VAALIPANEELI 4.4.2019

Osanottajat

Sirkku Hildén (SDP) Rami Lehto (PS) Elisa Lientola (Vas.) Sonja Falk (KD) Riina Puusaari(Vihr.) Kalle Jokinen (Kok.) Hilkka Kemppi (Kesk.) Harri Kerijoki (Sin.) Ville-Matti Kuusela, Liike Nyt (Liik.) Marina Bergman-Pyykkönen (RKP)

Juontajat Ylen toimittaja Marjo Pirilä ja ESS:n päätoimittaja Markus Pirttijoki

P-H%20Vaalikeskustelu%202019.jpg

 

Lahden pääkirjaston auditorion täytti kiinnostunut kuulijoiden joukko sekä 12 paneelin puheenvuoron käyttäjää - näistä kymmenen eduskuntavaaliehdokasta 2019 ja kaksi kokouksen juontajia.

 

Olen vielä melko lyhyessä elämässäni, Ylppöön ja Joulupukkiin verrattuna, saanut olla tuomarina monissa kymmenissä henkisten kilpailujen raadeissa. Jos näistä kahdestatoista paneelin osanottajasta palkitsisin kahden tunnin tilaisuutta seuranneelle lahtelaiselle muodostuneen mielipiteen perusteella - puoluerajat unohtaen - puhujat mitali- ja pistejärjestykseen esiintymisestään, kuusi parasta olisivat:

 

Mitalistit: Marjo Pirilä, Ville-Matti Kuusela, Sonja Falk ja pistesijat Markus Pirttijoki, Sirkku Hildén, Rami Lehto. Arviointi perustuu puhujan asiallisuuteen hoitaa tehtäviä, myös Lahden asioita, valtakunnan koneistossa vaalien jälkeenkin sekä miellyttävyyteen ja uskottavuuteen. On huomattava, että kokouksen puheenjohtajat selvisivät tässä arviossa hyville mitali- ja pistesijoille. 

 

 

Ehdokkaiden keskinäinen vertailu

 

- Pelkän sujuvan puhetulvan tuottamisessa palkitsemisjärjestyksen kymmenen paikallaolleen varsinaisen ehdokkaan järjestys olisi:

mitalistit Hilkka Kemppi, Elisa Lientola, Kalle Jokinen ja pistesijat Riina Puusaari, Ville-Matti Kuusela ja Sonja Falk.

 

- Jos taas esiintymistaidosta ja antamastaan paljastavasta persoonallisuuskuvasta palkittaisiin, järjestys olisi

mitalisijat Kuusela, Falk, Jokinen ja pistesijat Hildén, Puusaari ja Lehto.

 

- Ennustavuuteen päästä oikeasti yhdeksi Hämeen vaalipiirin 14 kansanedustajasta oman ja taustayhteisön rahoitusmäärän, mainostustavan ja ulkonaisen näkyvyyden perusteella, arvottaisin panelistit järjestykseen

mitalistit Kemppi, Jokinen, Hildén ja pistesijat Lientola, Falk ja Lehto.

 

 

 

Panelistit keräsivät näin pisteitä 1-6 seuraavasti:

 

Kuusela 13, Jokinen 13, Kemppi 12, Falk 12, Hildén 9, Lientola 8, Puusaari 5, Lehto 3, Kerijoki 0, Bergman-Pyykkönen 0

 

Kirjaston vaalipaneeliin kahdesta hallituspuolueesta olivat lähettäneet parhaimpia edustajiaan ja ääniharaviaan vain kokoomus Orimattilasta ja keskusta Asikkalasta - molemmat tuntuivat aivan liian itsevarmoilta ja mielestään kaiken osaavilta. Vasemmistoliiton edustajan sanatulva ja vähäinen hermostuneisuus oli pieni pettymys sinänsä sopivanikäisen edustajan puheenvuoroissa. Vihreiden edustaja puhui paljon, muttei aina tavoittanut juonensa ydintä, jos sen tiesi. Demareiden ehdokas vaikutti jo liiankin kesyltä ja hillityltä,  Kristillisten viisaan tuntuinen ajattelu yhtyi liiaksi keskustan ja oikeistolaisiin ajatuksiin. Äärimmäisiä mielipiteitä lateli perussuomalaisten edustaja lyhyillä, harvoilla puheenvuoroillaan ja kapeahkoksi paljastuneella tietämyksellään.

 

Kokeneen, lähes ammattiesiintyjä Ville-Matti Kuuselan hyvä menestyminen paneelissa ei auta, sillä hänen edustamansa Harkimon poliittinen liike ei saa läpimeneviä kansalaisia eduskuntaan kuin yhden korkeintaan - eikä se autuus lankea pienen Heinolan edustajalle. Ruotsalaisen kansanpuolueen edustaja Marina Bergman-Pyykkönen oli urhea taistelija toivottomassa kieliasemassaan kielitaidottomassa Lahdessa. Harri Kerijoki taas oli koko keskustelun ajan ikäänkuin antautunut sinisten sijaiskärsijä.

   

kynä.jpg

 

Paneelissa esiintyneistä ehdokkaista jättäisin siis jäljelle neljä realistisesti menestymismahdollista eduskuntavaaliehdokasta:

 

Falk, Hildén, Kemppi ja Jokinen.

 

Ennustan, että näistä paneelin osanottajista korkeintaan yksi pääsee oikeasti valtiopäiväedustajaksi 2019.

 

Lahen uutisia palaa vaaleihin viimeistään vaalipäivän aattona ja käsittelee muutkin ehdokkaat kuin tässä paneelissa esiintyneet ja perustellen ennustaa Hämeen vaalipiirin tulevat 14 kansanedustajaa.

 

Lis%C3%A4liite.jpg