972559.jpg

 

Lahden kaupunginvaltuusto päätti strategiaseminaarinsa ministeritapaamiseen eduskunnan pikkuparlamentissa . Valtuusto kiirehti Lahden eteläisen kehätien rakentamista. Valtuuston nopea reagointi sai kiitosta liikenne- ja viestintäministeri Anne Berneriltä, valtiovarainministeri Alexander Stubbilta ja opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselta.

Valtatie 12 tapahtui onnettomuus varhain torstaina 17. maaliskuuta. Onnettomuudessa vaurioituneesta säiliöautosta valui rikkihappoa, joka aiheutti vaaratilanteen alueen asukkaille. Valtatie 12 halkaisee Lahden kaupungin keskustan ja kulkee pohjavesialueen läpi.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Kari kertoi ministereille, että Lahdessa on pitkään pelätty vakavaa onnettomuutta vilkasliikenteisellä valtatiellä. Kari korosti alueen sitoutuneisuutta uuden kehätien rakentamiseen ja sanoi olevansa ylpeä valtuuston yksimielisyydestä ja vahvasta tahdosta tilanteessa, joka huolestuttaa myös kaupunkilaisia

Lainaus Lahden kaupungin tiedotesivulta

 

LAhen vaakuna.jpg

Lahden kaupunginvaltuuston eilispäivän Helsinki-vierailu muuttui taitavasti inspiroiduksi eduskunnan Pikkuparlamentissa tehdyksi kehätielobbaukseksi. Oivallus käyttää Lahdessa samana aamuna tapahtunut, myrkkyautonkuljettajan varomattomuudesta johtunut vuotovaara lobbauksessa hyväksi oli erinomaisesti taktikoitu, mutta sisällöltään arveluttavan vilpillinen.

 

Yksikään lahtelaisvieras ei sanonut ministeritapaamisessa tärkeää totuutta lobbaamastaan kehätiestä:

1. Valtie 12 halkaisee Lahden kaupungin keskustan ja kulkee pohjavesialueen läpi. Juuri siksi se on rakennettu siten, että sen rakennusmateriaali ja eristyskerrokset on varustettu jo ennakoivasti estämään mahdollisen öljyjen ja saasteiden sekä myrkkyjen pääsyn pohjavesiin.

 

2. Suunniteltu, lobattu uusi ohitie ei ole vastoin kaupunginvaltuuston puheenjohtajan esitystä suinkaan yksimielinen ratkaisu. Myös se kulkee pohjavesialueen ja sekä nykyisen että uuden tulevan asutuksen läpi. Sen rakennussuunnitelmat ovat suojaukseltaan ja rakennussuunnitelmiltaan tarkalleen samantehoiset nykyisen Valtatie 12:n kanssa suojaamaan mahdolliset katastrofit ja vuodot jo ennakoivasti.

 

Siis: Uusi valtuustoretken lobbaama ohitie nyt suunniteltuun paikkaan tulisi edelleen aiheuttamaan kaupungin asukkaille jatkuvaa melua, saastetta ja erilaisia onnettomuuksista koituvia, liikenteestä johtuvia ympäristön saastumisvaaroja sekä valumavaaroja aina pohjavesiin saakka.

 

Kun Helsinkiin asti oli nyt päästy, hoksattu nopeudella lobbaamismahdollisuus, olisi ollut syytä lobata rehellisesti ja antaa ministereille oikeaa tietoa myös toisesta vaihtoehdosta. Sen he saavat nopeasti muualta luotettavammista lähteistä ja toteavat Lahden ohitiesuunnitelman virheelliseksi vaihtoehdoksi ja toteuttamiskelvottomaksi.

 

Politiikassakin kun saattavat tosiasiat joskus ratkaista lopputuloksen.

 

Laneen%20vahtehto.jpg

Lobattu Eteläisen ohitien Launeen vaihtoehto

 

 

Renkom%C3%A4kikeh%C3%A4tie.jpg

 Vaiettu Eteläisen ohitien Renkomäen vaihtoehto

 

 

23.3.2016

Tässä videona Salpausselän Luonnonystävien vaihtoehto ohitielle. Katso video!

 

https://www.youtube.com/watch?v=429dGLshOzY&authuser=0