Kolme%20ilosista%20rosvoa%20%20vahaesity

Lahden kaupunginteatterin Kolme iloista rosvoa 1984

Satuklassikko Thorbjörn Egnerin kirjasta Kolme iloista rosvoa palaa nyt Lahden kaupunginteatteriin 37 vuoden takaa. Silloin se esitettiin suurella Juhani-näyttämöllä. Tuo esitys on vielä kolmen sukupolven muistissa harvinaisena, lapsille tarkoitettuna koko perheen teatterielämyksenä. Sen ylittänyttä satutulkintaa saadaan Lahden kaupunginteatterin suurelta näyttämöltä etsiä, ei löydy. Uudehkon teatteritalon toisena vuotena 1984 yleisöäkin riitti yli 30000 katsojaa sitä ihastelemaan, sen jännitystä ja kujeita oivaltamaan, sen toimivuudesta ja kauniista lavastuksesta nauttimaan.


Lahen uutusia 2008: ”Esiripun nousun ja laskun väliin mahtuu ainutkertainen kokemus teatterista - toisinaan jopa teatterielämys. Teatterillisesti suuria tai poikkeuksellisen kiinnostavia taidekokemuksia Suomen suurimmalta näyttämöltä on koettu perin harvoin. Kunnianhimoisia, lapsille laadukkaita teatterityön luomuksia sitäkin harvemmin: Kolme iloista rosvoa on jo aikuistuneiden lahtelaislasten mielikuvissa lähtemättöminä lapsuusmuistoina, teatterielämyksinä. Ensikertaisen katsojan kosketuksen teatterin lumoavaan voimaan näin suurimuotoisena onkin sitten jo täytettävä mielikuvituksellisen mittaamaton määrä erilaisia odotuksia ja toiveita. Esiripun nousun ja laskun väliin mahtuu myös suurien odotusten mukanaan tuomia pettymyksiä.”

 
Lahdessa on viime aikoina harvemmin uskallettu satsata suuren näyttämön tiloja lapsille. Muutama musikaali vuosien saatossa on kyllä nuorisolle ja nuorekkaille löytynyt. Mutta lapset ovat saaneet tyytyä pienen Eero-näyttämön ja vielä pienemmän Aino-studionäyttämön tarjontaan ja niissäkin viime vuosina aika perinteisiin ohjelmavalintoihin kuten myös varman päälle yllätyksettömiin ohjaajiin, jotka useimmat vierailevina on todettu kelpoisiksi toteuttamaan välttämätöntä lastenteatteritarjontaa.

Kolme%20ilosista%20rosvoa%202021.jpg

Lahden kaupunginteatterin Kolme iloista rosvoa vuonna 2021

Sadun lumo on nyt monissa eri teattereissa vierailevan Aleksis Meaneyn hartioilla ja tietenkin Lahden kaupunginteatterin luottonäyttelijöiden tulkittavana. Esitys avaa 28.8.21 Lahden kaupunginteatterin koronavuoden 2021 syyskauden esitykset Eero-näyttämöllä. Jännityksellä odotamme sen antia ja taatusti vertailemme sitä kolmenkymmenenseitsemän vuoden taakse silloin näkemäämme - jo nostalgian kultaamaan esitykseen.


Hyvä tekstitarina kerrottavana, taitava suomennos, monin äänittein medioissa soinut tuttu musiikki ainakin taatusti pitävät kutinsa.


KOLME ILOISTA ROSVOA
Teksti Thorbjörn Egner

suomennos Aila Meriluoto

OHJAUS Aleksis Meaney
LAVASTUS Tiina Hauta-aho
PUKUSUUNNITTELU Amita Kilumanga
KOREOGRAFIA Laura Huhtamaa
LAULUJEN HARJOITUS Martti Peippo
ÄÄNISUUNNITTELU Tatu Virtamo
VALOSUUNNITTELU Tiina Hauta-aho
Rooleissa
Jori Halttunen, Saana Hyvärinen, Tapani Kalliomäki, Mari Naumala, Anna Pitkämäki, Aki Raiskio, Jari-Pekka Rautiainen, Janna Räsänen, Henri Tuominen, Raisa Vattulainen, Liisa Vuori, Lumikki Väinämö


Niin ja lippuja syksyn esityksiin on jo  8.4. alkaen saanut ostaa teatterin lippumyymälästä!

Lue lisää Lahden kaupunginteatterin verkkosivuilta:

https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/

 

Lis%C3%A4liite.jpg