Andersson%20nja%20Marin.jpg

 

Opetusministeri Li Andersson muodikkaan lyhyessä hameessa ja kauniissa korvarenkaissa sekä pääministeri Sanna Marin tyylikkään kokomustaan pukeutuneena eilen illalla TV:n Hallituksen koronatiedotustilaisuudessa

 

 

Suomen oppivelvollisuuskoulu palaa etäopetuksesta takaisin lähiopetukseen eilisellä Valtioneuvoston lyhyen kokouksen päätöksellä - paluu tapahtuu torstaina 14.5.2020 lukuvuoden kahdeksitoista viimeiseksi työpäiväksi. Päätöksessä on hyvää vain se, että se koskee tasapuolisesti kaikkia oppivelvollisuuskoulun oppilaita ikään katsomatta.

 

Hallituksemme on tehnyt päätöksensä käyttämiensä pandemian asiantuntijoiden, maan ylimpien ja parhaimpien lääketieteen epidemiatutkijoiden ja maailmanlaajuisten virustutkimusten suositusten perusteella.

Pandemiapäätöksissä meidän on pakko luottaa suomalaiseen lääketieteeseen ja sen laatuun. Meillä on siihen syytäkin. Olemme yksi maailman kansanterveyshoidon suunnitelmallisimmista ja esimerkillisimmin hoidetuista maista jo äitiysneuvoloista ja syntymästämme alkaen.

Pandemia on osoittanut maailman kansakuntien kansanterveyden hoidon olemattomat tasot jopa sivistysmaissa, joissa verorahoista suuri osa käytetään aseisiin ja ohjuksiin (mm. USA).

 

 

Suomen Hallituksen koulupäätös sisältää kuitenkin liian monta terveydellistä ja opetuksellista muttaa, jotka estävät täysipainoisen opiskelun ja myös uskon koronasta selviytymiseen.

Keskittyminen kahdeksi koulutyön viimeiseksi viikoksi takaisin lähiopiskeluun tulee olemaan piinallinen kokemus peruskoululaisille ja hallitsematon jakso koulutyön käytäntöä toteuttavalle opetushenkilöstölle. Todellisuus kahdesta suomalaisesta peruskoulun viimeisestä viikosta vuonna 2020 jää kouluhistorian kansiin hallitsemattomana kaaoksena.

 

Suurin epävarmuus on itse lähiopetus - miten sitä voidaan suojavarustettuina, vähintään kahden, mieluummin neljän metrin etäisyydellä toteuttaa jokaiselle Lahden 12000 peruskoululaiselle.

Suomalainen lääketiede ja maamme johtavat asiantuntijat ovat tulleet TV-ruutujen kautta suomalaisille tunnistettavan tutuiksi. Jo pandemian alkuvaiheessa he kertoivat, etteivät lapset helposti sairastu saati tartuta koronavirusta kanssaihmisiin. Miten se ja tartuttamattomuuden seuraukset on nyt kahden kuukauden etäopetuksella varmasti ja riittävän pitävästi todistettu.

 

Lahdessa on peruskouluissa pyritty mahdollisimman suuriin kouluyksiköihin yksilöpedagogiasta välittämättä. Uusinkin juuri valmistunut, vielä käyttämätön Launeen Lähteen peruskoulu on rakennettu yli tuhannen oppilaan kouluksi. Miten siellä ja samankokoisissa muissa koulutiloissa henkilökoskettamisten välttäminen käytännössä toimii kun Lahden Tilakeskus on ahtanut kaupungin koulutilat neliömääräminimillä täyteen oppilaita. Koulutilojen lattiapinnat, satojen oppilaiden oppilasmassojen liikenne, ulos- ja sisäänkäyntien tuhannet jalkaparit, kaiteet, seinäpinnat ja työskentelytasot eivät muka löytäisi koronavirukselle tilaa salamatkustaa ja liikkua oireetta koulun ulkopuolelle koteihin, työikäisiin vanhempiin ja isovanhempiin.

