1236417994_heikki_hakala.jpg

Etelä-Suomen Sanomien vastaava päätoimittaja Heikki Hakala

Sanomalehtien lähinnä peruskoulun oppilaille ja heidän opettajilleen tarkoittama sanomalehtiviikko on lopuillaan. Se on näkynyt selvästi päivälehdessä valikoituina koululaisten pikkukirjoituksina. Monet paikallislehdet antavat tietojensa mukaan aikaansa myös koululaisryhmien vierailla lehtitaloissaan: hyvä viikonpituinen ele tuo sanomalehtiviikko siis. 

Vähin mitä opettajan on tehtävä, on opettaa oppilailleen myös sanomalehtiviikolla kriittistä lukemistapaa. Pieni lukuhetki tämänpäiväisen 11.2.2011 Etelä-Suomen Sanomien pääkirjoituksen parissa puristaa ajattelevan opettajan väkisinkin miettimään, pitäisikö hänen ulottaa opetuksensa oppilaita laajemmalle, esimerkiksi pääkirjoitustoimittajiin: kertaamaan mitä sanoilla kaupunki ja kaupunkipuisto tarkoitetaan.

Etelä-Suomen Sanomien pääkirjoitus nimittäin väittää, että kaupunki pärjää ilman kansallista puistoa. Pääkirjoituksen laatijan käsityksen mukaan kaupunki on byrokraattinen, kunnallispoliitikkojen, erilaisten maakuntakaavojen, yleiskaavojen ja asemakaavojen määrittämä paperille piirrelty ja sitten painettu suurempi tai pienempi kokonaisuus kartalla. Kyllä tällainen byrokraattien, gryndereiden ja kaavakeinottelijoiden kaupunkikäsite pärjää ilman kaupunkipuistoa ja puistoja yleensäkin: puut maahan, polut valtateiksi, urheiluareenat ralliradoiksi, Vesijärvi ja muut Lahden vedet täyttömaalla täyteen, hotellitornit ja kerrostaloasunnot rantojen kaunistuksiksi ynnä asfalttia joka puolelle maan katteeksi. Tällainen kaupunki pärjää jopa ilman sanomalehteäänkin.

Mikä sitten on oikea kaupunki ja oikea kaupunkipuisto?

Onko Lahtemme se eri-ikäisten, erilaisten ihmisten, perheitten, heidän arkensa, opiskelunsa, terveydenhoitonsa, vapaa-aikansa, harrastustensa, eläkepäiviensä ja koko elämänpyrkimystensä muodostama yhteisökokonaisuus ainutlaatuisine luontoineen ja luonnonrauhan mahdollisuuksineen. Ilman kaupunkipuistoja ja puistoja oikea kaupunki ei pärjää päivääkään. Tällaisen kaupungin oma sanomalehtikin on sen asukkaalle tärkeä, varsinkin jos lehden tiedot perustuvat tutkitulle tiedolle, joka ainakin naapurikaupungeissamme Heinolassa ja Hämeenlinnassa sekä Ympäristöministeriössä kaupunkipuistoasiassa on ymmärretty.

 

http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=126234

http://www.heinola.fi/FIN/Palvelut/Matkailu/Kansallinen_kaupunkipuisto/kansallinen_kaupunkipuisto.htm

 

,