Keskustaeheytys1.jpg

Kesksutaeheytys3.jpg

Lahden keskustaeheytys tuntuu nyppivän jokaista vähänkin ajattelevaa kaupunkilaista.Todellisesta eheytyksestä se on kaukana.

Aikanaan keskustaisäntänä meuhasi arkkitehti Pokko Lemminkäinen. Hän kiersi voudin tavoin nyhtämässä suojelurahaa jokaiselta keskustan vähäisimmältäkin liikeyrittäjältä kaupungissamme saadakseen oman palkkansa. Mitä hän sai aikaan: pelkkää tuhoa ja keskustan hajoamista. Monet yritykset kieltäytyivät suojelurahoista, muuttivat kauemmas keskustasta ja toiset lopettivat yrityksensä kiristykseen kyllästyneenä. Eikä tainnut Lemminkäinenkään työhönsä tykästyä, koska hakeutui pääkaupunkiamme eheyttämään.

Nyt sama arkkitehti on päässyt takaisin Lahteen lompakkoherrojen setelisiivillä tekemään koulutuksensa mukaisia töitä. Kun rahaa lyödään pöytään tinnilä-yhtiöiden tapaan tukuittain, löytyy rahaahimoitsevalle töitä ja pienisieluisille päättäjillemme avaimet ratkaista vähälläkin järjellä asioita. Samalla kun koko Lahti on menossa kiinteistö kiinteistöltä yksityiseen omistukseen, meidät kaupunkilaiset sidotaan molemmista nilkoistamme koko iäksemme maksamaan lunnaat vuokrina näistä kiinteistöistä. Konserttitalon huimat vuokrat ovat vain yksi esimerkki, miten kaupunkimme johto sitouttaa raharikkaiden kiinteistönomistajien tulot vuosikymmeniksi meidän veronmaksajien kontolle. Ja lisää on tulossa.

Mutta se keskustaeheytys. Pokko-meuhaajan jälkeen on keskustaa pyrkinyt eheyttämään yksi jos toinenkin konsultti, projektijohtaja ja viranhoitaja. Kaupunki on perustanut sitä varten oikein pari virkaa, jopa kaupunkimme liikennesuunnittelijat on pakotettu tähän keskustarumbaan.

Yhdenlaista eheytyskunniaa niittää keskustaisännäksi itsensä ylennyttänyt Janne Viitamies, mistäpä muualta kuin Mikkelistä tänne haalittu. Hän markkinoi tuloksiaan jatkuvasti ja nostaa omaa kissanhäntäänsä julkistamalla paikallislehdissä suuret ilmoitukset, miten keskusta tarvitsee ihmisiä eheytyäkseen. Ilmoitusten allekirjoittajia ja maksajia ovat suurliikkeet, joilla on ylimääräistä rahaa panna likoon tähän tyhjänvouhotukseen, jopa Yliopiston Apteekki mukana!

 

!

Keskustan kruununjalokivi, koko kalliisti uudistettu tori on vuokrattu yksityiselle ja hän pistää keskustan eheyttämistä omalla tavallaan täysin uusiksi. Torin eheyttämisen onnistumisesta riittää todisteeksi pari kuvaa. Näin torin toiminnan omistava yksityinen liikkeenharjoittaja tajuaa kaupunkimme torin merkityksen:

Sekalaiset kojut täyttävät ympärivuorokautisesti koko alueen.

Perinteisiä, peltojensa ja puutarhojensa lähituotteita tarjoavia myyjiä ei enää paljolti näy. Eikä ihmisiä. 

Eheyttämisen korkeinta kulttuuria on, että historialliselle Lahden torille on saatu vierailemaan oikein tivoli keskustan eheyttämiseksi.

 

 

Keskustaeheytys2.jpg

Keskustaeheytyksen mantramaisena tuloksena on tavallisten kansalaisten facebook-keskustelujen ideoimana Aleksanterinkatumme - kauniiksi graafisesti kivityömiesten juuri uudistama, käsintekemä, perinteikäs  kivikatu - nyt saanut peitteekseen 40-metrisen värikkään mattomaalauksen. Idea on tällä kertaa lainattu Jyväskylän kaupungista, missä sama toteutus on koettavana 120-metrisenä. Puistonpenkit on pistetty poikittain valtakadullemme ja kukkaistutuksia viljalti pitkin ja poikin ajoratoja. Kookkaat, raikkaanväriset Sibeliustalolta tuodut betoninappulat on järjestetty estämään sujuva liikenne, samalla testataan linja-autokuskiemme kiemura-ajelutaito. Lumikelillä liikennöintiä ja aurausta en uskalla edes kuvitella.

http://www.ksml.fi/uutiset/keski-suomi/vainonkatu-sai-120-metrisen-rasymaton/1820911#

Ihmisiä keskustaan ei saada näillä keinotekoisilla vappukoristeiden kaltaisilla krääsämäisillä, sinänsä virkistävillä pintakoristelukeksinnöillä ja -tapahtumilla, saati muualta kopioiduilla ideoilla ja vieraista kaupungeista kiinnitetyillä toimijoilla. Lahden tori elää vain omalla, ainoalaatuisella statuksellaan, perinteisellä lähituottaja-voimallaan, levollisella, tyylikkäällä, kiireettömällä kokonaisilmeellään, puheensorinallaan, pienimuotoisilla tapahtumillaan, väkilukuisilla markkinoillaan.

Lahden keskustaa, sen toria vielä toistaiseksi reunustaa suhteellisen kauniiden ja ylväiden, menneiden laadukkaiden arkkitehtuurivuosikymmenten tuottamat kehykset. Niitä ja Lahden keskustaa eheyttämään ja säilyttämään tarvitaan todellisia arkkitehtuurin asiantuntijoita.