 

Tältä osin terveysviranomaiset ovat suuren, kokeilemattoman ja arvaamattomasti toimivan koronan edessä kanssamme kysymysmerkkeinä. Vastausta kukaan ei tiedä. Terveysviranomaiset antavat selviämiseksi vakioreseptin kahdeksankohtaisesta tarkasta hygienian noudattamisesta. Osa THL:n johdon antamista ohjeista koulutyön käytäntöjen järjestämiseksi tuntuu kuin eläisimme kurinpidon kulta-aikaa, 1950-70 -lukujen autoritääristä käskyttävää ja käskyjä toteuttavaa koulua. Nyt tulevat viimeiset kaksi viikkoa vangitsevat kaikkine etäisyyssääntöineen, uusine kokeilemattomine ehdottomine, keinotekoisine kahleineen koulutyön sosiaalisen toteutumisen täysin pakkotyön ja ahtaiden sääntöjen luonnottomuuksiin.

 

Hämmästystä päätös herättää myös siinä, etteivät sympaattiset ja vastuulliset ministerimme opetuksemme tasoa edes pisatutkimusten muistojen valossakaan oivalla maailman mittapuussa todelliseksi yhteiskunnan käyttövoimaksi. Kasvatustieteemme ja sen käytännön asiantuntijat, opetushenkilöstö on maailman huippuluokkaa juuri lain säätämässä oppivelvollisuuskoulussa ja on toteuttanut etäopetuksen huiman digiloikan yhdessä oppilaittensa ja heidän vanhempiensa kanssa.

 

Suuri mutta on, että keskeinen koulutyön onnistumisen henkilöryhmä, opettajat eivät nyt saa paluupäätöksessä minkäänlaista oikeutta toimia työssään ilman jatkuvaa terveydelle vaarallisen epidemian uhkaa. Opettajan vastuulle annetaan nyt pitää korona aisoissa sekä kaikkien lasten terveys ja opetus.Tilanne koko maassa muuttuu hallitsemattomaksi. Kodeissa koulunpidon seuraukset paisuvat jatkuviksi päivien ja öiden painajaisiksi koronan arvaamattomuuden takia.

 

Kuvitus%20koronajuttuun.jpg

 

Valtioneuvosto vapautti  peruskoululaiset Valtalain mukaan asettamistaan koulukaranteenirajoitteista 14.5.20 alkaen.

 

Opetusministerin käsitys siitä, ettei peruskoulussa voi opiskella etäopetuksena on väärä. Opetushallituksen ohjeessa etäopetuksesta sanotaan näin: Perusopetuslaki ei mahdollista opetuksen järjestämistä etäopetuksena, jossa oppilas valitsee itse opiskelun ajan ja paikan. Suomessa peruskoulun etäopetus toteutettiin siten, että opetuksen järjestäjä (Valtioneuvosto - Opetusministeriö -Opetushallitus -kunta) valitsi opiskeluajaksi 18.3. -13.5.2020 pituisen kauden, päiväkohtaisen opiskeluajan määräsi koulu ja oppilaan opettaja ja etäopetuksen paikaksi määrättiin jokaisen oppilaan koti. Miksi sama määräys ei siis voisi jatkua viimeiset kaksi viikkoa?

 

Mitään perustuslaillista tai perusopetuslain velvoitetta ei siis ole palata kahdeksi viimeiseksi loppuviikoksi taas varsin uusiin, outoihin, jäykkiin käytäntöihin kouluympäristöön. Kahdessa kuukaudessa oppivelvollisuuskoulumme on omaksunut kiitettävästi etäopetusmuodon, jota sekä oppilaat että opettajat ja vanhemmat ympäri maan pitävät onnistuneena nykyaikaan siirtymisenä. Tiedon ja opiskelun vuoksi ei siis opetuksen muuttamiselle takaisin entiseen koulumuotoon, lähiopetukseen löydy perusteita saati ole mitään tarvetta. Opetus ja opiskelu etäopetuksena on sujunut erinomaisesti ja tuloksellisesti. Pelkällä opetushallituksen päätöksellä ja ministeriön luvalla olisi voitu mennä huoletta pari viimeistä viikkoa kesää odottaen.

 

 

Viimeinen Hallituksen veto on siis selvä huitaisu, jossa hyvin toimiva lääketiede on täysin sivuuttanut hyvin toimivan suomalaisen opetuksen etäopetuksena yhä jatkuvan pandemian aikana. Koronaepidemialle annetaan nyt esteetön, täysin arvaamaton, näkymätön väylä kulkea koulusta kotiin - koronan todellinen huippu on siis vasta tulossa.

 

Lis%C3%A4liite.jpg