Hiihtomuseo1.jpg

Hiihtomuseon omaa kuvamateriaalia

 

Lahden museot ovat olleet viimeiset neljä vuotta täysin heitteillä. Muissa maailman kaupungeissa ja Suomessakin museot ovat kohteita, joissa kansalaiset ja maailmanmatkaajat pysähtyvät käväisemään maan ja maailmankolkan historiaa, taidetta ja varsinkin erikoisnähtävyyksiä muistiinsa tallentamaan. Lahdessa museotoiminta on aktiivisten, osaavien tutkijoiden ja amanuenssien varassa.

Sen sijaan sen kaikkinainen kokonaisuus on älykääpiöiden hallinnassa ja täysin tuuliajolla kansainvälisessä merkityksessä.

 

Simanainen.jpg

 

Lahden museoita johtaa suomalaiselta maaseudulta kotoisin oleva Timo Simanainen. Hänet Lahen uutisia -lukijat ja ajattelevat lahtelaiset hyvin muistavat muutaman viime vuoden takaa, kun hän ensimmäisenä museonjohtajana Euroopassa sulki johtamansa museot sunnuntaipäiviksi omalla päätöksellään. Toinen johtajaprofiilin korostustemppu Simanaiselta oli evätä museokortti Lahden museoihin tarpeettomana, Lahdelle kalliiksi tulevana tuotteena ja taloudellisena rasitteena.

Onneksi kansalaiset puuttuivat asioihin ja nämä ensimmäiset möhläykset Simanainen joutui viimein  peruuttamaan ja pyörtämään. Myös Simanaisen ihan ensimmäisin virheteko Lahti-urallaan on loppusilausta vailla. http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2014/12/virkamiesta-oikaisemaan

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2016/03/ketkut-keskuudessamme

 

Lahteen on ehostettu Hiihtomuseon tiloja jo reilut puolitoista vuotta. Kun saimme kutsun Hiihtomuseon 6.1.2017 avajaisiin, ehdimme noudattaa sitä vasta eilen. Käyntimme uudistetussa Lahden Hiihtomuseossa oli typerryttävä kokemus.

 

Museokortilla pääsimme sisään, muita asiakkaita puolen tunnin kävelykierroksellamme hiihtomuseossa näkyi kaksi.

 

Hiihtomuseo markkinoi avautuneensa yleisölle uudistettuna. Kun tyhjissä näyttelytiloissa vaelsi ei näkynyt lainkaan hiihtomuseon kokoelmia. Kokoelmat ja esineistö sentään ovat museon ainoa idea. Parille suomalaiselle kuuluisalle hiihtourheilijalegendalle pyhitetty seinä oli sekin kesken toisen vitriinin puuttuessa: tiedot Eero Mäntyrannan ja Matti Nykäsen saavutuksista oli ikuistettu seinälle puuduttavan pitkin luetteloin. Mäntyrannan suuri näköiskuva oli ahdettu hänen mitalivitriininsä taakse eikä maineikasta urheilijaa voinut hahmottaa.

 

Hiihtomuseo.jpg

Hiihtomuseon omaa kuvamateriaalia!

Museon toisella pitkällä seinällä näkyi nettiaikakauden lyhyellä infokielellä varustettuja kuvaryhmiä, joista ei parhain asiantuntijakaan olisi saanut selvää, mitä tai keitä ne esittivät. Vain jo kymmenen vuoden takaa tuttu mäkihyppysimulaattori on paikallaan muuten tyhjässä museosalissa. http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2015/01/lahden-hyppaava-tulevaisuus

 

Kyselimme viimein ihmeissämme, mitä uudistusta museossa on tehty. Saimme vastaukseksi, että katto, seinät ja lattia ovat täysin uudistetut. Missä kokoelmat? Ne tulevat hiljalleen kevään aikana, sillä hiihtomuseo suljetaan MM-hiihtojen ajaksi MM-kisakoneiston käyttöön. Hiihtomuseon tärkeintä esineistöä ja historiaa ei siis kannata ollenkaan MM-kisojen ajaksi laittaa näytteille? Valmiina museo avataan vasta tulevana juhannuksena! Kun koko maailman hiihtokansa ja muut tapahtumaturistit tulevat Lahteen, sen ainutlaatuisin nähtävyys kolmen hyppyrin lisäksi on maailmanlaajuisesti harvinainen hiihtomuseo. Sitä eivät suomalainen hiihtokansa ja ihmiset maapallon eri puolilta näe, koska se on suljettu kisaorganisaation käyttöön. Hävetkää suomalaiset kisajärjestäjäorganisaatiot ja erityisesti Lahden aina oikeassa oleva uriinsa kylmettynyt ja jäykistynyt urheilujärjestäjäbyrokratia, hävetkää Lahden liikunta- ja kulttuurilautakunta sekä Lahden kaupunginhallitus sekä kallis Lahden veronmaksajien kustantama matkailu- ja markkinointiyhtiö toimitusjohtajineen. Luuletteko markkinoimanne satatuhantisen ylimääräisen turistimäärän toiste tänne palaavan hiihtomuseon ihmeitä tiirailemaan.

 

Näimme myös avajaiskutsun ennakkotiedoissa luvatun, toiselle pitkälle museon seinälle heijastetun nonstopina pyörivän laajan videoteoskollaasin, joka kesti kahdeksan minuuttia. Teos on monista kymmenistä näkemistäni valistus- tai viihdevideoista kehnoimpia. Siitä ei saa minkäänlaista tietoa hiihtoasioista saati Lahdesta hiihtokaupunkina. Videoteoksen levotonta, tekstitöntä ja selostuksetonta kuvasilppua katsoessa vain ihmettelee, mistä tässä teoksessa on kysymys, ketä varten ja miksi se yleensä on valmistettu. Nolompaa kokonaisesittelyä Lahdesta Salpausselän, Suomen ja koko maailman hiihtokaupunkina ei voisi enää tehdä.

 

Häpeä on kolmas ja ehkä noloin Timo Simanaisen museonjohtajakarriäärissä. Miksi hän oikein Suomen lippua heiluttaen halusi avata tyhjän hiihtomuseon?

 

Sunnuntaina 15.1.2017 Lasten talviolympialaisten päinä Lahden hiihtomuseo on maksutta avoimena yleisölle. Tällaisen tyhjäsisältöisen tympeän, tyhjäsalisen menneisyyskuvan ja sekavan valkeiden hankien tulevaisuususkon Lahti antaa 100-vuotiaan Suomen ja maailman lapsille. Hävetkää.