Kipinäseinä.jpg

Galleria Uusi Kipinän idänpuoleinen ulkoseinä

Galleria Uusi Kipinän näyttelyssä kuvataiteen eri muodot luovat pitkästä aikaa erehtymättömän hallitun, tasokkaan kokonaisuuden, kuvallisen ilmaisun vaikuttavan elämyksen.

Miss%20Kompro-normal.jpg

Miss Kompron kookkaat piirrokselliset maalaukset kumpuavat ruumiinkielemme luontaisesta ilmaisuvoimasta, viehättyvät sen plastisesta kauneudesta, sen monitaipuisuudesta ja vavahduttavat pohtimaan tuon luontaisen ilmaisumme äkkinäistä katastrofaalista pysäyttämistä elämämme monenkirjavassa liikesykkeessä ja kaaoksessa. Maalausten voima on niiden fantastisessa kyvyssä herättää katsoja projisoimaan teoksia omiin mielleyhtymiinsä. Koko huoneellinen on silmämme kautta ajatteluumme pysyvästi tallentuvaa taiteen ainutkertaista vaikuttavuutta.

 

Kipin%C3%A4valokuvakira-normal.jpg

Valokuva on arkemme kulissien jokapäiväistä ruokaa niin aikakauslehtien henkilötarinoissa kuin katujemme mainostauluissa. Mutta näin täydellisen onnistuneina otoksina kuin Kira Gluschkoffin valokuvat, emme niitä ennen ole kokeneet. Silmänräpäystäkin nopeampi pysäytys ja teknisesti maailmanluokkainen, usein ajatuksella lavastettu tai manipuloitu kuva kertakaikkisesti lumoaa ja vie mukanaan.

 

KOiraveistoskipin%C3%A4-normal.jpg

Piiritys, petomaisen jännittyneessä kuvataidekollaasissa katsojaan tarttuu harvinaisen pidäkkeettömästi tunnelma, koen odotuksen tunteen ja huomaan itsekin hiipiväni teoksen täyttävässä pienessä huoneessa äänettömästi ja varpaillani henkeä pidättäen. Lotta Mattila luo betoniveistoksillaan uudenlaista veistosvaikuttavuutta, dramatiikkaa, joka vangitsee katsojan.

 

Topi-elokuva-normal.jpg

Pinja Valjan puhuttelevan kaunis elämäkertadokumentaarinen elokuva Topin pitkästä elämästä Utön saarella, majakalla koko ikänsä meren ja karun kallioisen luonnon syleilyssä eläneestä miehestä, on sykähdyttävän lämmin kuvallinen kertomus ihmisestä ja hänen niukkuudessaankin rikkaasta viitekehyksestään. Sivullinen-elokuvan keskeistä sisältöä on pohdinta miehen kaksijakoisesta taidosta jäsentää oma, ainutlaatuinen elämänympäristönsä eri tavoin suomeksi tai ruotsiksi - sanojen merkitys luo elokuvassa ihmisen ja ympäristön välisen suhteen kuin kahdella eri prismalla välitetyksi erisävyiseksi, saman ihmisen elämänkokemukseksi.

 

Galleria Uusi Kipinä  Kymintie 1

09.10.2013 - 27.10.2013

Miss Kompro, Kira Gluschkoff, Lotta Mattila, Pinja Valla

Avoinna ti-pe 12-18, la-su 12-16

Vapaa pääsy 

 

,