LAhen vaakuna.jpg

Maanantaina 24.11.2014 Lahden kaupunginvaltuusto tekee ensi vuodelle  linjauksia, joista ei kaupungillemme hyvää seuraa. Kiinteistöveroa korotetaan nyhtämällä kaupunkilaisilta lisää rahaa yli 50 miljonaa euroa, kaikki kaupungin perimät maksut nousevat jne.. Rahaakin suurempi järjestelymuutos on kuitenkin koko palvelurakenteemme romuttaminen.

Lahen uutisia on useamman kerran puuttunut kirjastojen lakkauttamisaikeisiin, mutta erityisesti kaupungin koulu- ja koulutustilojen täysin hallitsemattomaan tilanteeseen: sitä säätelee lattianeliöiden laskenta ja sen perusteella tehdyt kouluorganisaatiomuutokset niin perusopetuksessa, lukio-opetuksessa kuin välillisesti myös ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelun järjestelyissä kaupungissamme. Pikainenkin luenta Lahden kaupunginhallituksen kaupunginvaltuustolle tekemästä budjettiesityksestä vuodelle 2015 saa mielen vakavaksi - näinkö budjetin läpihuutojuttuna kaupunkimme halpamyydään ja hyvät palvelumme tuhotaan!

Millerin%20talo2.jpg

Halpamyymälä Lahti

Seuraava luettelo kuvaa, miten huolettomasti kaupungin kiinteistöjä ollaan myymässä tulevan budjettivuoden aikana: Myydään mahdollisuuksien mukaan seuraavat vapaat tai vapautuvat rakennukset:

- Janhusen talo, Millerin talo, Harjun koulu; kokonaisuutena kaavoitus- ja suojelukohde

- Mannerheiminkatu 11 (Tullikamari); kaavoituskohde

- Möysän pelastusasema; kaavoitus- ja suojelukohde

- Rauhankatu 2; kaavoituskohde

- Loviisankatu 4; kaavoituskohde

- Vesijärvenkatu 11 (Tevin talo), myynti 2014-2015

- Linja-autoasema, kaavoitus- ja suojelukohde

- Tapanilakoti, kaavoituskohde, mahdollinen tilapäiskäyttö kaupungin väistötiloina

- Enonsaari, Tuulensuun huvila; myynti 2014-2015

- Sepänniemenkuja 54, Suvisaari; virkistysaluekäyttö, purku- ja kaavoituskohde

- Metsä-Pietilän varikko; purku- ja myyntikohde

- Kiveriön koulu; purku- ja kaavoituskohde

- Humpulan päiväkoti; purku- ja kaavoituskohde

- Kullankukkulan päiväkoti; myyntikohde

- Asemapäällikön talo, suojelu- ja myyntikohde

Näiden kiinteistöjen myyntiarvon tontteineen ja rakennuksineen on alustavasti arvioitu olevan yhteensä noin 20 milj. euroa - se tuntuu suorastaan halpamyynniltä ja omaisuutemme pilkanteolta. Mitä kaupunkimme noilla 20 miljoonalla eurolla tekee ammottavassa rahanpuutteessaan? Ei mitään.

 

Kaupunginvaltuustomme luopuu vallastaan

KAup.valt15.4.-normal.jpg

Samassa 24.11.2014 kokouksessa kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirralle annetaan kroisoksen ja yksinvaltiaan oikeudet käsitellä meidän veronmaksajien maksettavaksi tulevia satoja miljoonia seuraavasti:

Talousarviokäsittelyn yhteydessä valtuusto

Jyrki MyllyvirtaTV.jpg

5.antaa kaupunginjohtajalle valtuuden nostaa vuoden 2014 aikana maksuvalmiuden turvaamiseksi lyhytaikaista luottoa siten, että luottoa on samanaikaisesti nostettuna enintään 150 milj. euroa,

6. antaa kaupunginjohtajalle valtuuden myöntää vuoden 2014 aikana lyhyt- ja pitkäaikaista luottoa kaupungin määräysvallassa oleville yhteisöille ja säätiöille yhteensä enintään 120 milj. euroa,

7. antaa kaupunginjohtajalle valtuuden hyväksyä vuoden 2014 aikana korko- ja valuuttariskeiltä suojautumistoimenpiteitä (johdannaissopimuksia) 150 milj. euron rajaan asti.

Edellä olevat yli 400 mijoonan euron valtuudet kaupunginjohtajan kiireellisesti päätettäväksi ovat mielivaltaisen suhteettomia summia ja edellyttäisivät suurta, harkitsevaa kansanvaltaista päätöstä.

8. hylätä lautakuntien ehdotukset ja tehdyt avustusanomukset siltä osin kuin ne eivät sisälly kaupunginhallituksen talousarvioehdotukseen.

Viimeinen, 8. valtuutus, jossa kaupunginjohtaja voi mitätöidä lautakunnan akuutinkin päätöksen toimenpiteet, todistaa, että asiantuntijalautakuntien päätöksillä ja kansanvallalla ei enää ole mitään merkitystä.

 

Kaupunginvaltuutettujen on nyt otettava valta kaupungissamme, heidän on syytä repiä auki kaupunginhallituksen tekemä budjettiesitys epäonnistuneena, kuntalaisia ja kaupunginosia, eri väestönosia eriarvoistavana esityksenä ja käytävä koko palvelurakenteemme nyt aiottu romuttaminen uudelleen kohta kohdalta läpi. Palvelujen uudistamispyrkimykset ovat virheellisin perustein suunniteltuja utopioita. Perusopetus- ja lukiotoimi pyörivät sellaisissa rakentemis-, lopettamis- ja yhdistämismyllerryksissä, että nyt koulua käyvät lapsemme ja nuoremme ovat todella hätää kärsimässä. Herätkää valitsemamme valtuutetut viimeistään nyt asioita järkeilemään!