Tuleva suurlahtelainen kulttuuri antoi vuosia ennakkoon kevätnäytteensä, kun Lahden Laulajat ja Jyränkökuoro pitivät keväisen yhteisviihdekonserttinsa Heinolan seminaarin menneitä residenssiaikoja huokuvassa komeassa salissa. Tuo perinteikäs opettajainvalmistuslaitoksen sali soittolaitteineen oli menneitten aikojen kesäterässä sekin: antiikkisen kookkaan konserttiflyygelinkin muutamat alarekisterikielet soinnahtelivat kuin virittämättöminä jo viimeisiä säestystehtäviään. Konsertin tunnelma oli silti nostalgisen keväinen vanhojen sävelmien kaikuessa  - ethän minua unhoita -  tyyliin kuultavaksemme sekä täysin uusien sävellysten raikuessa hämmästeltäväksemme.

1305549749_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kummasti jo parissa konsertissa aikaisemmin kuulemani Lahden Laulajien vakio-ohjelmiston laulutulkinnat olivat nyt jotenkin vielä kankeassa talviterässä: laulun sointi ja varsinkin rytmi olivat muuttolintujen lailla vähän ehkä hakusessa - kai vieraasta salistakin johtuen. Kuoron johtajan herkäksi sovittama Ilona-valssi (sävellys ja sanat Rauno Lehtisen) soi kuitenkin jo viihdyttävästi ja tutun osaavasti. Kuoroa johti innostava Marja Jäppinen.

1305549824_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Jyränkökuoro osoitti musikaalisuudellaan, ohjelmistovalinnallaan ja tulkinnoillaan heinolalaisen kuoroperinteen jatkuvan vielä nuorekkaissa, puhdassointisissa, raikkaissa ja musiikillisesti lumoavissa merkeissä. Maittavimmin musiikkinautintoamme ravitsivat hauskasti tulkitut Pekka Kostiaisen miniatyyrisävellykset Lauri Viidan hirtehisen satiirisista pikkurunoista ilmeikkäinä, ilkikurisen värikkäinä ja musikaalisen tunnelmaisina tulkintoina, puhumattakaan kuoron johtajan oman sävellyksen suorastaan uusi-ilmeisen nautinnollisesta ja hauskasta Uuno Kailaan Viinihoure -runon vivahteikkaasta, soinnillisesti mielenkiintoisesta sävellyksestä ja sen detaljirikkaasta esityksestä.

Konsertin juontajana, kuorojen säestäjänä ja Jyränkökuoron johtajana Ari Niskanen osoitti jälleen monipuolisen musikaalisuutensa ja tunnelman keventäjän ainutlaatuisen -  meidät täyssalillisen yleisön vastaanottavaisiksi vapauttavan - verrattoman humoristin taitonsa suurenmoisella johdattelullaan.

 http://koti.phnet.fi/smjarvin/

http://www.facebook.com/group.php?gid=188284139462