Ars%20Fennica%20kuva%203.jpg

Petri Ala-Maunus  History and Utopia of Landscape

 

Ars Fennica -palkinnon myöntää vuonna 1990 perustettu hämeenlinnalainen Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö joka toinen vuosi yhdelle taiteilijalle tunnustuksena korkeatasoisesta ja persoonallisesta taiteellisesta työstä. Palkinto on 40 000 euroa.

 

Ars Fennica 2019 -ehdokkaat on valinnut säätiön nimittämä palkintolautakunta, puheenjohtajana Leena Niemistö ja jäseninä museonjohtajat Leevi Haapala ja Kai Kartio sekä taiteilija Jussi Kivi.

Valittujen viiden taiteilijan, Petri Ala-Maunus (FI), Miriam Bäckström (SE), Ragnar Kjartansson (IS), Egill Sæbjörnsson (IS) ja Aurora Reinhard (FI), hieno näyttely on avarassa Suomen moderneimmassa taidemuseossa Amos Rexissä vielä nähtävänä 8.9.2019 asti.

 

Varsinaisen voittajan valitsee Baselin Tinguely-museon johtaja Roland Wetzel. Myös yleisö saa äänestää viidestä valitusta näytteille asetetusta taiteilijasta mieluisensa voittajaksi (viimeinen äänestyspäivä on 20.8.).

 

Lahen uutisia kokeili äänestämistä ja totesi, että kerrankin äänestys on teknisesti ja toimivasti moderni hauskaksi laadittu tapahtuma, jossa ei edes kynää tarvita!

 

Oma suosikkini on Petri Ala-Maunuksen koko laajan seinän täyttämä romantiikan uutta tulemista ennustava maisemamaalaus, joka kokonsa ja auringonlaskunsa lumoavassa tunnelmassa tuntuu kauneudessaan vastustamattomalta. Se antaa myös esimerkkiä suurten tilojen maalaustaiteen uustulemisesta ja taiteilijan valtavan teoksen mykistävän herkistä sadoista yksityiskohdista, joissa silmä lepää vaikka tuntikausia kokonaisuutta ihastellen.

 

Ars%20Fennica%20Kuva%202.jpg

 

Toinen suosikkini on Miriam Bäckströmin kookkaat 15-metriset tekstiiliveistokset, jotka halkovat yhden laajan näyttelyhallin katon silhuettia suurina sikaareina kuin taiteen tulevaisuuden avaruusalukset.

Veistostaide on löytänyt näissä teoksissa uuden jännittävän, tarvittaessa yhteiskunnan tilaa kuvittavan ajankohtaisen mahdollisuutensa.

 

https://amosrex.fi/nayttelyt/ars-fennica-2019/