YK:n päivä

Tunnin junamatkan päässä lahtelaisilla on koettavana ainutlaatuinen - jälleen maksuton - näyttely. YK:n väestörahaston Helsingin asemalle pystyttämä suurten valokuvien komea näyttely kertoo vaikuttavasti, missä maapallollamme mennään. Juuri näinä päivinä meistä jokainen voi laskea olevansa seitsemäsmiljardis elävä ihminen maapallolla. Toisaalta kehittymättömien maiden hillitsemätön väestönkasvu puhtaan veden, hygienian puutteineen ja nälänhätineen, toisaalta yhtä hyvin Kiinan valtaisa sikatuotanto (puolet maailman sioista kasvatetaan Kiinassa) kuin Amerikan vielä varakas, steriili ja valtaosin korkeatasoisesti hyvinvoiva yhteiskunta rinnastuvat silmiimme vaikuttavissa valokuvissa pohdittavaksemme ja päiviteltäväksemme. Kannattaa poiketa: näyttely on avoinna Helsingin rautatieaseman Vestibyylihallissa  24.10. - 6.11.2011.

Alla muutama ottamani kuva näyttelyn monestakymmenestä vavahduttavasta, ajattelemaan pakottavasta kuvasta

 

Yhdysvallat on poikkeuksellinen teollisuusmaa, sillä siellä syntyvyys on koko ajan nousussa. Arvioidaan, että vuonna 2050 maan asukasluku nousee jo yli 400 miljoonan, kun taas Euroopan väkiluku koko ajan pienenee. Vuosi sitten Floridan Winne Palmes -sairaalan vastasyntyneet laitettiin ryhmäkuvaan.

Najingilainen tehdas Kiinassa suoltaa makkaraa. Kiinassa makkara oli parikymmentä vuotta sitten vain herrojen herkkua, nyt sitä on tarjolla kaikille. Kiinassa kasvatetaan puolet koko maailman sioista - ne ruokitaan pääasiassa tuontiviljalla.

Jemeniläinen 14-vuotias Asia pesee vastasyntynyttä vauvaansa, 2-vuotiaan esikoistyttären leikkiessä vieressä. Asia vuotaa verta ja on synnytyksen jäljiltä vielä kipeä, mutta hänellä ei ole minkäänlaista tietoa, miten voisi hoitaa itseään. Yli 340000 naista kuolee vuosittain raskaus- ja synnytyskomplikaatioihin.

 

 

YK-päivän kansalaisjuhla

Rap-artisti Signmark, Suomen ulkoministeriön Yk-lähettiläs yhtyeineen vauhdissa

Hyvä oli kokea myös YK:n päivän kunniaksi Helsingin asemalla, Elielin aukiolla järjestetty kansalaistilaisuus. Sen avasi Suomen YK-liiton puheenjohtaja Antti Kaikkonen. Hienosti tilaisuuden juonsi vuoden 2010 pakolaisnaiseksi valittu yhteiskuntavaikuttaja Nasima Razmyar ammattitaitoisen raikkaasti, loistavalla suomenkielellä.

Nasima Razmyar juontaa ja haastattelee, vieressään viittomakielen tulkit.

Oma mielipoliitikkoni Erkki Tuomioja valaisi havainnollisesti Suomen asemaa YK:n tehtävissä sekä pohti mielenkiintoisesti maamme lähes pysähtynyttä väestönkasvua suhteessa kehitysmaiden ja rikkaiden maiden väestönkasvuun. Sosiaalinen tasa-arvoisuus vaatii aina taloudellisia resursseja, hän sanoi. Tuomiojan kaltainen, älykäs, suuria kokonaisuuksia ymmärtävä ja selkeästi tulkitseva, vapaasti ilman papereita asiaa puhuva valtiomies on harvinaisuus.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja Helsingin Elielin aukiolla 24.10.2011

Harvinaista oli myös saada nauttia Suomen ulkoministeriön erityislähettilään (jo Stubbin ajoilta) kuuromykän Hip hop -artisti Signmarkin esiintymisestä. Se oli hienoa ja räväkkää, tartuttavaa, sympaattista menoa. Tilaisuudessa kansalle tarjoiltiin makeisia, kahvia, ilmapalloja ja tietenkin tiedotelehtisiä YK:n toiminnasta. Monenlaisia kansalaisvaikuttajia ja heidän edustamiaan järjestöjä saimme kuulla tuossa rennon vapaamuotoisessa, mukaansatempaavassa aukiotapahtumassa.

 

Artikkelin kuvitus tuhoutui Alma Median katastrofissa 30.8.2012 ja sitä konstruoidaan uudelleen kuluvan loppuvuoden aikana.

 

 

http://www.ykliitto.fi/tapahtuma/seitsem_n_miljardia_tekoa_valokuvan_yttelyn_avajaiset_ja_ykp_iv_n_yleis_tapahtuma