471493.jpg

Musiikinlaitoksen syksyn Tiistaikonserttien rikastuttamana olen suorastaan pakotettu purkamaan viimeksi koetun konsertin päällimmäiset musiikkinautintoni.


Uuden musiikin suomalaiset voimanaiset


Annika Fuhrmann, sopraano

Johanna Tarkkanen, sello

Annika Fuhrmannin ja Johanna Tarkkasen duovierailu Lahdessa oli uuden musiikin silmät ja korvat avaavaa, haltioittavaa, kiinnostavaa, musiikin rajattomien, käyttämättömien mahdollisuuksien esittelyä ja herkän tulkinnan sävähdyttävää lumovoimaa.

1258634256_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Annika Fuhrmann ja Johanna Tarkkanen Musica Nova -sarjan galleriakonsertissa Helsingissa 2009
Valokuva: Alejandro Lorenzo


Ensin soi Erik Bergmanin minulle tuntematon Lament and incantation, sävellys vuodelta 1984, jossa säveltäjä käyttää instrumentaalisesti ihmisääntä ja sen ilmaisuvoimaa (sopraano) vuorotellen klassisen instrumentin (sellon) kanssa.

Loitsumaisesti sihisten, mielikuvituksellisten äänteiden, konsonanttien ja vokaalien mielikuvitusmaailmoissa ryöppyävien äännähdysten intenssiivisyydessä teemojen toistuessa ja tihentyessä sävellys ja sen voimakkaasti eläytynyt tulkinta kasvoivat suorastaan pelottavan maagiseen tunnelmaan.

Toisena esitetty Harri Vuoren Unen ja Kuoleman laulut ja niiden tulkinta syöpyi yhdeksi elämäni harvoista musiikillisista suurkokemuksista ja runouden uusista tulkintatavoista.

Miten taitavasti sävellys käyttääkään Uuno Kailaan tekstejä: teos jakaa Kailaan perinteisen, lähes akateemisen tarkan runopoljennon palasiksi, toistoiksi, äänteiksi, tavuiksi ja tavoittaa keinoillaan runojen sisällön riipaisevasti. Kailaan epätoivo, keskustelu kuoleman kanssa saa sävellyksisssä tämän aikamme viiltävän runontulkinnan. Kaunisäänisen sopraanon sisäistynyt tulkinta ja eläytyvän sellotaiturin soitto oli koskettavaa yhteismusisointia.

 

 

Sellonsoiton perusteokset nuorekkaan tenhoavasti

 
Ville Äyräväinen, sello

Leena Suhonen, piano

Musiikillinen luonnonlahjakkuus loihtii ilmoille äärimmäisen kauniin, yksinkertaisen melodian täyttämän sävellyksen kauniina, tunteikkaana sellonsointina, olin ymmärtävinäni kuunnellessani Ville Äyräväisen heittäytyviä, musikaalisia tulkintoja C.M von Weberin pikkusävellyksistä.

Äärettömän kauniin Adagion kaunismelodisesta, herkästä  tunnelmasta heti perään Rondo-osan vauhdikkaan taiturilliseen sävelten leikkiin ja tanssiin välitti kuulijalle tunnelmaa ja elämisen liekehtivää draamaa sielun syviin tuntemuksiin saakka. Vuoropuhelu säestävän pianon kanssa oli melodioiden ja juoksutusten vapautunutta, silti riemukkaan hallittua yhteissoittoa.

1258634306_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ville Äyräväinen


Sibeliuksen
konsertto sellolle ja pianolle Cantique: tuo hymnimäinen, melodioiltaan kuoleman juhlallista, ylvästäkin ylväämpää, vakavaa surumusiikkia ihmiselämän päättyessä, levollista ja lopullista elämän sävelten katoavaa kauneutta..

Nuoren sellistin ohjelmavalinnoista ja tulkinnoista muotoutui näin elämänkaaremme koko kirjo: Weberin kaunismelodinen adagio kauneuden unelmaista hunajaa, rondo koko ihmismielen tajunnan elinvoimaisuutta ja iloa - ja lopuksi Sibeliuksen Cantique - elämän finaalin surumielistä kiitosylistystä.

1232986258_Leena suhonen 2.jpg

Pianotaiteilija Leena Suhonen

Säestäjänä Leena Suhonen oli jälleen tulkinnan tae: varmaotteinen, solistin mukana taitavasti eläytyvä, hienostuneen tyylitajuinen muusikko.

 

Yleisöä oli paikalla ihan liian vähän. Missä viipyy tilaisuuksien laajempi tiedottaminen, pohdin niiden lahtelaisten puolesta, jotka nytkin jäivät poikkeuksellisen nautinnollista musiikkiantia vaille.Lahden Ammattikorkeakoulun musiikinlaitoksen Tiistaikonsertti

17.11.2009

Osa ohjelmasta:

E.Bergman:

Lament and incantation

II Incantation


H.Vuori:

Unen ja Kuoleman laulut, runot Uuno Kailas

I Verkossa  II Viulu  III Talo

Annika Fuhrmann, sopraano 1

Johanna Tarkkanen, sello (Metropolia, Sibelius-Akatemia)

        

C.M.von Weber: Adagio ja Rondo

J. Sibelius:Cantique op 77/1

Ville Äyräväinen, sello 2

Leena Suhonen, piano


Opettajat:

1.Sirkka Parviainen

2.Raimo Sariola


Musiikin alan konserttikalenteri netissä:

www.lamk.fi/musiikki/konserttikalenteri