hero

Lasten vanhempana ja isovanhempana, opettajana olen ymmärtänyt jo monta vuosikymmentä sitten, miten tilapäistä lapsen ja hänen vanhempiensa ja opettajiensa osuus on koulukasvatuksen kokonaisuudessa oppivelvollisuutta suoritettaessa. Vanhemmat mukautuvat sopuisasti kaikkeen heille tarjottuun kritiikittä. Alitajuisesti he ymmärtävät, että oppivelvollisuuskoulu on lapsen kohdalta vain välttämätön paha, tilapäinen 9 -10 vuotta kestävä välivaihe. Onko meidän tämmöiseen tilapäisajatteluun länsimaisessa sivistyskaupungissamme suostuttava tänään Lapsen Oikeuksien kansainvälisenä liputuspäivänä?

 

LAhen vaakuna.jpg

 

Lahden virallinen taho tuntuu kovin julkisuusnälkäisin keinoin yrittävän nostaa erinomaisuuttaan, keinoin, joille ei kuitenkaan löydy käytännön katetta lahtelaisten arjessa saati sydämissä.

 

Kertaan esimerkin tämän vuoden keväältä - esimerkki on hälyttävä ajankuva siitä, miten meidän verovaroin kustantamamme julkinen virkamieskunta kiillottaa omaa valheellista erinomaisuuttaan ja pyyhkii todellisuuden lasten oikeuksista paksun maton alle piiloon. Viimeisin pisara meille kaupunkilaisille kasvatusasioiden vastuualuejohtaja Lassi Kilposen tosiasioita peittelevässä julkisuusahneudessa oli tehdä Unicefin avulla Lahdesta Lapsiystävällinen kaupunki.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2018/05/lahden-perusopetus-tuuliajolla-4

Unicef.jpg

"Lapsiystävällinen kunta -malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja UNICEFIN kansainväliseen Child Friendly Cities -malliin. Mallin tavoitteena on vahvistaa lapsen oikeuksien toteutumista kunnan päätöksenteossa, hallinnossa ja palvelujen järjestämisessä.

 

Tämä Unicef-kaupunkitunnustusidea toimii tekemällä kaupungin oma kirjallinen suunnitelma ja sovitun ajanjakson jälkeen kirjallinen selvitys suunnitelman toteutumisesta. Mitään käytännön toimenpiteitä lapsiystävällisyydestä tämä järjestelmäidea ei sisällä.

Kun Lassi Kilponen on pääarkkitehtina ja esittelemässä Suomen Unicefin kotimaan asioita hoitavalle henkilölle paperilla tehdyn suunnitelman ja paperilla tehdyn toteutuksen, Kilposta tuntematon uskoo tietenkin kaiken tapahtuneen myös käytännössä. 

Lahden kaupungintalopuitteiden juhlallisessa julkisuudessa sitten ojennetaan kaupungillemme Lahti Lapsiystävällinen kaupunki -sertifikaatti ja tosiasiat ja todellisuus saadaan tämän pintaloiston avulla piilotetuksi.

 

Siis:

- joka neljännen lahtelaisen peruskoulun oppilaan kokemat kelvottomat ja homeiset oppimisympäristöt ja väistötilat, monilla ikäryhmillä koko oppivelvollisuusajan, ovat huutaneet lapsiystävällisyyttä,

- tällä hetkellä lähes kymmenen lahtelaiskoulun homeiset koulurakennukset ja allergisoivat väistöopetustilat huutavat lapsiystävällisyyttä,

- maamme kaupunkien pienimmät, törkeän alhaiset oppilaskohtaiset opetukseen käytetyt euromäärät huutavat lapsiystävällisyyttä.

Juuri samaan aikaan Lapsiystävällinen kaupunki -sertifikaatin antamisen kanssa julkaistiin tieto, että

- Lahti lakkauttaa ja sulkee 33 lasten leikkipuistoa eri puolilla kaupunkia,

- lopettaa pari päiväkotia ja perhepäiväkotia, kertoo varhaiskasvatuksen asioiden olevan perusopetustakin synkemmässä tilassa ja kaikkea muuta kuin mitä Unicef ja Lahti Lapsiystävällinen kaupunki tarkoittavat.

 

Suomen%20lippu.jpg

 

Hyvää Lapsen Oikeuksien päivää 2018!

 

 

 

Lis%C3%A4liite.jpg