Lahden%20tait.seura1-normal.jpg

Kuvataiteilijat Sirpa Lappalainen, Satu Loukkola ja Marja-Liisa Jokitalo 27.5.2014 Taidenäyttelyn avajaisissa

Lahden Taiteilijaseuran näyttelyä olen odottanut jo liian monet vuodet. Kun se eilen seuran 60-vuotisjuhlanäyttelynä avautui, tunsin suurta ylpeyttä lahtelaisuudesta, lahtelaisesta kuvataiteesta, lahtelaistaiteilijoista ja lahtelaisesta taideopetuksesta, jonka monet tuoreet versot ja valmiit kukinnot ovat meitä lahtelaisia saaneet vuosikymmenet ravita ja nyt avatussa näyttelyssä vavisuttavat ajatuksiamme ja ruokkivat kauneudentajuamme meidät huumaten. Näyttely on upeaakin laadukkaampi katsaus lahtelaiseen, suomalaiseen ja kansainväliseen taiteeseen kuudenkymmenen vuoden ajalta.

Ennen muuta näyttely on maalaustaiteen rikassisältöinen lahtelaisläpiluotaus vuosikymmenittäin. Näyttely pyrkii tosin jurynsä sanoin otsikon arvot alle, mutta todistaa töillään teemastaan kauas irtautuen, ettei kunnon maalaustaidetta minkäänlaiset määritteet kahlitse, sillä pelkistetyimmillään, puhtaimmillaan, koskettavimmillaan maalaus on katsojan silmissä ja ajatuksissa sekä puhuttelee tekijä-taiteilijansa näkemyksellä meitä vastustamattomasti.

En voi sille mitään, että oma rajoitteisuuteni tyrmää jatkuvasti vedosmaisen grafiikan julkisen esitysmuodon: lasilevyn alle on saatettu monikerroksinen kimppu hienoja ajatuksia ja taitavia tekniikoita nähtäväksemme. Ne pilaa aina lasilevyn kylmä, tunteeton kiilto: teoksista pääasiassa näkyy vain katsojan tai ympäristön liikkuvat elementit. Missä viipyy tekniikka, jossa vedokset olisivat ilman lasivankilaa sellaisinaan esillä (näin esimerkiksi Antti Salokanteleen ja Tiina Salmen näyttelytöistä ajattelen).

Veistoksien osalta Kalle Mustosen kollaasipuuveistos alkaa olla jo viime vuosien ajalta liiankin tuttukasvoinen, vaikka ehkä monelta lahtelaiselta kuitenkin vielä näkemättä, samoin Mika Heinosen jo nähdyt, sinänsä aina innostavat pikkuveistokset. Veistosten osalta odotan näyttelyn toisen osan avautumista, joka sekin tosin on teemoitettu - ympäristötaiteeksi. Näyttelyn II-osa avautuu 7.6.2014.

Maalausten esimerkillistä vaikuttavuutta

Minnak%C3%A4hk%C3%B6nenkelankulmalta-nor

Minna Kähkösen töissä tuntuu taiteilija vievän meidät ihmiselle tarpeelliseen pysähtyneeseen hetkeen: olemme niin ypö yksin vailla hälyeloa, hyörinää ja ääntä hänen teostensa äärellä, että meidän on tavattoman hyvä ja levollinen olo. Harmonia vallitsee, ahdistus on poissa ja taide lumoaa.

Mattihapposenty%C3%B6-normal.jpg

Matti Happosen sielukkaan maanläheiset materiaalit ja menneen ajan yhteisökaiho yhdistyvät kiehtoviksi moniulotteisiksi luomuksiksi, jäljittelemättömän sympaattisiksi maalauksiksi. Niiden tenho on avata menneen ajan juuret tajuttavaksemme ja ymmärrettäväksemme

TuomoLukkarinohjastajat-normal.jpg

Tuomo Lukkarin laajaa taiteilijankaarta olen saanut seurata jo lähes kuudenkymmenen vuoden ajan. Pidän häntä oman kriteerini mukaan suurena taiteilijana, jolla on kykyä, taitoa, voimaa ja ajatusta nähdä töittensä kautta maailmaa, sen menneisyyttä ja nykyisyyttä terävästi ja voimallisesti meille välittäen. Hänen viimekesäiset työnsä ihastuttivat temmaten mukaansa Lukkarin loppumattomaan ajatukselliseen, yllätykselliseen elämän pohdintaan ja ovat nyt riemastuttavan impulsiivisina, vauhdikkaina töinä ajatuksiamme ruokkimassa näyttelyn merkittävinä maalauksina ajastamme.

Lahden Taiteilijaseuran uljaasta näyttelystä on luotu edustava ja sisällyksellisesti mielikuvituksellisen rikas kokonaisuus jokaisen kävijän nähdä omin silmin ja omin ajatuksin kokea. Sinne kannattaa lahtelaisten poiketa, viedä vieraansakin ja ihastua taas kerran aitoon, moni-ilmeiseen, vahvaan lahtelaiseen kulttuuriin. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Näyttelyn taiteilijat:  Matti Happonen Mika Heinonen Kalle Mustonen Marja-Liisa Jokitalo
Susanna Judin  Kirsi Karppinen Henry Koljonen Kaisu Kopsa Minna Kähkönen Sirpa Lappalainen
Anna Leppä Tuomo Lukkari Laura Ruotsalainen Tiina Salmi Antti Salokannel

http://www.galleriauusikipina.fi/

http://www.lahdentaiteilijaseura.fi/event.php?id=33