulttuurinen menneisyys - kaupungin syke on innostavan elämänhehkuinen asukkailleen ja vierailijoilleen. Lahteemme verrattuna sen elämä, kodit ja kansalaisten elinympäristö täyttyy yltäkylläisesti kulttuurista ja sivistyksestä, jopa kansainvälisestä kulttuuri-ilmapiiristä - kaikkea henkisyyden antia on kaupunki kukkuroillaan.

Hakasalmi11.jpg

Osa Hakasalmen huvilaan saapuneesta näyttelyn avajaisten lähes sadasta kutsuvieraasta Aurora Karamzinin salongissa 9.3.2015

Saimme kutsun olla maailmanlaajuisestikin harvinaisessa näyttelyavauksessa: Hakasalmen huvilaan loihditun Helsingin kaupunginmuseon näyttelyn helsinkiläisten ja heidän kotiensa musiikin sävyttämässä elämänmenon arjessa ja juhlassa. Nykyisyys ja menneisyys oli niin täydellisen kotoisesti, innostavasti ja taitavan houkuttelevasti interaktivoitu, ettei museoissa ennen ole moista koettu. Suuret sibeliaanisesti väritetyt kuuluisuudet jätettiin nyt taka-alalle tästä koko kaupungin asujaimiston musiikin esittelystä.

Hakasalmi9.jpg

Näyttelyn avaajat, museonjohtaja Tiina Merisalo ja tutkija  Jere Jäppinen hehkuttivat puheenvuoroissaan näyttelyn valmistumiseen osallistuneiden kaupunkilaisten tietoja, dokumentteja ja esineistöä näyttelyn materiaalina sekä näyttelyn musiikintutkimuksen uutta näkökulmaa, jossa musiikin kokeminen helsinkiläiselle omakohtaisena kokemuksena oli keskeinen lähtökohta ja koko näyttelyn tavoite. Tätä näyttelyä on suunniteltu, kerätty ja rakennettu yli viisi vuotta.

Heittäydyimme kokemaan koulujemme perinteistä laulukoetta tutuista koululauluista karaokea laulamalla ja saimme välittömästi aapiskukon kouluarvosana-arvion laulusuorituksestamme. Ne meistä, jotka olivat joskus soiton alkeita jollakin instrumentilla opiskelleet, saivat valikoida vaikkapa piano-, viulu-, kitara- tai trumpettisävellyksiä ensimmäisistä alan soittovihkoista, pistää kuulokkeet päähänsä ja kuunnella valitsemansa tutun harjoituskappaleen sekä riemuiten muistella noita soitto-opintojensa aikoja ja tuota aikaa elämässään. Tai uppoutua kuuntelemaan bändikellarin jyskettä saati tuntemaan tuttua komeaa kirkkoholvien kaikua, puhumattakaan katusoittajista nyt ja kautta vuosisatojen.

Hakasalmi6.jpg

Viulunsoittajatyttöjä Kolera-altaalla 2012

Agrikolan%20kirkon%20Tuomamessu%202000%2

Agricolan kirkon Tuomasmessu 2000-luvulla

Hakasalmi4.jpg

Pelastusarmeijan yhtye kitaroineen ja harmonikkoineen Johanneksen kirkon portailla 1977

Tietenkin maan ykkösmusiikkikaupunkina popmusiikki, konserttimusiikki, ooppera ja näyttämömusiikki tuntuvat suorastaan syleilevän antaumuksellisilla esittelyillään katsojan.

Hakasalmi3.jpg

Oopperaesityksen lavastuksellinen, tunnelmallinen pienoismiljöö

Tehtyään pienen kierroksen modernisti rakennetussa näyttelyssä menneisyyttä henkivässä museorakennuksessa kävijä tajusi, miten tiiviisti arkeamme, juhlaamme ja perinteitämme musiikki täyttää ja rikastaa: radiomusiikki, tanssimusiikki, tanssit, kansantanssit, levyt,  konsertit, teatteriesitykset ja elokuvat ovat musiikkia täynnä ja nyt tässä näyttelyssä niin maksimaalisen mielikuvituksellisella ja yhtä aikaa käytännönläheisesti kokeiltavanamme.

Mitä mielenkiintoisinta musiikkiin liittyvää esineistöä on nähtävänä kymmenien eri musiikille pyhitettyjen huoneiden ja lukemattomien vitriinien täydeltä: yksin soittimia, toistolaitteita aina kolmensadan vuoden takaa.

Hakasalmi7.jpg

Mestarit lavalla 1950-60 -luvuilla: Solistilla asunaan Seija Lampilan kullan- ja hopeanhohtoinen puku, säestävän yhtyeen muodostavat Jörgen Petersenin trumpetti, Antti Pirtinheimon saksofoni, Jaakko Salon vibrafoni, Sami Ahokkaan lankkukitara, Erik Lindströmin kontrabasso sekä tuntemattoman suuruuden rummut. Tuolien selkänojilla Rauno Lehtisen yhtyeen takkeja.

Tämä harvinainen kansan, erityisesti helsinkiläisten arjen ja juhlan musiikista kertova näyttelytapahtuma on helppo tavoittaa jalkaisinkin: Hakasalmen huvila on Mannerheimintiellä, Eduskuntatalon lähellä, Kansallismuseota vastapäätä, Musiikkitalon vieressä.

Näyttelyyn on kaikkien Helsingin kaupungin museoiden tapaan maksuton sisäänpääsy. Se on avoinna ti-su 11.3.2015 - 8.1.2017. Tämän näyttelyn oheisohjelmaan liittyy sunnuntaisin erilaisia konsertteja, joissa yhtyeet, solistit, kuorot ja konserttimuusikot pitävät pienen konsertin maksutta. Katso tarkemmin allaolevasta linkistä.

Kaupungin%20soivat%20muistot.jpg

http://www.hel.fi/hki/museo/fi/Museot+ja+n_yttelyt/Hakasalmen+huvila