Elokuvagaala.jpg

Lahden kaupunginteatteriin valmistuu pian tosisuomalainen elokuvamuistojen kotimaisen elokuvamusiikin ilta.  Lahden kaupunginteatterin ja Kellopeli-musiikkiosuuskunnan yhdessä tuottama ja valmistama Suomi-Filmin siivin -musiikkigaala Lahden kaupunginteatterin Juhani-näyttämöllä on koettavana vain viisi kertaa, ensi-esitys on jo keskiviikkona 14.10.2020.

 

Nyt sukelletaan kotimaisten elokuvien nostalgiseen maailmaan dramatisoidussa konsertissa, jossa kuullaan musiikkia eri vuosikymmeniltä aina Suomi-Filmin kultakaudelta 1940-luvun alusta nykypäivän suomalaisfilmeihin asti. Iltaa emännöi Kellopelin oma, valovoimainen Naiskipparikvartetti, joka värikkäällä elämänilolla seilaa läpi vuosikymmenten, nostaen esiin mielenkiintoisia yksityiskohtia ja sävellyksiä kotimaisesta elokuvamusiikista ja sen tekijöistä kautta aikojen.

 

Kellopelin näyttelijät tuovat jälleen tuulahdusta Lahden vanhalta Päijät-Hämeen koulutuskonsernin ajattelemattomasti lakkauttamalta Lahden musiikki- ja draamateatterikoulutuksen (Mute) ajalta. Joukkostemmat, tanssit, puhdassointiset  eläytyvät soolot, koreografiat ja pienet draamakatkelmat soivat elokuvista. Nostalgisen illan kruunaa suuri teatteriorkesteri, jossa kevyenmusiikin tutut ja tuoreet hahmot eri soittimin tuovat säveliin laajaa, elokuvallista sointia ja tenhoa.

 

Pienessä tuokiossa saimme nähdä Alfred Tannerin sanoittaman nostalgisen Kulkurin valssin samannimisestä elokuvasta vuodelta 1941 - ”Linnoissa kreivien häät vietetään” - mainion raikkaana esityksenä ja tanssahteluna, sekä tuoreempina näytteinä Kaj Chydeniuksen muutamaan elokuvaan säveltämien laulujen iki-ihania tunteikkaita tulkintoja.

 

Elokuvamusiikkigaala%202.jpg

Suomalaisen elokuvamusiikin gaala - musiikin sovittaja Niklas Hagmark, kapellimestari Matti Hussi ja ohjaaja Tapani Kalliomäki

 

Kaikkiaan on hyvä tietää ja muistaa, että elokuva on ollut pitkään Suomen kansan suurin taidenautinto. Elokuvaan  sävelletty musiikki on yleensä ollut iskelmä, joka on sitten levinnyt ympäri maan. Elokuvien hittimusiikki on aikanaan painettu erillisiksi nuottilehdiksi, joita on myyty tuhansittain suosituimpien elokuvien sävellyksinä nuotteineen ja sanoineen. Monet elokuvat muistetaan juuri suosituiksi nousseista iskelmistään, joita sitten radio toisti levyiltä ja kansa lauloi sodan jälkeen painetuista toivelauluvihkosista. Nyt meille tuota elokuvamusiikin ihmettä tarjotaan todellisen gaalan täydeltä.

 

Esittelytilaisuuden solistisissa musiikkituokioissa soololaulu ja orkesteri hakivat vielä balanssiaan. Esityksen ohjaa kaupunginteatterin näyttelijä Tapani Kalliomäki.

 

Katso tarkemmat tiedot:

https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/produktio/253/suomi-filmin_siivin

 

 

kyn%C3%A4.jpg

Yleisölle tarkoitetussa lehdistötilaisuudessa 6.10.2020 oli lopuksi taas pieni keskustelutilaisuus ja yleisöllä mahdollisuus kysyä ja keskustella esittäjien kanssa. Keskustelun seuraaminen oli mahdotonta katsomossa istuville, sillä jälleen kysyjien puheenvuorot yleisöstä eivät kuuluneet lainkaan. Sen sijaan lavalla olevat, mikrofonein varustetut esiintyjät vastasivat kyllä tyhjentävästi kysymyksiin - joista katsomossa istuneella kiinnostuneella yleisöllä ei taaskaan ollut mitään tietoa. Semmoista keskustelua on tuskallista seurata ja ymmärtää ja tuntuu, että yleisö siinä täysin aliarvioidaan ja unohdetaan.