P%C3%A4%C3%A4ministerin%20puhe.jpg

 

Pääministeri Juha Sipilä päätti avustajakuntansa ja ministerikollegoidensa ilmeisellä myötähyväksynnällä pitää 16.9.2015 televisiossa puheen meille jokaiselle suomalaiselle. Aluksi Sipilä sivusi lyhyesti EU-maihin kohdistuvaa pakolaistulvaa ja pyysi suomalaisilta inhimillisyyttä kohdata ja ottaa asia omakseen vierittäen kuitenkin vastuun Punaisen ristin toiminnan suuntaan. Sen sijaan hän ei sanallakaan maininnut sitä, miten valtiovalta on mahdollisesti henkisesti ja taloudellisesti varautunut tähän kansainvaellukseen, pakolaistulvaan ja inhimillisen hädän hoitamiseen tai pakolaisten vastaanottopaikkojen riittävyyteen.

 

Raha ja sen löytämisen erilaiset vippaskonstit Suomi-maan yrittäjätoiminnan ylläpitämiseksi täytti perin tutusti jälleen pääministerimme miltei koko puheen.

 

Kaikkiaan viidentoista minuutin kasvoilmeetön, robottimaisen kuiva sisäluku tekstityslaitteeseen ei TV-ruudussa tuntunut enää ihmisen puheelta saati aidosti koskettavan meitä tavallisia suomalaisia, nuorisoa ihanteineen eikä lapsia tulevaisuuden haaveineen ja vielä vähemmän lujittavan elämänvoimaista yhteisöllistä yhteenkuuluvuutta.

 

Minne puheesta olivat unohtuneet tulevaisuuden työnteon edellytykset eli tärkeimmät voimavaramme ja ylpeytemme - lapset ja nuoret, heidän persoonallisten lahjakkuuksiensa ja voimavarojensa valtavan kapasiteetin korkeatasoinen ylläpitäminen - peruskoulutuksemme ja erilaisten ammattiin johtavien koulutusjärjestelmiemme laadun säilyttäminen saati nostaminen. Entä Suomi-yhteisömme hyväksikoettu toimivuus kaikkine osineen ja taitavine ammattikuntineen.

 

Esivalta on kevään vaalien jälkeen viime aikoina esiintynyt ylimielisenä, kolmikärkisenä melko tragikoomiselta näyttävänä koplana:

Juha Sipilä värittömänä, epäinhimillisen jankuttavine insinöörimäisine mitään sanomattomine lausuntoautomaatioineen, työnantajamaisine sanelupolitiikkamantroineen,

itsenäisen ajattelun, hymyn ja huumorin kadottanut Alexander Stubb kovin sulkeutuneen vaitonaisena ryppyotsineen

sekä verbaalisesti ylivoimainen, poliittisen kielemme humoristi Timo Soini synkkänä, kielenkäyttönsä hukanneena, täydellisenä takinkääntäjänä.

Tämä kolmen juntta ei esiintymisellään herätä juurikaan enää luottamusta tai myötätuntoa mihinkään yhteisesti Suomessa sovittavaan asiaan.

Kunnioita tässä sitten Suomen esivallan puhetta.

 

https://www.youtube.com/watch?v=kNcVtr1tZjM