Runodemoa.jpg

Runon esittäminen on taiteen laji, jota kansanopistot ovat pitäneet runsaan sadan vuoden toiminta-aikansa opiskeluohjelmissaan. Ei siis ole ihme, että nykysuomalaisen kansanopisto-opetuksen teatteritaiteen  ensiluokkaisimmassa koulutuksessa, Lahden kansanopistossa, myös runo löytää perinteisen staattisen lausunnan sijaan teatterillisen ja päivänpoltteisesti vaikuttavan ilmiasun.

Niko Saarelan ohjaama runodemo näytti jälleen, miten näyttämöllisesti taitava ryhmä osaa tulkita liikkuen, laulaen ja ennen kaikkea ajatellen toistensa kanssa ja kautta (näin kokijan asenteellisen vastustuksen helposti voittaen) runon ydintä, niin että vaikutuimme, nautimme ja eläydyimme mukaan. Runon analyysi oli näillä kansanopiston teatteritaiteilijoilla maukkaan persoonallisesti hallussa ja ryhmävoimaa,  joka yllättävällä huumorilla ja sen käänteisvoimalla tekstin vakavuudella liikutteli meidän katsojien tunteita korviemme ja silmiemme nautinnoksi mielin määrin - runot kekseliäällä ja tyylikkäällä dramaturgialla tarjoillen. Jotakin huutamista tosin koin muutaman runon kohdalla liiaksi viljellyn - ilmaisutehon tappioksi. Mutta kokonaisuutena suomalaisrunojen viimeisen kolmenkymmenen vuoden riimiotos oli rattoisa ja elämänläheinen esityskokonaisuus.

Esiintyjät Ola Blick, Saara Hakkarainen, Roosa Helenius, Anssi Hyvärinen, Saara Karjalainen, Anni Kekki, Joonas Lehikoinen, Tuukka Leijavuori, Suvi Rantanen, Mikko Salminen, Eero Tiilikainen, Titus Torniainen, Vilhelmiina Virkkunen

Tuotanto  Misa Palander & Lahden kansanopiston teatterikoulutus II