Nivelt%C3%A4m%C3%B61-normal.jpg

Lahtelainen Isopään mafiasuku perheneuvottelussa

Teatteri Vanha Jukon lavan täyttää ylt'yltään lahtelaisten rikollisjengien sota kaupunkimme alamaailman kunkkusukujen valtaherruudesta, taistellaan henkeen ja vereen, juonitellaan, veitset välähtelee ja silpoo, moottorisaha leikkaa, ihmisliha on kissanlihaa halvempaa, lihamukit täyttyy, murha on teonsana, kiroukset ja runkkaus maailman kauneinta onnellisinta arkea, lihaa leikkautuu irti, sisäelimiä lentää, suolia pursuu ja veri suihkuaa suurissa kaarissa kohti taivaankaarta - puolitoistatuntinen meno lavalla on perkeleellistä. Nukketeatteri Niveltämön  Perheessä dynastiavalta silpoo ja lyttää kuin piirretyissä filmeissä tuhannen tuusannuuskaksi, kieroilee ja punoo juonia mafiamaistakin ovelammin härskinsairain lieroälyin, kuolemanmusta lahtelaisyö paukkuu, räiskyy, salamoi ja  ääntelee kauhuefektein. Silmät on välillä näyiltä suljettava, korva kiellettävä kauhuääniä kuulemasta ja ajatus sekä pakarat usein tuettava penkillä ja juonessa pysyäkseen.

Teatterimeno ihastuttaa: pyörivä näyttämö pelaa ammattitaitoisesti, näyttämön monet korkeustasorakennelmat hämmentävät tehokkuudellaan, näyttelijät replikoivat lähes poikkeuksetta ymmärrettävästi kaikki rooleihinsa täyskroppaisesti antautuen, teatterimusiikki soi makaaberin kohtalonomaisesti ja leffatunnelmallisesti tarinan yhteensitoen, nukenkäsittelyn taitavat näyttelijät tavoittavat yhteisilmaisun ja vetävät monet osansa niin vallattomasti liioitellen, että nauruhermot joutuvat liian usein koetukselle, leikkiin on mentävä mukaan tahtoi tai ei. Jos vielä erittelee, niin auton takaluukun telotusmainen näky toimivuudessaan jää tulkinnan lähtemättömäksi tunnelmaelämykseksi sekä varsinkin Mario Gualandin, Ilmari Myllysen ja  Annukka Korkalan vimmainen näyttelijätyö illan täyteläisimmäksi teatteriherkuksi.

Niveltämö puhdistaa esityksellään teatterin pinttyneen ummehtunutta ilmapiiriä: käsitteet nukketeatteri, käsikirjoitus, irrottelu, musta huumori, huikea parodia, iloinen porno, groteski-ilmaisu, slapstick saavat esityksessä laventuvaa, uutta merkitystä - Markus Karekallas ja Niveltämö vievät meidät omaperäisesti ennensaavuttamattomalle teatteri-ilmaisun äärirajalle, sen yli raikkaasti ja estoitta harpaten. Teatterikokemus, josta päällimmäisenä palaa hyväntuulisena ihmisenä, on vaikuttanut - se jo riittää shown glowksi.

 

Niveltämö PERHE

Ohjaus Markus Karekallas   Käsikirjoitus Kaisa Nuuttila ja Markus Karekallas

Nukettajat  Annika Arasola, Mario Gualandi, Nestori Hellgren, Anssi Hyvönen, Ilmari Myllynen, Kaisa Nuuttila, Annukka Korkala

Ikärajasuositus 15 vuotta

http://teatterivanhajuko.fi/