Kontrabasso.jpg

Sinfonia Lahden kontrabasistit

 

Lahden sivistäminen on valitsemiemme valtuutettujen käsissä. Vaikka Lahdessa vihreiden pitäisi olla vaalimenestyksensä mukaan yhdessä demareiden kanssa vallankahvassa, tuntuu, että täällä juuri vaaleissa hävinneet puolueet jylläävät.

Kokoomus ylinnä yrittää näyttää sivistyksellisen elitistisen asiantuntijaetevämmyytensä, mutta tällä kertaa valtakunnallisesti tunnettu kaiken ammattikulttuurin turhaksi manaava persulaisuus veti oikeasta narusta ja nosti itsensä veronmaksajien puolestapuhujaksi..

 

Politiikan lahtelaisuussääntöjen mukaan kulttuuriin ja sivistämiseen liittyvissä päätöksissä kaikki valtuutettumme uskovat olevansa itse asiantuntijoita. Lahtelaissääntöön kuuluu lisäksi, että kaupunkimme kulttuurialan korkeimmin palkattuja virkamiehiä on kuultava asiantuntijoina.

Niinpä suuren, miltei setsemänkymmenen hengen Sinfonia Lahden kontrabassoasiantuntijoiksi virallisiin päätöskokouksiin ilmoittautuvat niin orkesterin intendentti Teemu Kirjonen kuin myös sivistystoimialaa vielä johtava Tiina Granqvist. Molemmat esittelijä-asiantuntijat yrittivät tuputtaa sivistyslautakunnalle ostettavaksi puolenmiljoonan euron hintaista antiikkista korua, jolla on varsin pieni arvo orkesteritaiteen kokonaisuudessa.

Kun orkesterissamme on viisi kontrabasson soittajaa yhtaikaa, viides pyörä ei puuttuessaan tai antiikkiloistossaan paljonkaan merkitse. Kontrabassolla sitäpaitsi ei ainakaan klassisessa musiikissa ole kovin suurta osuutta muussa kuin orkesterin perussoinnissa. Kontrabassojen osuus soinnista kulkee vähintään oktaavia alemmalla hertsiväreilyllä kuin muiden soittimien - kontrabassoilla saadaan aikaan sinfoniaorkesterin soinnin runkomainen perusjyrinä.

 

Yleensä arvosoittimista puhuttaessa keskustelua käydään viuluista tai selloista, konserttiflyygeleistäkin - stradivarius on maallikollekin käsite soinnin ainutlaatuisuudesta. Hyviä ja mainiosti soivia pelkästä puusta valmistettavia jousisoittimia osataan myös nykyisin valmistaa, kontrabassoja tekevät alan soitinmestarit ympäri maailman. Suomalainenkin alan tekijä, laitteiden suosittu korjaaja ja huoltaja osaa tehdä hyvän ja upeasti soivan kontrabassosoittimen.

 

Lahtelainen, psykopaattisesti ammattikulttuuria väheksyvä persulaisuus puraisi kerrankin oikeaan kohtaan. Onneksi jo etukäteen yleissivistyksestä vastaavat demarit ja vihreät kammoksuivat moista hankintaa. Esittelijät joutuivat vetämään pois kokouksen esityslistalta kontrabasson ostopäätösasiakohdan käsittelemisen. Ehkä vain eläköityvälle antiikkisoittimen käyttäjälle hänen toiveensa romuttuminen ja näin nolo soittimesta luopuminen jätti haikean, kyyneleisen mielen.

 

Kysymyksiä moinen Kirjosen ja Granqvistin muka asiantuntijaesitys jätti suuren nipun, kuten

 

1. Miksi soittimen pitäisi muista kuin elitistisistä antiikkiarvosyistä olla vanha.

 

2. Miksei neuvoteltu jo etukäteen vaihtoehdosta jatkaa eläköityvän muusikon käyttämän antiikkisen soittimen vuokrausta.

 

3. Miksei etukäteen kysytty suomalaiselta huippurakentajalta uuden soittimen hankintasopimusta.

 

4. Miksi aina kulttuuriasioissakin heikoimmat lahtelaisasiantuntijat pannaan esittelemään asioita, joista he eivät tiedä yhtään mitään.

.

Sivistyslautakunta on satojen miljoonien eurojen hintaisten koulutusasioiden päättäjä. Kaupungille kaupattu puolenmiljoonan euron antiikkikontrabasso on kalliine vakuutusmaksuineenkin sivistyslautakunnan budjetissa vain pieni hankinta, mutta täysi turhake taiteessa, kaupunginorkesterin laatuisassa soitossa ja soinnissa.

 

Lis%C3%A4liite.jpg