Piip%20ja%20Tuut20142-normal.jpg

Piip ja Tuut täyssalillisen yleisönsä kanssa Rakveren linnassa 29.6.2014

Teatterin elinvoima on lapset. Suomen teatterit liian usein unohtavat lapset ja perheet joko ohjelmistovalinnassaan tai esitysten ilmiasuissaan, teatterin voima kun on antaa tunteita, ajatuksia ja ennen kaikkea mielikuvituksen suurta seikkailua kaikenikäisille näytelmätekstistä riippuen ja siitä riippumattakin. Suomessa, Lahdessakin, teatterin lapsilähtökohta monen teatterilaisen kohdalta lipsahtaa unohduksiin - tehdään pelkästään aikuisille tarkoitettua ammattikylttyyriä - tai sitten lällättävää, koheltavaa, mukahauskaa ja kakkahuumorilla maustettua, lyhytvaikutteista, yksitasoisen tylsää teatteria aikuisten ja lasten nauruhermoja varten.

Kokemuksesta tiedän, että teatterin tekeminen lapsia, nuoria varten ei ole helppoa: yleisö on tarkkavainuista ja vaativaa. Paras ja vaativin teatteri on koko perheelle tarkoitettua henkistä ravintoa, jossa kaikenikäiset saavat oman annoksensa teatterin magiaa, taikaa ja elämän totuutta.

Sain viime viikonvaihteessa matkaseurueineni jälleen kerran vakuuttua elämän pienten asioiden suuresta voimasta: ilo ja hyvä mieli tarttuvat ja tekevät ihmiselle hyvää pitkäksi aikaa elämässä eteenpäin. Olimme Viron Rakveressa Rakveren linnan ja Virumaan museoiden järjestämässä lasten satupäivässä*) ja saimme taas kerran nauttia maailmanluokan sanattomasta taiteesta:

Piip ja Tuut valloittivat koko suuren historiallisen linnansalin akrobatialla, leikkimielellä ja harvinaisen hienovireisellä yleisönkäsittelyllä. Tällä kertaa esityksellään Konsertti tämä mimiikan ja sydämellisyyden taiturikaksikko oli aivan vastustamattoman hauska clowneriassa ja akrobatiassa sekä taikuuden huippuosaamisessa, jopa verbaalisuudessa: esityksen huimaan seikkailuun mukaanhaluavaa yleisöä riitti lapsista aikuisiin ja heidän kanssaan taitureidemme valloittavat hauskuudet ja yllättävyydet maistuivat aivan suurenmoisen riemukkailta.

Piip%20ja%20oot2014-normal.jpg

Suomessa Piip ja Tuut vierailevat jo ihan kohta: Jyväskylän kesän perinteisen kuuluisassa kulttuurifestivaalissa, Jyväskylän kirjaston tiloissa elokuun 9. ja 10. päivänä. Teatterin ammattilaisten, teatterista kiinnostuneiden ja meidän ihan tavallisten elämän mielenkiintoisuutta ja iloa janoavien kannattaa yrittää varata lippuja.

*) Muinasjutupäev: Lasteteater Piip ja Tuut, Lasteteater Lepatriinu, Lasteteater Mäng

Piip ja Tuut Mängumaja Tallinnan Toompean mäellä Toom-Kooli 13:

http://www.piipjatuut.ee/?preview=1

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2013/08/teatterikesan-onnenruletissa