Kivijärvi s.png

Pyhäntaan kyläyhteisön Kivijärven koulu, sitä käyttävien lasten ja perheiden huoli koulunsa lakkauttamisesta on saanut syystä harvinaista mediajulkisuutta erilaisin lehtikirjoituksin ja paikallistelevisiokatsauksin. Luettuani Sivistyslautakunnan Lahden Lasten ja nuorten kasvun vastuualueen palveluverkkosuunnitelma -päätösasiakirjan (byrokratian sanahirviöiden huippu) laskin sen liitteistä Kivijärven koulun säilyttämisestä kirjattuja erilaisia kannanottoja yli kolmesataa.

Lahtelaisittain ihanteellisen syrjäisen kyläkoulun lakkauttamispäätöstä Sivistyslautakunta ei vielä tehnyt edellisessä pari viikkoa sitten 5.10.21 istuneessa kokouksessaan, vaan jätti asian pöydälle.  Asiaan tuli sen jälkeen vielä puoltavia kommentteja asiakirjoihin liitettäväksi.

Jos otetaan huomioon, että aikanaan Kivijärven koulu ennen Nastolan liittämistä Lahteen oli Nastolaa, ymmärrämme, että se etäällä Nastolan kuntakeskuksesta, sen kaukaisessa todellisessa periferiassa silloinkin oli kovin vähäisen huomion kohteena kunnallispolitiikassa.

Kivij%C3%A4rrrven%20koulu.jpg

Todellisuudessa koulu ei kunnoltaan ole - vaikka se on alkuaan rakennettu jo 1920 - Lahden kouluvertailussa läheskään heikoimpia. Välttämättömässä korjausjärjestyksessä se on vasta kymmenes Lahden kouluista. Koulun peruskorjaustarve on ajoitettu vuosille 2025-2030.

”Eikö Lahti Pyhäntaan alueen isäntäkaupunkina ymmärrä tällaisen harvinaisen, kerrankin Lahden luonnostaan vihreän alueen koulun mahdollisuutta välittää Kivijärven koulun harvinaisuudella sitä paljon puhuttua Euroopan vihreää pääkaupunkistatusta ilman minkäänlaista korkeasivistyksellistä ja herraskyldyyrisäätiöitettyä ulospäinnäkyvyyden falskiutta, nyt aidosti ja kenenkään, edes lautakunnan jäsenten tai virkamiesten valehtelematta,” kirjoitin  Maailman Opettajien päivänä. Lähetin kirjoitukseni myös Lahden Sivistyslautakunnan jäsenille.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2021/10/maailman-opettajien-paivana-1

 

Kun jokin kaupungissamme on täysin kunnossa, kuten nyt lähikoulu, sen paikka, saavutettavuus, koulumatkojen turvallisuus, oppilasmäärän pysyvyys ja käyttäjien tyytyväisyys, jopa perinteet sen tukena, niin miksi tällaista harvinaista lasten, nuorten ja asukkaiden hyvää kaupungissamme pitää väkisin vieroksua ja vaihtaa modernimpaan huonoon. En ymmärrä.

Hieman asiaa ymmärsikin Sivistyslautakunta tiistaisessa 19.10.21 kokouksessaan - tosin nolosti tasa-äänestyksellä 5-5. Tuleviin vaaleihin tällainen ajattelu lahtelaisittain - yhteisestä hyvästä säästäminen - johtaa meidät äänestäjät lautakunnan jäsenten käyttäytymisen tarkkaan seurantaan. Vastuu kaupungin asukkaiden mielipiteiden huomioon ottamisesta on ennen kumppanuuspöytiäkin ollut ja on nyt asian ratkaisevilla päättäjillä. Opettaja-puheenjohtaja ratkaisi äänestyksen koulun käytön jatkamiseksi vielä muutamaksi vuodeksi.

 

Kivijärven koulu ö.jpg

 

Hyvin kävi nyt tässä asiassa, mutta Lassi Kilposen laatiman kouluverkkopaperin voisi Lahden hallinto jättää täysin huomioitta. Sen saatesanan mukaan palveluverkon noudattaminen on ohjeellista. Sivistyslautakunnan pitää teettää asiantuntevilla kasvatus- ja opetusasiantuntijoilla nopeasti uusi, tavalliselle lahtelaisellekin lukukelpoinen koulupalveluverkkosuunnitelma, erityisesti varhaiskasvatusta ja sen merkitystä korostava uusi suunnitelma - sellainen, jonka koulun lopettamista äänestäneet viisi Sivistyslautakunnan jäsentä ymmärtävät yhteiseksi hyväksi, ilman politiikkaa.

 

Lis%C3%A4liite.jpg