Elävien lahtelaispatsaitten toteutusloistokkuutta: Koulupuiston Viktor Janssonin Lumisota-patsas vuodelta 1939 oli eilen 13.9.2012 siirtynyt Lahden kaupungintalon puistoon ihasteltavaksemme.

Meidän lahtelaisten verorahat ovat huimin summin uponneet muotoiluvuoteen, jonka erilaisissa tilaisuuksien järjestelyissä, tapahtumien pystytyksissä, näyttelytiloissa, näyttelyissä ja tarjoiluissa sekä tiedotusjulkaisuissa ja henkilökuntapalkoissa Lahdella on ollut avoin käsi - kaikki tämä yhdessä Helsinki-metropolin vanavedessä, maan muotoiluvuoden tendenssin hullaannuttamalla voimalla, mutta liian usein kyseenalaisella sisällöllisellä ymmärryksellä ja taidolla.Viimeisin oli eilen Lahden kaupungintalon puistossa ja erityisesti talon sisäpihalle toteutettu liike-elämämäinen keskusteluareena, jonne kustannettiin oikein satoja helsinkiläisiä erikoisjunalla keskustelemaan metropolista. Kaikki tämä turhatouhu on potenut tiedotusvajetta: kaupungin nettisivuilla eri tilaisuuksista on aina liian myöhään ollut jonkin verran tietoa, muiltakin osin tiedotus on tökkkinyt. Jopa valtalehti Etelä-Suomen Sanomien kulttuuritoimitus ohjasi eilen Lahden kaupungintalotapahtuman patsaita katsomaan väärään aikaan väärään paikkaan – ei edes lehden kulttuuritoimitus pysy tapahtumatiedotuksissa mukana. Kaupunkilaiset eivät siis tapahtumista saa oikeaa tietoa - eivätkä itse päättäjätkään, kun eilisestä patsastapahtumasta ei tiennyt kadulla vastaantullut kaupunginvaltuutettukaan.Muutamatkymmenet onnekkaat kaupunkilaiset olivat eilen löytäneet Lahden kaupungintalon puiston patsaskavalkadin teokset, kuten tämän, Olavi Lanun veistospuistosta lainatun betonisen pajuneidon nyt elävänä.

Ylivoimaisesti hienoin, luonteeltaan eurooppalaisin ja metropolisin, veikkaan myös kustannuksiltaan halvin, oli eilen kokemani elävien patsaiden kavalkadi kaupungintalon puistossa. Sinne olivat Lahden Diakoniainstituutin opiskelijat Tiirismaan koulun oppilaiden täydentämänä koonneet keskeisistä lahtelaispatsaista hemaisevan hurmioittavan elävien patsaitten näyttelyn. Sisältö oli maanosamme metropolejakin syvällisempi: patsaat esittelivät tätä Lahteamme, tätä kaikkien metropolien peräkylää ja sen veistoksia. Ne  tulivat tutuiksi ja ymmärrettäviksi, rakastettaviksi, kulttuuriseksi lahtelaispääomaksi vieraammallekin kokijalle.Kaupungintalon puistossa eilen - etualalla elävänä Yrjö Liipolan Työn patsas, taustalla kivettyneenä Viktor Janssonin Vapaudenpatsas.


http://www.dila.fi/koulutus/infoa/uutisia_tapahtumia/elavia_veistoksia_kaupungintalon_puistossa_13.9.klo_14.30-16.00.463.news