1296320780_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

KAISLIKOSSA SUHISEE on Lahden kaupunginteatterin tämän näytäntökauden harvoja tarjontoja Lahden lapsille. Runsas sata vuotta sitten nuo Kenneth Grahamen myyrä, konna, vesirotta ja mäyrä alkoivat jo seikkailunsa pahojen näätien pelossa joentörmällä englantilaislasten mielikuvitusmaailmoissa ja jatkoivat ikisuosiossa lasten lukemistoissa ympäri maailman aina näihin päiviin asti. Parit elokuvat ja sitäkin useammat animaatiot tarinakokonaisuus on saanut ajansaatossa ilmiasukseen kuin myös muutaman teatterisovituksen.

Jonkinlainen  löyhä tarina rupikonnan ja myyrän ystävyydestä ja sen koettelemuksista on kertomuksen opetuksellinen anti ja vielä kukkuraksi ikuinen ajatus eläimen ylivoimaisesta viisaudesta ihmiseen nähden virkistyspistokseksi pohdintanystyröitämme liikuttelemaan.

Lahden kaupunginteatterin teatterifantasia jää pitkälti toimivan ja mielikuvituksellisen kekseliään lavastuksen, valo- ja äänimaailman sekä yltäkylläisen tarpeiston  varaan: esitys on kuin värikylläinen interaktiivinen kuvakirja vinhan pyörivästi vaihtuvine näyttämökuvineen, ilmassa toimivine tandempyöräilyineen, lattiasta aukeavine salaonkaloineen.

Näyttelijätyö (ja sen ohjaus) ei sen sijaan juurikaan luota pienen tai suuren katsojan rikkaaseen mielikuvitusmaailmaan, vaan koheltaa, ylivärittää, lällättää, huutaa ja tekohauskuuttaa yleisöään. Näin itse tarinan jännite peittyy revittelymenon alle eikä valkene katsojalle. Ei juuri kohta kiinnosta saati naurata.

Lastenteatteriesitysten tämänpäivän ohjaajat ja sovittajat pyrkivät miltei säännönmukaisesti ymppäämään vanhoihin hyviin tarinoihin aikuisille  mukakiinnostavaa omaa tasoa ja usein  - kuten myös Lahden esityksessä - alkuperäisen kertomuksen tuhoksi. Lahden kaupunginteatteri opastaa esityksellään, että tosi pöljä ja järjenjuoksultaan äärimmäisen yksinkertainen on nimeltään sivari - olkoonkin että tuon sivarivanginvartijan näyttämöhahmo on varsin lämpimällä rakkaudella kelvollisesti näytelty. Aikuisten pitäisi myötänyökkiä ja nauraa sekä lasten painaa muistiinsa. Aika asenteellista teatteria.


Lahden kaupunginteatteri:

Kenneth Grahame: Kaislikossa suhisee

Suomennos Eila Piispanen  Sovitus Kati Kaartinen  Ohjaus Olka Horila  Lavastus ja puvut Annukka Pykäläinen Valot Jukka Pätynen  Ääni Sami Järvinen

Rooleissa  Jarkko Miettinen, Anna Pitkämäki, Aki Raiskio, Jari-Pekka Rautiainen, Aarre Reijula, Hanna Vahtikari ja Kirsti Wallasvaara

 

Arvio kirjoitettu Lahden kaupunginteatterin Pienen näyttämön  29.1.2011 klo 13.00 esityksestä.