Dumas%20kansanopisto%202.jpg

 

Lahden kansanopiston Teatterikoulutus II räväytti lehdistötilaisuudessa pari kohtausta vauhdikkaasta yhteiskunnallisesta revyystään sellaisia tulisenkirveltäviä lieskoja, tunteen huumaavia hetkiä, että katsomossa latautui malttamattomaan odotukseen ronskista analyysistä sankaruuden myyttiseen ja lööppiseen maailmaan läpi aikakausien. Tuskinpa voisi sankaruutta enempää enää irrotella mielikuvilla, yllätyksillä, rakkaudella, petoksilla, juonitteluilla, uhrauksilla, sodalla, kuolemalla, rohkeudella sekä ritarillisuudella kuin vanhan seikkailullisen, toiminnallisen klassikon Alexandre Dumas'n Kolme muskettisoturia klassikkoseikkailutarinalla, jonka genreen näytelmä on luotu.

 

Kirjoittaja-ohjaaja Misa Palanderin näytelmä syntyi Suomen historian 2000-luvun kuumimman, etelämaalaisimman 40 -asteisen viime kesän lämmössä, helsinkiläisesikaupungin neljän seinän hien täyteyden, hapen puutteen ja fyysisen sekä henkisen luovan tuskan täyttämässä kirjailijasopessa ja suuntasi tekstinsä niin Shakespearen kuin nykyteatterin verratonta synnyttämismahdollisuutta käyttäen suoraan näyttelijäammattiin orientoituvan nuorten teatteriopiskelijoiden ryhmää varten.

 

Kolmen muskettisoturin 1600-luvun elämästä, sankaruuksista ei ole suurtakaan harppausta tähän päivään. Maailman valtiaat Ranskassa ja Englannissa, ympäri vanhan maailman, erityisesti Ranskan vallankumousten aikoina - kardinaalit, kuningattaret ja lordit, Porthos ja Aramis saavat tässä revyyssä myös monia kymmeniä sankareita seikkailuihinsa, prinsessa Dianat, Che Guevarat, Supersankarit ja Sankarimummot laittavat itsensä ja henkensä alttiiksi eikä vähiten suomalaisuus Iivo ja Kerttu Niskasen, Kekkosen Sylvin ja Urhon näyttäessä, missä oikeat sankarit ja myytit syntyvät. Enempää tätä yhtä aikaa hurjaa ja ihanaa kreisiä tarinaa ei pysty raottamaan – sen vain, että meno oli rennon hauskaa, värikästä,  tulvillaan nokkelan tekstin ja hullujen tilanteiden vauhdikkuutta, raikkaan liikunnan lennokkuutta, ärjyä brutaaliuttakin – nauraa sai jo katketakseen - mutta se sankaruus?

Ensi-ilta on perjantaina 9.11.18 klo 19.00

 


 

Kansanopiston teatterikoulutuksessa kääntyy myös koulutustilojen uusi historian lehti: Kolmen muskettisoturin kantaesityksessä saa tulikasteensa uusi uljas Suuri näyttämö, joka nähdyissä välähdyksissä tuntui mittavalta ja teatteri-interiööriltä ja muunneltavuudelta täydelliseltä.

 

Lahden%20kansanopisto%20syksy%2018%20II.

Muskettisoturien koko taiteilijariyhmä harjoitustauolla viime tiistaina

 

Lisää esityksestä ja esittäjistä:

https://www.teatterikoulutus.fi/esitykset/kolme-muskettisoturia

 

 

Lis%C3%A4liite.jpg